Wednesday 2 November 2011

10 μέρες προθεσμία για εξόφληση των χρεών δίνει η ΔΕΠΑ στους ηλεκτροπαραγωγούς

Την ίδια στιγμή που η χθεσινή σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ για το ταμειακό έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ έληγε χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, στα γραφεία εταιρείας ηλεκτροπαραγωγής έφτανε η επιστολή της ΔΕΠΑ, που ζητούσε την άμεση εξόφληση του χρέους, για το αέριο που έχει καταναλωθεί. Στην ίδια εταιρεία, ο ΔΕΣΜΗΕ χρωστούσε χθες ποσό 43 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στις πληρωμές του μήνα Σεπτεμβρίου και φυσικά είναι κατά πολύ μεγαλύτερο των όποιων οφειλών για το αέριο.

Την κίνηση της ΔΕΠΑ να ζητήσει την αποπληρωμή των χρεών των πελατών της άμεσα, είχε προαναγγείλει ο πρόεδρος της εταιρείας Χάρης Σαχίνης προχθές, λέγοντας ότι η ΔΕΠΑ δεν μπορεί να συνεχίσει να σηκώνει τα βάρη της κρίσης στην αγορά ηλεκτρισμού.

Ήδη πάντως ακούγονται οι πρώτες έντονες φωνές διαμαρτυρίας, καθώς όλα δείχνουν ότι μέχρι το τέλος του έτους ο χρόνος αποπληρωμής των χρεών προς τους παραγωγούς θα επιμηκύνεται, έχοντας ήδη ξεπεράσει το μήνα. Όπως ανέφερε χθες το EnergyPress, ο ΔΕΣΜΗΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχουν χρήματα και ότι θα πληρώνει όταν εισπράττει.

Πολύ κακό για το τίποτα

Στη χθεσινή σύσκεψη, υπό τον Γ. Παπακωνσταντίνου και με τη συμμετοχή της ΡΑΕ, του ΔΕΣΜΗΕ, της ΔΕΗ, οι οποίοι προσήλθαν με τους νομικούς τους συμβούλους, εξετάστηκαν κυρίως τα θέματα που σχετίζονται με τη δημιουργία του ΑΔΜΗΕ και του ΛΑΓΗΕ. Παράλληλα συζητήθηκε και το ταμειακό πρόβλημα του ΔΕΣΜΗΕ, με το Γ. Παπακωνσταντίνου να ζητεί μετ’ επιτάσεως να υπάρξει άμεση αποτίμηση της κατάστασης από την πλευρά του διαχειριστή. Επίσης ζητήθηκε να υπάρξει πρόβλεψη για τις ανάγκες που θα προκύψουν το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο αλλά και συνολικά για το 2012 ώστε με βάση αυτές τις αρχικές προβλέψεις να γίνει ο σχεδιασμός για το πώς θα καλυφθούν τα κενά του επόμενου έτους.

Η σύσκεψη δεν κατέληξε σε κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα, ενώ διαπιστώθηκε εκ νέου ότι οι διαδικασίες απόσχισης των δύο θυγατρικών εξαρτώνται άμεσα από το πρόβλημα του ταμειακού ελλείμματος του ΔΕΣΜΗΕ. Συμφωνήθηκε να γίνει νέα σύσκεψη υπό τον γενικό γραμματέα Κ. Μαθιουδάκη, - εκτός απροόπτου – εντός της εβδομάδας.

Τα αίτια

Το πρόβλημα του ΔΕΣΜΗΕ έχει προκύψει από ένα συνδυασμό λόγων κυρίως όμως οφείλεται στην αλλαγή της πολιτικής της ΔΕΗ σε σχέση με την είσπραξη των μη ανταγωνιστικών χρεώσεων. Όπως είχε αποκαλύψει το EnergyPress η ΔΕΗ ζητεί πλέον από το ΔΕΣΜΗΕ «έναντι», σε μηνιαία βάση, τα χρήματα για τη χρήση δικτύου, τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, το τέλος ΑΠΕ κ.λπ. Οι οφειλές αυτές «συμψηφίζονται» με τα ποσά τα οποία έχει λαμβάνειν ο ΔΕΣΜΗΕ από τη ΔΕΗ προμήθεια, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα στο διαχειριστή. Σημειώνεται ότι οι προμηθευτές καταβάλουν τις μη ανταγωνιστικές χρεώσεις όταν πληρωθούν από τους πελάτες τους, ενώ αντίθετα η ενέργεια πληρώνεται σε μηνιαία βάση.

Η κατάσταση δυσκολεύει εξαιτίας του στρεβλού υπολογισμού του κόστους των ΑΠΕ, που έχει ως αποτέλεσμα το λεγόμενο τέλος ΑΠΕ να μην επαρκεί για να καλύψει τις πληρωμές των πράσινων μονάδων.

Τέλος η κατάσταση δυσκολεύει ακόμη περισσότερο καθώς υπάρχουν τα σοβαρά προβλήματα στο σκέλος της τραπεζικής χρηματοδότησης.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα χρηματοδότησης από τράπεζες, οδηγούν σε ασφυξία την αγορά, η οποία βιώνει ένα απίστευτο ντόμινο από φέσια και χρέη.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/2bdb600c-83e0-4163-9156-ddc8c3f9fdd7

No comments: