Thursday 24 November 2011

Ρουμανία: 13η πιο ελκυστική χώρα στον κόσμο στις ΑΠΕ

Η Ρουμανία ανέβηκε από τη 16η στη 13η θέση στις πιο ελκυστικές χώρες στον κόσμο για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, λόγω της νέας νομοθεσίας για την παραγωγή ηλεκτρισμού από ΑΠΕ, σύμφωνα με την έκθεση για τους δείκτες ελκυστικότητας των χωρών, που παρουσίασε πρόσφατα η Ernst & Young.

Η νέα νομοθεσία που έλαβε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έπειτα από αναμονή δύο ετών, αυξάνει τον αριθμό των “πράσινων” πιστοποιητικών για κάθε τεχνολογία και δημιουργεί ένα από τα πιο ευνοϊκά σκηνικά για πρωτοβουλίες στην Ευρώπη, σύμφωνα με την έκθεση.

Ακόμη και αν οι πιστοποιήσεις θα έχουν επίπτωση σε όλα τα σχέδια ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η αιολική ενέργεια αναμένεται να παρουσιάσει τη μεγαλύτερη αύξηση. Το 2009, η Ρουμανία παρήγαγε μόνο 12 MW από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ υπήρξε πολύ μεγάλη αύξηση το 2010, φθάνοντας τα 464 MW. Μόνο μέχρι το Σεπτέμβριο, η παραγωγή για φέτος είχε καταγράψει αύξηση 34%, φθάνοντας τα 623 MW.

Μεταξύ των εταιρειών με αξιοσημείωτη παρουσίας στον τομέα των ΑΠΕ, στη Ρουμανία, περιλαμβάνεται η τσεχική CEZ η οποία έφτιαξε μία μονάδα που θα αποτελέσει για την Ευρώπη το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στην ξηρά, όταν θα ολοκληρωθεί το 2012.

Το Μάρτιο η Iberdrola ξεκίνησε ένα σχέδιο δυναμικότητα 1.500 MW, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2017.

http://www.ecofinder.gr/news/ΕΝΕΡΓΕΙΑ/1/Ρουμανία_13η_πιο_ελκυστική_χώρα_στον_κόσ μο_σ τις_ΑΠΕ

No comments: