Wednesday 23 November 2011

«Ψαλίδι» ΡΑΕ κατά 15% στα τέλη δικτύου του ΔΕΣΦΑ, είναι σήμερα από τα υψηλότερα της Ευρώπης !

Κατά 15% πρέπει να μειωθεί το μέσο τιμολόγιο χρήσης του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου (ΕΣΦΑ) ώστε να προσεγγίσει τουλάχιστον το μέσο ευρωπαϊκό όρο, ανέφερε πριν από λίγο μιλώντας στο συνέδριο του ΙΕΝΕ ο πρόεδρος της ΡΑΕ Νίκος Βασιλάκος, τονίζοντας ότι σήμερα αυτό είναι από τα υψηλότερα, αν όχι το υψηλότερο της Ευρώπης.

Ασκώντας κριτική στη πρόταση του ΔΕΣΦΑ για τη μέση χρέωση δικτύου του 2012, που έχει από χθες τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ (σύμφωνα με την Αρχή οδηγεί σε περαιτέρω αυξήσεις κατά 5,5%, αντί για μειώσεις), ο κ. Βασιλάκος εστίασε στην ανάγκη αυτό να πέσει αισθητά από τα σημερινά επίπεδα, προκειμένου να στηριχθούν οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές αερίου, ιδιαιτέρως οι ηλεκτροπαραγωγοί, και μέσω αυτών και οι τελικοί καταναλωτές, αφού σε διαφορετική περίπτωση αυτοί θα κληθούν να πληρώσουν τις όποιες αυξήσεις .

«Πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους τους εμπλεκόμενους», ανέφερε, «ότι η εμμονή σε υψηλά ρυθμιζόμενα τιμολόγια χρήσης ΕΣΦΑ, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ρυθμιστικά η μεγαλύτερη δυνατή κερδοφορία κοινής ωφέλειας, σε συνδυασμό και με άλλες αρνητικές εξελίξεις στο χώρο του αερίου, όπως η πρόσφατη επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ), οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια την εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αερίου, αλλά και τους βιομηχανικούς καταναλωτές σε κατάρρευση». Επιπτώσεις που προφανώς θα κληθεί να επωμισθεί ο τελικός καταναλωτής ηλεκτρισμού, μέσα από μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια, καθώς βασικός λόγος της επιχειρηματολογίας της ΔΕΗ για αύξηση κατά 19% του κόστους της από το 2010, είναι οι επιπτώσεις στα οικονομικά της μεγέθη από την παραμονή του ΕΦΚ στο αέριο.

Διαφορετικές εκτιμήσεις για το ύψος των χρεώσεων…

Αναφερόμενος στη νέα βελτιωμένη πρόταση του ΔΕΦΣΑ για τα τιμολόγια αερίου, που μετά από πολύμηνες συζητήσεις με τη ΡΑΕ, έχει από χθες τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, τόνισε ότι απέχει ακόμη σημαντικά από τις θέσεις της Αρχής.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το «Energypress», ενώ ο ΔΕΣΦΑ στις προτάσεις του κάνει λόγο για μείωση της μέσης χρέωσης για το 2012 με βάση το νέο τιμολόγιο από 4% έως και 13%, η ΡΑΕ στη χθεσινή της ανακοίνωση μιλάει για μέση αύξηση που προκύπτει με βάση την πρόταση του διαχειριστή της τάξης του 5,59%. Διότι, κατά τη ΡΑΕ, η μέση χρέωση με βάση την πρόταση του ΔΕΣΦΑ, αυξάνεται από τα 3,59 ευρώ/ MWh που είναι σήμερα (2011), στα 3,79 ευρώ / MWh του χρόνου.

Που οφείλεται άραγε αυτή η διαφορά στις εκτιμήσεις; Στο γεγονός ότι ο ΔΕΣΦΑ λαμβάνει υπόψιν του το ύψος της χρέωσης που θα επιβαλλόταν αν δεν άλλαζε η μεθοδολογία υπολογισμού των αυξήσεων, όταν η ΡΑΕ κάνει απόλυτη σύγκριση μεταξύ των τιμών του 2011 και των τιμολογίων που προτείνει ο ΔΕΣΦΑ για το 2012.

Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται ότι η πρόταση του ΔΕΦΣΑ δεν θα περάσει, καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες η ΡΑΕ είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε μείωση 15% των τελών χρήσης δικτύου. Σε μια τέτοια περίπτωση, ενώ ο ΔΕΣΦΑ ζητά για το 2012 μέση χρέωση χρήσης του ΕΣΦΑ 3,79 €/MWh, στην πράξη η ΡΑΕ θα χρησιμοποιήσει ως βάση τη φετινή τιμή 3,59 €/MWh για να μειώσει την τιμή κοντά κάτω από τα 3,10 €/MWh, μείωση που θα περάσει αυτούσια στην κατανάλωση.

Διότι, ενώ μέχρι πέρυσι το κόστος του αερίου για τα νοικοκυριά στην Αθήνα υπολογιζόταν με βάση την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, ο νέος τρόπος υπολογισμού της λιανικής τιμής είναι “cost-plus” που σημαίνει ότι με τη μείωση του κόστους του αερίου, οι όποιες μειώσεις περνούν απευθείας στην κατανάλωση.

Σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε ότι τα τέλη δικτύου ευθύνονται για το γεγονός ότι στην Ελλάδα οι τιμές του φυσικού αερίου, είναι από τις υψηλότερες στις χώρες του ΟΟΣΑ (με βάση την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας). Και ότι ανάμεσα σε 24 χώρες, έχουμε την 4η υψηλότερη τιμή στο φυσικό αέριο για οικιακή χρήση και την 7η στο αέριο που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία (σε δείγμα 22 χωρών).

Το σκεπτικό

Η ΡΑΕ θα προχωρήσει στο «ψαλίδισμα» των προτάσεων για αυξήσεις που έχει υποβάλει ο ΔΕΣΦΑ, βασιζόμενος σε δύο κυρίως σημεία. Το πρώτο αφορά στο γεγονός ότι η πρόταση του ΔΕΣΦΑ καταρτίστηκε με υπολογισμό του WACC pre tax nominal (ονομαστικό προ φόρων μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου) της τάξης του 12,21%. Το αντίστοιχο ποσοστό σε όλες τις εταιρείες διαχείρισης δικτύων είναι από 5 έως 7%. Το δεύτερο «μαχητό» σημείο της πρότασης του ΔΕΣΦΑ είναι ότι υπολογίζει ως περίοδο εξομάλυνσης (δηλαδή ως τη χρονική περίοδο πρόβλεψης των διερχόμενων όγκων, στη βάση των οποίων υπολογίζεται το έσοδο που πρέπει να ανακτηθεί από το διαχειριστή) τα δέκα έτη. Αντίστοιχα οι αποσβέσεις για άλλες εταιρείες διαχείρισης στο εξωτερικό ξεκινούν από τα 15 και φτάνουν έως τα 25 έτη.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/11806683-e6b1-4f62-b819-5120704059cb

No comments: