Thursday 24 November 2011

Ηλεκτρικό ρεύμα: διψήφιες αυξήσεις-φωτιά από 1η Ιανουαρίου 2012

Αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος έως 19% έρχονται από την 1η Ιανουαρίου.

Το ακριβές ύψος των αυξήσεων θα αποφασιστεί εντός των ημερών με βάση τα κοστολογικά στοιχεία που θα παρουσιάσει η ΔΕΗ και την αναμενόμενη εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Οι αυξήσεις αναμένεται να είναι χαμηλότερες από το 19% που ζητεί η ΔΕΗ (ως αντιστάθμιση της σωρευτικής αύξησης του κόστους), αλλά θα κυμανθούν οπωσδήποτε σε σε διψήφια επίπεδα, καθώς η σταδιακή αναπροσαρμογή των τιμολογίων του ηλεκτρικού σε συνάρτηση με το κόστος ηλεκτροπαραγωγής αποτελεί υποχρέωση που απορρέει και από το Μνημόνιο, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Ιούνιο του 2013.

Η τελική επιβάρυνση για τους καταναλωτές θα εξαρτηθεί σε πρώτη φάση από το χρόνο εφαρμογής του μηχανισμού σύνδεσης των χονδρικών με τις λιανικές τιμές ρεύματος. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, διά στόματος του πρόεδρου της κ. Νίκου Βασιλάκου έχει εισηγηθεί τη δημιουργία ενός μηχανισμού σύνδεσης των τιμών χονδρεμπορικής και λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όσον αφορά τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια (Τιμολόγια Ρυθμιστικού Ελέγχου), που προσφέρει η ΔΕΗ σε πελάτες μέσης και χαμηλής τάσης, στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου μέχρι τον Ιούνιο του 2013 (διαβάστε εδώ).

Επίσης, την επιβάρυνση των καταναλωτών θα καθορίσει το ποσοστό αύξησης του Ειδικού Τέλους ΑΠΕ. Η αύξηση θεωρείται αναγκαία για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση των παραγωγών ρεύματος από ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά, αιολικά, κλπ.) αλλά και για να περιοριστεί το έλλειμμα του Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς (ΔΕΣΜΗΕ), ο οποίος κάνει την εκκαθάριση της αγοράς και πληρώνει τους παραγωγούς, έλλειμμα που υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ.

Εξετάζεται το ενδεχόμενο ενίσχυσης του Διαχειριστή με ποσοστό του τέλους υπέρ της ΕΡΤ, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα μειωθούν και οι εγγυημένες τιμές αγοράς της «πράσινης» ενέργειας, όχι αναδρομικά, αλλά για τις μονάδες που θα κατασκευαστούν στο μέλλον.

Τέλος, ρόλο θα διαδραματίσει η διατήρηση ή μη και με ποια μορφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που επιβλήθηκε το Σεπτέμβριο στο φυσικό αέριο και ειδικότερα στους παραγωγούς ρεύματος με μονάδες φυσικού αερίου, που πλήττονται ιδιαίτερα.

Μια λύση που εξετάζεται είναι να μεταφερθεί η επιβάρυνση από το καύσιμο (φυσικό αέριο) στα τιμολόγια των καταναλωτών.


http://www.econews.gr/2011/11/24/ilektriko-reuma-auxiseis-2012/

No comments: