Friday 4 June 2010

Κατανάλωση ενέργου ισχύος από CRT monitors και επιλογή του οικονομικότερου monitor.

Από το εξαιρετικό άρθρο του kedarsoman.wordpress.com πήρα αφορμή να ασχοληθώ με την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από οθόνες καθοδικού σωλήνα - CRT monitors.

H κατανάλωση ενέργειας συναρτήσει διαφόρων παραμέτρων λειτουργίας της οθόνης φαίνεται από μερικές καμπύλες που έχουνε εξαχθεί πειραματικά από το excel. Στην οθόνη συνδέθηκε ένα power meter για την ένδειξη κατανάλωσης ενεργού ισχύος.
Οι καμπύλες βρίσκονται εδώ: http://kedarsoman.wordpress.com/2006/11/21/saving-energy-one-monitor-at-a-time/

1η καμπύλη: Τα δεδομένα είναι αντίθεση (Contrast) 50% και στο διάγραμμα στον y άξονα η ισχύς σε Watt και στον x άξονα φωτεινότητα (Brightness) με επιλεγμένες τιμές 0% 50% 100%. Τα χρώματα για τα οποία λήφθηκαν τιμές είναι μαύρο,άσπρο και γκρί.

2η καμπύλη: Τα ίδια με την 1η αλλά με την διαφορά οτι στα δεδομένα το Contrast επιλέχθηκε 100%.

3η καμπύλη: Τα ίδια μεα την 2η αλλά με την διαφορά οτι στον x άξονα δεν έχουμε φωτεινότητα αλλά τα 3 είδη χρωμάτων άσπρο,γκρί,μαύρο.

4η καμπύλη: Τα δεδομένα είναι άσπρο χρώμα επιφάνειας εργασίας οπότε και άσπρο χρώμα σε όλη την οθόνη, Στον y άξονα είναι η ισχύς σε Watt,στον x άξονα είναι η αντίθεση (Contrast) που επιλέχθηκαν τιμές 100% και 50% και έχουμε 3 καμπύλες για δαιφορετική φωτεινότητα (Brightness) η κάθε μια. 0,50,100%.

5η καμπύλη: Κατανάλωση ισχύος συναρτήσει της φωτεινότητας για οθόνη υγρών κριστάλων LCD.

Πολύ ενδιαφέρον θα είχε αν βλέπαμε πως αυξάνεται η κατανάλωση ενεργού ισχύος ως προς την αύξηση της συχνότητας ανανέωσης και της ανάλυσης της οθόνης.
______________________________________________________________________________________

Επιλογή καλύτερης οικονομικά οθόνης. 

Εμπειρική μέθοδος. 

Είτε μιλάμε για CRT είτε για LCD οθόνη ισχύουνε τα εξής πράγματα. Η ισχύς που αναγράφεται στο πίσω μέρος της οθόνης ή στις οδηγίες θα πρέπει να ανάγεται σε ισχύ ανά ίντσα (διαγώνια ίντσα) της οθόνης ή ισχύ ανά τετραγωνική ίντσα επιφάνειας οθόνης.
Είναι δεδομένο οτι πάντοτε θα πρέπει να επιλέξουμε LCD/TFT monitor αντί για CRT monitor καθώς οι LCD οθόνες ξοδεύουνε πολύ λιγότερη ενέργεια από τις CRT οθόνες.  

Υπολογιστική μέθοδος ακριβείας. 

Αυτή η μέθοδος θα μπορούσε να εφαρμοσθεί από τον σχεδιαστή μηχανικό της οθόνης της κάθε εταιρίας. Για πολλούς και διαφόρους λόγους όπως είναι η άγνοια του μέσου χρήση Η/Υ για αυτά τα τεχνικά χαρακτηριστικά,αυτή η μέθοδος δεν πρόκειται να εφαρμοσθεί.  
Με τον παρακάτω τρόπο θα μπορούσε να υπάρξει ένα ακριβές συγκριτικό μέγεθος για την οικονομικότερη οθόνη της αγοράς.
Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να αναχθεί η μέγιστη ισχύς που μπορεί να καταναλώσει η οθόνη αναλογικά με τις μονάδες των παραμέτρων εκείνων που την μεταβάλλουνε,δηλαδή ανάλυση,
συχνότητα ανανέωσης,φωτεινότητα,αντίθεση και εμβαδόν οθόνης.
Η μονάδα θα είναι το Watt / R*F*B*C*A eg (resolution*frequency*brightness*contrast*area).

Σε επόμενο post θα υπολογίσω την ισχύ ανά μονάδα RFBCA της CRT οθόνης μου.

No comments: