Tuesday 1 November 2011

Το διαδίκτυο υπεύθυνο του 2% της παγκόσμιας ενεργειακής κατανάλωσης

Είναι δύσκολο να ξεκινήσει κανείς να μιλά σχετικά με το πόση ενέργεια καταναλώνεται στο Διαδίκτυο. Υπάρχει σίγουρα κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο από φορητούς και σταθερούς υπολογιστές αλλά και από τα γνωστά μας smart phones. Εξυπηρετητές, δρομολογητές και άλλοι εξοπλισμοί δικτύωσης απορροφούν ακόμα περισσότερη ενέργεια. Στην παραπάνω κατανάλωση πρέπει επίσης να συμπεριληφθεί και η ενέργεια που απαιτείται για την κατασκευή αυτών των μηχανών. Ωστόσο, κανείς δεν είναι σε θέση να πει πόσες εν δυνάμει προσβάσιμες στο internet συσκευές υπάρχουν, ούτε πόσο καιρό έχουν χρησιμοποιηθεί πριν από την αντικατάσταση τους από κάποια άλλη.

Αυτό το δεδομένο ωστόσο δεν σταμάτησε τους Τζάστιν Μα και Μπαράθ Ραγκαβάν από την προσπάθεια να απαντήσουν στο συγκεκριμένο ερώτημα. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ και το Διεθνές Ινστιτούτο Επιστήμης Υπολογιστών, αντίστοιχα, εκτιμούν ότι το Διαδίκτυο καταναλώνει μεταξύ 170 και 307 GW. Το οποίο, φυσικά, θέτει ένα άλλο ερώτημα: είναι αυτός ένας μεγάλος ή ένας μικρός αριθμός;

Οι Ραγκαβάν και Μα έφτασαν στο συνολικό τους συμπέρασμα, διενεργώντας μια πρόχειρη απογραφή του διαδικτύου. Με βάση μια ήδη δημοσιευμένη έρευνα, παρομοιάζουν τον πλανήτη μας με ένα μεγάλο σπίτι 750 εκατομμύριων φορητών υπολογιστών, ένα δισεκατομμύριο smart phones και 100 εκατ. σταθερών υπολογιστών. Προσθέτουν επίσης στοιχεία για την ενέργεια της παραγωγής των συσκευών αυτών ξεχωριστά(4,5 GJ και 1 GJ για ένα φορητό υπολογιστή και smart phone, αντίστοιχα) αλλά και για την περίοδο χρήσης πριν την αντικατάστασή τους (τρία χρόνια για ένα φορητό υπολογιστή, δύο για ένα smart phone ). Οι εκτιμήσεις για την ενέργεια που χρησιμοποιείται από τα μέσα διάβασης της κυκλοφορίας του Διαδικτύου, καθώς και παρόμοιοι υπολογισμοί για Wi-Fi πομπούς και συσκευές αποθήκευσης, βοήθησαν στην ολοκλήρωση της γενικότερης εικόνας.

Η τελική απάντηση τους πάντως εντυπωσιάζει . Ένα γιγαβάτ ισούται με ένα δισεκατομμύριο βατ, οπότε η χρήση και η διατήρηση του Διαδικτύου είναι σαν να χρησιμοποιούνται αρκετά δισεκατομμύρια 100W λαμπτήρων ταυτόχρονα! Αλλά αυτός είναι ένας μικρός αριθμός σε σύγκριση με την παγκόσμια χρήση ενέργειας σε όλους τους τομείς. Ο τελικός αριθμός κατανάλωσης ενέργειας του Διαδικτύου είναι 16 terawatts, στο 2% της ενεργειακής κατανάλωσης ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Οι Ραγκαβάν και Μα υποστηρίζουν πως προσπάθειες δημιουργίας ενεργειακά αποδοτικών συσκευών internet, ενώ αξίζει να γίνουν, δεν θα συνεισφέρουν τελικώς πολλά στη μείωση της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας. Εναλλακτικά, προτείνουν πως θα πρέπει να σκεφτούμε τρόπους με τους οποίος το Διαδίκτυο θα μπορούσε να αντικαταστήσει πολύ μεγαλύτερης ενεργειακής κατανάλωσης δραστηριότητες.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, μια συνάντηση που λαμβάνει χώρα υπό μορφή τηλεδιάσκεψης καταναλώνει κατά μέσο όρο το ένα εκατοστό της ενέργειας που χρησιμοποίησαν κάποιοι που ταξίδεψαν αεροπορικώς προκειμένου να πραγματοποιήσουν μια συνάντηση. Αντικαθιστώντας μία στις τέσσερις από τις συναντήσεις αυτές με μια κλήση βίντεο, προσθέτουν, θα έσωζε τόση ενέργεια όση και αυτή που το Διαδίκτυο στο σύνολό του καταναλώνει. Η έρευνα τους θα παρουσιαστεί τον επόμενο μήνα στο Εργαστήριο Επίκαιρων Θεμάτων Δικτύου στο Cambridge της Μασαχουσέτης.

http://www.neaenergia.gr/index.php/eidiseis/eksoikonomisi-energeias/to-diadiktio-ipeithino-tou-2-tis-pagkosmias-energeiakis-katanalosis.html

No comments: