Sunday 21 February 2010

Economizer. Μια λαμπρή εφεύρεση ή μια συσκευή "μαϊμού" για την εξοικονόμιση ενέργειας ?

Τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζεται στην τηλεόραση μια συσκευή την οποία συνδέεις στην πρίζα μιας ηλεκτρικής εγκατάστασης και έχεις εξοικονόμιση ενέργειας. Πρίν μερικούς μήνες έλαβα και ένα μύνημα στο κινητό όπου μια εταιρία έλεγε να επικοινωνήσω μαζί της ωστέ να μου παρουσιάσουνε τον νέο τρόπο για την εξοικονομίση ενέργειας και μείωση του λογαριασμού της ΔΕΗ.



Κατά την προσωπική μου άποψη δεν είναι ακριβή η ΔΕΗ αλλά τα τέλη υπέρ της ΕΡΤ και τα δημοτικά τέλη,αλλά αυτή η στιγμή δεν είναι κατάλληλη για να αναλύσουμε τα περί ΕΡΤ και δήμων.

Σε ένα τηλεοπτικό κανάλι παρακολούθησα τα διαφημηστικά videos της συγκεκριμένης συσκευής με το όνομα economizer. Σαν πτυχιούχο ενεργειακό μηχανικό ΤΕ δεν με έπεισαν καθόλου τα σποτάκια του καναλιού. Ποιο συγκεκριμένα στα σπότ έδειχναν ένα αμπερόμετρο που ήταν τοποθετημένο (εν σειρά ενοείται) με έναν διακόπτη ή μια συσκευή από όσο θυμάμαι και μόλις τοποθετούσες σε μια πρίζα της εγκατάστασης το economizer μειωνόταν η ένταση του ηλεκτρικού ρεύματος.

Να και οι φωτογραφίες από τα σποτάκια που βρήκα στο site της συσκευής.



Οι αρχικοί λόγοι που δεν με έπεισαν είναι οι παρακάτω:

1. Η ρέουσα ενέργεια σε οποιαδήποτε διάταξη έχει πάντοτε απώλειες και έναν βαθμό απόδοσης.
2.\Το οτι μειώνεται η ένταση του ηλεκτρικού ρεύματος σημαίνει οτι μειώνεται και η ηλεκτρική ενέργεια?
3. Η ηλεκτρική ενέργεια ισούται με την ενεργό ισχύ επί τον χρόνο λειτουργίας της κάθε συσκευής και η ενεργός ισχύς ισούτε με την τάση του δυκτίου επί την ένταση του ρεύματος κατανάλωσης επί τον συντελεστή ισχύος.
4. Μήπως στο economizer εμπεριέχεται πηγή αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας η οποία αφ'ενός τραβάει ρεύμα από την ΔΕΗ και αφ'εταίρου το "τραβηγμένο" ρεύμα με κάποιον κρυφό τρόπο παρέχεται στις συσκευές έτσι ώστε οι συσκευές να τροφοδοτούνται με την ίδια ενέργεια όπως πριν αλλά επειδή τροφοδοτούνται και από το economizer με επιπλέον ρεύμα τότε "ζητάνε" λιγότερο ρεύμα από το δύκτιο της ΔΕΗ και εικονικά μειώνεται η ένταση του ρεύματος στο αμποερόμετρο.

Εν το μεταξύ βρήκα σήμερα ένα άλλο video από την εκπομπή του Παπαδόπουλου στον ΑΝΤ1 όπου έκαναν ένα πείραμα αυτή την φορά καλύτερο και ποιο αποκαλυπτικό από τα διαφημιστικά σποτάκια. Αυτή την φορά ήτανε τοποθετημένο το economizer σε μια πρίζα της εγκατάστασης ενώ στο ταμπλό ήτανε τοποθετημένο ένα αμπερόμετρο,μόλις αποσυνδέθηκε το economizer απ΄την πρίζα αυξήθηκε η ένταση του ρεύματος,ενώ μόλις επανασυνδέθηκε μειώθηκε πάλι.

Το συγκεκριμένο video βρίσκεται εδώ

http://www.economizer.gr/index.php/product?video=1

Τα video έριξαν αρκετό φώς στο τούνελ. Παρά ταύτα τα επόμενα ερωτήματα που έχω είναι επίσης:

1. Με την ένταση του ρεύματος ΟΚ. Με την τάση και τον συντελεστή ισχύος τι γίνεται?
2. Γιατί δεν τοποθετείτε στην εγκατάσταση ένα βολτόμετρο καθώς και συσκευή μέτρησης συντελεστή ισχύος? Αν και η τάση όπως και ο ΣΙ εξαρτώνται απ΄την γεννήτρια που παρέχει ρεύμα η ΔΕΗ.

Μια απάντηση μπορεί να δωθεί από τις πληροφορίες που έχει το site του προϊόντος όπου αναφέρει οτι:  Το Economizer ενεργεί ως σταθεροποιητής τάσης με την αποθήκευση ενέργειας συνεχόμενου ρεύματος έως και 10 δευτερόλεπτα. Επομένως παρέχει σταθερή τάση κατά τη διάρκεια των στιγμιαίων πτώσεων ισχύος.

Επίσης όπως δήλωσε ο αρμόδιος για την διανομή του economizer στην Ελλάδα υπάρχουνε πυκνωτές μέσα στην συσκευή.

Δηλαδή στο economizer εμπεριέχονται πυκνωτές που αποθηκεύουν ηλεκτρικό φορτίο συνεχόμενου ρεύματος προφανώς και με χρήση ανορθωτών. Η προσθήκη πυκνωτών όμως σε ένα ηλεκτρικό κύκλωμα βελτιώνει τον συντελεστή ισχύος και την διάρκεια ζωής των συσκεών.
Βελτίωση του ΣΙ σημαίνει αύξηση του έτσι ωστέ να αγγίζει την μονάδα άρα σημαίνει και αύξηση της ενεργού ισχύος. Αυτή η αύξηση του ΣΙ πρέπει να συνοδεύεται και με αντίστοιχη μείωση του ρεύματος σε τέτοιο επίπεδο όμως που να αντισταθμίζει την αύξηση του ΣΙ,έτσι όντως έχουμε εξοικονόμιση ενέργειας λόγω μείωσης της ενεργού ισχύος.

4 comments:

energeiakos said...

Ναι σωστά τα λές. Κι εγώ είχα δει αυτή τη συσκευή αλλά δεν ξέρω ...

EnergyTechnology said...

Λένε οτι η συσκευή έχει πάρει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στην Γερμανία και κατασκευάζεται στην Κίνα για λογαριασμό Γερμανικής εταιρίας. Ούτε στην Γερμανία δεν τους συμφέρει να ανοίγουνε βιομηχανίες πλέον και πληρώνουν κινέζικες βιομηχανίες για την κατασκευή προϊόντων και αγαθών. Πάντως για να αποτελεί ευρεσιτεχνία στην Γερμανία σίγουρα κάτι καλό θα κάνει,παίζει να την αγοράσω κιόλας,δεν είναι ιδιαίτερα ακριβή η συσκευή.

Trif said...

to site einai pesmeno pantws ;)
mhpws auto kati shmainei ??? :P

EnergyTechnology said...

Πολλά μπορεί να σημαίνει, η αλήθεια είναι οτι από τότε που έγραψα το post (πρίν 2 χρόνια), βγήκαν στην γύρα πολλές παρόμοιες συσκευές που έκαναν την ίδια δουλειά με αυτή που περιέγραψα εδώ. Απλά φάνηκε οτι ο κόσμος ίσως άρχισε να ξυπνάει λίγο.