Friday 25 June 2010

Αγώνας Μουντιάλ: Υφυπουργός. Παιδείας VS Πρόεδροι ΤΕΙ

                        Στην Καλαμάτα περιμένουν τον υφ. Παιδείας οι πρόεδροι των ΤΕΙ. 

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιμένουν τον υφ. Παιδείας Γιάννη Πανάρετο στην Καλαμάτα οι πρόεδροι των ΤΕΙ οι οποίοι θα συνεδριάσουν στη 1 και 2 Ιουλίου.

Η κοινότητα των ΤΕΙ αναμένει από τον κ. Πανάρετο να δηλώσει εάν τελικά θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του στην προηγούμενη Σύνοδο στη Λαμία , σχετικά με την προώθηση των Προεδρικών Διαταγμάτων για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων των ΤΕΙ, καθώς και για το ποιες είναι οι προθέσεις του υπουργείου ως προς τη συγχώνευση τμημάτων των ΤΕΙ.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. υφυπουργός , είχε δεσμευθεί:

Α..Πριν από το τέλος Ιουνίου, θα συνέλθουν σε κοινή συνεδρίαση τα Συμβούλια Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης για να διατυπώσουν την γνώμη τους επί των σχεδίων, όπως απαιτεί ο νόμος.

4.Τα ΠΔ για όλες τις ειδικότητες που βρίσκονται σε εκκρεμότητα θα έχουν εκδοθεί πριν από την έναρξη του επομένου ακαδημαϊκού έτους.

Τα σχέδια Π.Δ. είναι διατυπωμένα με βάση τις εξής αρχές :

1.Οι Πτυχιούχοι των Τ.Ε.Ι. θα έχουν δικαίωμα ευρείας επαγγελματικής δραστηριοποίησης στον Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα με δυνατότητα επαγγελματικής ανέλιξης στα πλαίσια και της Δια Βίου Μάθησης με αξιόπιστες διαδικασίες.

2. Θα μπορούν να δραστηριοποιούνται σε μελέτες, εκτιμήσεις, επιβλέψεις, συντηρήσεις, κατασκευές, αξιολογήσεις, κλπ. ατομικά ή/και σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες.

3. Η άδεια άσκησης επαγγέλματος θα χορηγείται από διευρυμένο φορέα (π.χ. διευρυμένο ΤΕΕ ή διευρυμένο Οικονομικό Επιμελητήριο) με διαδικασίες που θα ορισθούν.

4. Η επαγγελματική εξέλιξη στα διάφορα επίπεδα ευθύνης, π.χ. συνήθη έργα, και προχωρημένα έργα θα γίνεται μετά από πιστοποίηση των απαραίτητων γνώσεων και εμπειρίας στο πλαίσιο προσόντων και τους φορείς.

Η κατοχή μεταπτυχιακών τίτλων (Master και Διδακτορικού) είναι προφανές ότι θα λαμβάνεται υπ’ όψιν παράλληλα ή σε συνδυασμό και με αποδεδειγμένη εμπειρία στο αντικείμενο.

5. Στα υπό έκδοση ΠΔ, λαμβάνεται υπόψη το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και οι διεθνείς Πρακτικές.

6. Προβλέπεται η ίδρυση ενιαίου φορέα, (π.χ. φορέα για τους Μηχανικούς), ο οποίος θα επιλαμβάνεται στην πράξη των ανωτέρω θεμάτων, όπως τα όρια και το επίπεδο τεχνικής ευθύνης.

Πηγή:
http://esos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=8173%3A2010-06-21-19-59-57&catid=33

No comments: