Monday 21 November 2011

Υπερπροσφορά 150.000 διαθέσιμων στρεμμάτων για το Helios

Λίγο πριν από την... ανατολή του βρίσκεται το φιλόδοξο και "σωτήριο" για την ελληνική οικονομία επενδυτικό σχέδιο "Ηλιος". Ηδη περίπου 150.000 στρέμματα δημόσιας γης έχουν προσφερθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για να "φιλοξενήσουν" φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 2 Γιγαβάτ σε πρώτη φάση σε συνολική έκταση 40.000 στρεμμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του "Εθνους της Κυριακής" στο ΥΠΕΚΑ έχουν συγκεντρωθεί εκτάσεις άνω των 400 - 500 στρεμμάτων η καθεμία, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τη ΔΕΗ, τον στρατό και το Κτηματολόγιο. Ακατοίκητες βραχονησίδες, εγκαταλελειμμένα πεδία βολής και ορυχεία της ΔΕΗ και άλλες δημόσιες εκτάσεις συλλέγονται σε ειδική ψηφιακή βάση δεδομένων.

Χαρτογράφηση

Το ΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με τον Οργανισμό Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας αναπτύσσει ένα γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών, στο οποίο καταχωρίζονται με εντατικούς ρυθμούς όλα τα σύνολα γεωχωρικών δδεδομένων.

Σύμφωνα με αυτά, θα εντοπιστούν, θα αξιολογηθούν και θα επιλεγούν τελικά οι καταλληλότερες εκτάσεις ώστε το πρόγραμμα να είναι ενεργειακά και οικονομικά αποδοτικό.

Το σχέδιο "Ηλιος" σε πλήρη ανάπτυξη θα παράγει 10 Γιγαβάτ ηλεκτρικού ρεύματος από φωτοβολταϊκά σε έκταση 200.000 στρεμμάτων. Τα εκτιμώμενα έσοδά του θα είναι 80 δισ. ευρώ. Από αυτά προβλέπεται μελλοντική τιτλοποίηση 20 με 25 δισ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για τη μείωση του δημόσιου χρέους.

Την περίοδο αυτή ειδική ομάδα του ΥΠΕΚΑ και ο Οργανισμό Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας συλλέγει τα δεδομένα γης που αποστέλλονται από τους δημόσιους φορείς (σ.σ. έχουν ξεκινήσει να στέλνουν και οι δήμοι), αυτά επεξεργάζονται τεχνικά ώστε να είναι ομογενοποιημένα (άλλοι φορείς τα στέλνουν με μορφή Excel κλπ.) και στη συνέχεια μέσα από ειδικούς αλγορίθμους γίνεται η επιλογή των κατάλληλων γεωτεμαχίων. Με την ψηφιακή βάση γεωχωρικών πληροφοριών ακολουθούνται διαδικασίες (φαστ τρακ) κι εκτιμάται ότι σε περίπου έναν μήνα θα έχουν επιλεγεί, από τα έως τώρα δεδομένα, οι κατάλληλες εκτάσεις.

Κριτήρια για την επιλογή τους αποτελούν το εμβαδόν (πάνω από 400 με 500 στρέμματα), ο νότιος προσανατολισμός για περισσότερη ηλιοφάνεια, οι ομαλές κλίσεις, να μην είναι δάση και να βρίσκονται κοντά σε δίκτυα υψηλής τάσης της ΔΕΗ.

Ο Παπακωνσταντίνου θέλει να υπογράφει άμεσα Μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΕ

Ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, βρίσκεται σήμερα στις Βρυξέλλες όπου θα μιλήσει στην εκδήλωση με θέμα «Ένα βιώσιμο και ανταγωνιστικό πλαίσιο για την ελληνική οικονομία: Η συμβολή της ηλιακής ενέργειας και το Πρόγραμμα "Ήλιος"», στo Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Επιπλέον, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα έχει συναντήσεις με τους Ευρωπαίους Επιτρόπους για θέματα Ανταγωνιστικότητας, Joaqin Almunia, και θέματα Ενέργειας, Günther Oettinger, και με τον Επικεφαλής του Task Force για την Ελλάδα, Horst Reichenbach για να συζητήσουν την πορεία και τα επόμενα βήματα του "Ηλιος".

Σημειώνεται ότι σκοπός του έργου είναι η εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, που παράγεται από τον ήλιο, στη Γερμανία. Ο κ. Παπακωνσταντίνου επιδιώκει να υπογραφεί μέχρι το τέλος του χρόνου Μνημόνιο Συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Γερμανία, ώστε να γίνει το δεύτερο ουσιαστικό βήμα, μετά τη συμπερίληψή του στο κείμενο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης στις 26 Οκτωβρίου. Επιπλέον, ανάμεσα στα ζητήματα που εξετάζει ο υπουργός ΠΕΚΑ σε συνεργασία με τις ελληνικές αρμόδιες Αρχές, όπως κι εκείνες της Κομισιόν είναι οι διαδρομές των δικτύων προς την Ε.Ε., φυσικά η τιμή εξαγωγής του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και οι κινήσεις της Ευρ. Επιτροπής για την ενοποίηση των δικτύων ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/39f85842-4a34-48b3-a032-4d37261ecc24

No comments: