Friday 11 November 2011

Με 100% «τρέχουν» τα συμβόλαια για φυσικό αέριο στη Θεσσαλονίκη

Η άνοδος στην τιμή του πετρελαίου και η απομάκρυνση των οικιακών καταναλωτών από την κεντρική θέρμανση, δίνει νέα δυναμική στη διείσδυση του φυσικού αερίου στην ενεργειακή αγορά, με αποτέλεσμα στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2011 να έχουν διπλασιαστεί τα συμβόλαια (+99%) της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, σε σχέση με το περυσινό δεκάμηνο .

ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και ΕΠΑ Θεσσαλίας προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης και η ιταλική ΕΝΙ, μέτοχος με 49% και μάνατζερ των δύο από τις τρεις εταιρείες παροχής φυσικού αερίου στη χώρα, δηλώνει ότι τηρεί στάση αναμονής εν όψει της προκήρυξης των διαγωνισμών για τις νέες ΕΠΑ σε Μακεδονία, Θράκη και Στερεά Ελλάδα μετά και το πράσινο φως που έδωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης.

«Θα πρέπει πρώτα να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για τις νέες εταιρείες σε Μακεδονία, Θράκη και Στερεά Ελλάδα, για να αξιολογήσει η ΕΝΙ την πρόσκληση ενδιαφέροντος», τόνισε στη Voria.gr ο γενικός διευθυντής των ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, Γκαντέλ Τοάφ.

Στο μεταξύ, το τοπίο, όπως διαμορφώνεται στην εσωτερική αγορά ενέργειας, ενισχύει τη θέση και τις προοπτικές των ΕΠΑ.

Στην Θεσσαλονίκη τα συμβόλαια πελατών, από τον Ιανουάριο έως και τον Οκτώβριο 2011 ανήλθαν σε 17.100, σημειώνοντας αύξηση 99%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Για την ΕΠΑ Θεσσαλίας τα συμβόλαια πελατών ανήλθαν σε 8.639, σημειώνοντας αύξηση 131% .

Όπως δήλωσε στη Voria.gr ο εμπορικός διευθυντής των δύο εταιρεών Λεωνίδας Μπακούρας, οι καταναλωτές στρέφονται στη συντριπτική πλειοψηφία τους στην αυτόνομη ανεξάρτητη θέρμανση, με το 90% των υπογεγραμμένων συμβάσεων.

Αναφερόμενος στους εταιρικούς καταναλωτές, το διευθυντικό στέλεχος των ΕΠΑ τονίζει ότι σχεδόν το 90% των βιομηχανιών σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία έχει στραφεί στο φυσικό αέριο, ενώ όπου υπάρχει κατασκευασμένο δίκτυο, συνδέονται με τα δίκτυα των ΕΠΑ και οι περισσότερες εμπορικές επιχειρήσεις.

Η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, σήμερα καλύπτει 12 δήμους και υλοποιεί πρόγραμμα ανάπτυξης του δικτύου της κατά 35 χλμ. σε περιοχές ήδη τροφοδοτημένες και νέες.

Πιο συγκεκριμένα, στη Θεσσαλονίκη έχουν προγραμματιστεί επεκτάσεις υποδομής του δικτύου διανομής στην περιοχή της Περαίας και των Διαβατών, ενώ παράλληλα, προγραμματίζονται επεκτάσεις του δικτύου σε περιοχές όπως Αγ. Παύλος, Ευκαρπία, Θέρμη – Τριάδι, Θέρμη – Δροσιά, Πολίχνη – Μετέωρα, Πεύκα (Ρετζίκι) και Σίνδο.

Η ΕΠΑ Θεσσαλίας καλύπτει τους τέσσερις Καλλικρατικούς δήμους Λάρισας, Βόλου, Καρδίτσας και Τρικκαίων και υλοποιεί έργα επέκτασης του δικτύου της κατά 29 χλμ κυρίως στις πόλεις της Καρδίτσας και των Τρικάλων.

Μέχρι και τέλος Σεπτεμβρίου η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης έχει κατασκευάσει ήδη 911,3 χλμ. αγωγών πολυαιθυλενίου χαμηλής πίεσης (4 bar) και η ΕΠΑ Θεσσαλίας 683,4 χλμ.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές καταναλωτή, κ. Μπακούρας τονίζει ότι η τιμή του φυσικού αερίου είναι ανταγωνιστική σε σύγκριση με τις τιμές άλλων ενεργειακών καυσίμων.

Συγκεκριμένα για τον Οκτώβριο 2011 στην Θεσσαλονίκη για την κατηγορία Αυτόνομη / Ανεξάρτητη θέρμανση – Τ2 η τιμή του φυσικού αερίου ανήλθε σε 0,679 €/Nm3 (0,060 €/ kWh) συμπεριλαμβανομένου του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του Φ.Π.Α. Η τιμή αυτή δίνει στον καταναλωτή εξοικονόμηση, συγκριτικά με το πετρέλαιο θέρμανσης, που ξεπερνάει το 30%.

Για την κατηγορία Κεντρική θέρμανση και Εμπορική χρήση – Τ3 η τιμή του φυσικού αερίου ανήλθε σε 0,698 €/Nm3 (0,062 €/ kWh) συμπεριλαμβανομένου του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του Φ.Π.Α. Η εξοικονόμηση συγκριτικά με το πετρέλαιο θέρμανσης υπερβαίνει το 28%

Τέλος, σημειώνεται ότι οι δύο εταιρείες συνεχίσουν να προσφέρουν δωρεάν τέλη σύμβασης σε όσους συνάπτουν σύνδεση για οικιακή κεντρική θέρμανση.

(voria.gr)


http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/fec8961c-b68b-4d15-9d18-160a73732bb8

No comments: