Wednesday 16 February 2011

Ταφόπλακα για τον αγωγό φυσικού αερίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Άλλο ένα "πράσινο" έργο σταματάει.

Σύμφωνα με είδηση που μετέδωσε το mega channel ρωσικά πρακτορία ειδήσεων αναφέρουν πως αναμένεται να μπεί ταφόπλακα στον πολυσυζητημένο εδώ και μερικά χρόνια αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης.

Ποιο συγκεκριμένα. Η Βουλγαρία είδη χρωστάει από το μερίδιό της στα έργα που ανέρχεται περίπου σε 7.500.000 ευρώ. Ενώ η Ελλάδα χρωστάει 1.300.000 ευρώ. Η Βουλγαρία άφησε υπονοούμενα οτι δεν θέλει να προχωρήσει η κατασκευή του αγωγού στα εδάφη της επειδή θα περάσει από περιοχές χαρακτηρισμένες ως περιοχές Natura, οπότε ο αγωγός ενδέχεται να προκαλέσει οικολογική καταστροφή.

Αντίθετα περιβαλλοντικές μελέτες που έκανε η Ελλάδα δείχνουν οτι ο αγωγός αυτός είναι από τους ποιο "πράσινους" αγωγούς που υπάρχουν στην Ευρώπη. Παρά ταύτα επειδή εδώ και μήνες η Ελλάδα είχε δεί τις διαθέσεις της Βουλγαρίας για τον αγωγό αυτόν, σταμάτησε και η Ελλάδα την πληρωμή των έργων.

Έτσι έμεινε μόνο η Ρωσία να χρηματοδοτεί το έργο. Σε συνδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί εντός ολίγων ημερών στην Ρώμη για το θέμα αυτό, η Ρωσία θα θέσει θέμα διακοπής των έργων και έτσι από την κατάσταση συντήρησης που βρίσκονται τώρα (αφού ακόμα και τώρα δεν εκτελούνται έργα), η κατασκευή του αγωγού θα μπεί σε φάση "βαθιάς κατάψυξης".

Αν και η Ρωσία είπε πως δεν θα εγκαταληφθεί η ιδέα για την κατασκευή του αγωγού, παρά μόνο θα σταματήσουνε τα έργα μέχρι να επιλυθούν τα προαναφερόμενα προβλήματα. Το σίγουρο είναι οτι άλλη μια φορά ένα σημαντικό και κατά το ΠΑΣΟΚ "πράσινο έργο" σταματάει επ' αόριστον. Κια τελικά βλέπουμε το πόσο σαθρές ήταν οι πράσινες προεκλογικές εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ για την πράσινη ανάπτυξη κτλπ.

No comments: