Tuesday 13 September 2011

Γυρνούν στη ΡΑΕ τα offshore αιολικά, καταργείται η διαδικασία του ν. 3851

Επιστροφή στο... 2010 για τα offshore αιολικά, αποφασίζει, σύμφωνα με πληροφορίες του EnergyPress, το αρμόδιο υπουργείο περιβάλλοντος ενέργειας και κλιματικής, έχοντας διαπιστώσει καθυστερήσεις στις διαδικασίες των δημοπρασιών, του νόμου 3851/10. Οι τότε ρυθμίσεις για τα off shore είχαν προκαλέσει αντιδράσεις από την πλευρά των επενδυτών, που διέθεταν εκκρεμείς αιτήσεις στη ΡΑΕ, οι οποίες με την εφαρμογή του νέου νόμου κατέστησαν ανενεργές.

Θέλοντας λοιπόν να επιταχύνει τις διαδικασίες και να εκμεταλλευτεί πιθανό επενδυτικό ενδιαφέρον για υλοποίηση έργων αξίας αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, το υπουργείο περιβάλλοντος ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, μετά από διαβουλεύσεις με τη ΡΑΕ αλλά και με εκπροσώπους της αγοράς αιολικών έχει ήδη ετοιμάσει την τροπολογία η οποία θα αντικαταστήσει το άρθρο για τα off shore στο νόμο 3851 και θα περιληφθεί σε επόμενο νομοσχέδιο που θα περάσει από τη βουλή. Η τροπολογία επί της ουσίας θα ακυρώνει τη διαδικασία των δημοπρασιών, αφού θα προβλέπει για τις περισσότερες περιοχές – δηλαδή για εκείνες στις οποίες προϋπήρχε επενδυτικό ενδιαφέρον και είχαν κατατεθεί αιτήσεις – να επιστρέψει η διαδικασία στη ΡΑΕ. Με τη νέα ρύθμιση οι προϋπάρχουσες αιτήσεις θα εξεταστούν κανονικά όπως προβλέπεται από τον κανονισμό της ΡΑΕ και θα προχωρήσει η αδειοδότηση. Παράλληλα θα αρθεί το "μπλόκο" που είχε μπει για την υποβολή νέων αιτήσεων για υπεράκτια πάρκα. Για δύο περιοχές στις οποίες δεν προϋπήρχαν αιτήσεις, προβλέπεται ότι θα συνεχιστούν οι δημοπρασίες.

Υπενθυμίζεται ότι οι θαλάσσιες περιοχές που είχαν καταρχήν επιλεγεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος για την εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων την περίοδο 2012-2017 ήταν στις θέσεις: Άη Στράτη, Αλεξανδρούπολη, Θάσο, Κάρπαθο, Κέρκυρα, Κρυονέρι, Κύμη, Λευκάδα, Λήμνο, Πεταλιοί, Σαμοθράκη, Φανάρι.

Οι αντιδράσεις

Η παλαιότερη ρύθμιση που οδηγείται σε απόσυρση, δεν είχε φέρει αντιδράσεις μόνο από την αγορά. Ακόμη και εντός του υπουργικού συμβουλίου υπήρχαν ενστάσεις από υπουργούς παραγωγικών χαρτοφυλακίων, οι οποίοι είχαν ζητήσει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες .

Επιπρόσθετα, οι περίφημοι διαγωνισμοί συνάντησαν σοβαρά εμπόδια γραφειοκρατίας, ενώ εξαρχής τα όρια που είχαν τεθεί ως προς την ισχύ δεν ικανοποιούσαν την αγορά, που είχε καταθέσει αιτήσεις για πολλαπλάσια ισχύ.

Τα πιο γνωστά παλιά επενδυτικά σχέδια για υπεράκτια αιολικά ξεπερνούν σε ισχύ τα 3GW με εκτιμώμενο ύψος επένδυσης τα 6 έως δισ. ευρώ. Μεταξύ άλλων αιτήσεις έχουν κατατεθεί από τον όμιλο της ΓΕΚΤΕΡΝΑ για δύο πάρκα, το Θρακικό Πέλαγος και τον Ευβοϊκό Κόλπο, από την Jasper Αιολική επίσης για δύο, ισχύος 220 MW και 275 MW, βόρεια της Κέρκυρςα και κοντά στους Οθωνούς, από τον όμιλο Κοπελούζου για 216 MW, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, από τη City Electric Α.Ε. ( RF Energy) για 500 MW στη Λέσβο, από τη Venergia Ενεργειακή Α.Ε., για 96 MW, στη θαλάσσια περιοχή των Διαπόντιων Νήσων τ καθώς και από την εταιρία Νησιώτικος Άνεμος Α.Ε., για 350 MW, στο Β.Δ. τμήμα της Κω.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα του ΥΠΕΚΑ φέτος το καλοκαίρι προβλεπόταν η ολοκλήρωση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Ικανοποίηση αλλά και Προβληματισμός

Πηγές της αγοράς εκφράζουν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι η διαδικασία για τα off shore εξορθολογίζεται και δίνεται εκ νέου η δυνατότητα στους επενδυτές να «τρέξουν» με άλλους ρυθμούς τα project. Ωστόσο, πηγές από εταιρείες του χώρου δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι δεν εισακούστηκαν οι ενστάσεις που είχαν εγκαίρως κατατεθεί για τις δημοπρασίες με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος σε μια ατελέσφορη διαδικασία. Εν τω μεταξύ, στο διάστημα που χάθηκε έχει επιδεινωθεί δραματικά το χρηματοοικονομικό περιβάλλον, με αποτέλεσμα να είναι καθιστά εξαιρετικά δύσκολη η υλοποίηση επενδύσεων τόσο μεγάλου μεγέθους όσο είναι τα off shore αιολικά.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/a138ea51-fbfb-4fa0-838e-6989202257f9

No comments: