Tuesday 1 November 2011

Αντί να μειώνεται, ξεφεύγει πάνω από τα €200 εκατ. το έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ

Πολιτική «πληρώνω όταν εισπράττω» εφαρμόζει ο ΔΕΣΜΗΕ, με αποτέλεσμα να έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο η αγορά του ηλεκτρισμού και να απειλείται με «μπλακ άουτ» ακόμη και η αγορά του φυσικού αερίου. Και αυτό διότι τα έσοδα του διαχειριστή υπολείπονται σημαντικά των υποχρεώσεων για πληρωμές με συνέπεια να έχει αυξηθεί γεωμετρικά ο χρόνος αποπληρωμής των παραγωγών είτε αυτοί είναι θερμικοί είτε είναι ΑΠΕ.

Χαρακτηριστικές ήταν οι χθεσινές αναφορές του προέδρου της ΔΕΠΑ Χ. Σαχίνη, ο οποίος τόνισε ότι πελάτες της εταιρείας καθυστερούν να πληρώσουν τα χρέη τους, καθώς δεν εισπράττουν τα οφειλόμενα από το ΔΕΣΜΗΕ. Το θέμα θα εξεταστεί σε έκτακτη σύσκεψη σήμερα με τη συμμετοχή του ΥΠΕΚΑ, της ΡΑΕ και του ΔΕΣΜΗΕ, καθώς όλα δείχνουν ότι τα δύο μέτρα που επιστρατεύτηκαν εκτάκτως από την κυβέρνηση δηλαδή οι δημοπρασίες περισσότερων δικαιωμάτων ρύπων αλλά και οι επιστροφές οφειλόμενου ΦΠΑ δε φαίνεται να αποδίδουν τα αναμενόμενα.

Αντίθετα, το έλλειμμα μεγαλώνει, οι μέρες καθυστέρησης στην αποπληρωμή από 15 έως 18 τον Αύγουστο πλέον έχουν ξεπεράσει τις 20 και οι ηλεκτροπαραγωγοί δεν έχουν πληρωθεί καθόλου χρήματα για το Σεπτέμβριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε έναν από τους τρεις ιδιωτικούς ομίλους οι οφειλές του ΔΕΣΜΗΕ φτάνουν τα 80 εκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο έπρεπε να αποπληρωθεί μέχρι … χθες, χωρίς ωστόσο να έχει καταβληθεί ούτε ένα σεντ. Έτσι ενώ το Σεπτέμβριο, είχαν δοθεί κάποια έναντι, τον Οκτώβριο η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σημαντικά. Συνολικά μόνο στους θερμικούς ηλεκτροπαραγωγούς το συνολικό χρέος υπολογίζεται ότι έχει ξεπεράσει τα 150 έως 160 εκατ. ευρώ και ότι για κάθε μονάδα φυσικού αερίου το χρέος υπολογίζεται σε ποσά πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Μαζί με την παραγωγή των ΑΠΕ, πολύ σύντομα – εάν όχι ήδη – το χρέος του ΔΕΣΜΗΕ αντί να μειώνεται θα ξεφύγει πάνω από τα 200 εκατ. ευρώ.

Σαχίνης

Χαρακτηριστικές των αλυσιδωτών αντιδράσεων που προκαλούνται στην αγορά είναι οι χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΠΑ Χάρη Σαχίνη ο οποίος τόνισε για το θέμα ότι «η αγορά αυτή τη στιγμή υποφέρει. Υπάρχουν πελάτες που δεν μας πληρώνουν και αυτό γίνεται γιατί δεν τους πληρώνει ο ΔΕΣΜΗΕ. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αυτό όταν γίνεται από όλη την αγορά σε μια περίοδο κρίσης, δημιουργεί προβλήματα και κάποια στιγμή δε θα μπορούμε να τους δώσουμε αέριο». Ουσιαστικά ο κ. Σαχίνης προειδοποίησε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η έμμεση χρηματοδότηση των ελλειμμάτων της αγοράς ηλεκτρισμού από τη ΔΕΠΑ, κάτι που συμβαίνει αυτή τη στιγμή, καθώς η εταιρεία δείχνει «κατανόηση» προς τους πελάτες που καθυστερούν την αποπληρωμή του φυσικού αερίου.

Δε φτάνουν τα χρήματα

Ενώ λοιπόν το ΥΠΕΚΑ είχε εκτιμήσει ότι με την επίσπευση των δημοπρασιών δικαιωμάτων ρύπων αλλά και με την επιστροφή του οφειλόμενου ΦΠΑ προς το ΔΕΣΜΗΕ, το πρόβλημα θα λυνόταν, στην πράξη το σχήμα δε φαίνεται να αποδίδει. Καταρχήν, οι δημοπρασίες γίνονται σε εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον τιμών, και ενώ οι πρώτες πωλήσεις δικαιωμάτων έγιναν με τιμές έως και 14 ευρώ, η τελευταία δημοπρασία έγινε μόλις στα 10 ευρώ, δηλαδή υπάρχει σημαντική μείωση των προσδοκώμενων εσόδων. Εκτός όμως από τη μείωση των εσόδων από τους ρύπους, πληροφορίες θέλουν να έχει δοθεί αρνητική απάντηση στο αίτημα για επιστροφή του οφειλόμενου ΦΠΑ προς το ΔΕΣΜΗΕ. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι θα πρέπει να βρεθεί μια άλλη λύση για το καυτό αυτό πρόβλημα, στη σημερινή έκτακτη σύσκεψη.

Κίνδυνος για ανεπανόρθωτο πλήγμα

Οι εξελίξεις αυτές εγκυμονούν έναν τεράστιο κίνδυνο να πληγεί ανεπανόρθωτα η αγορά του ηλεκτρισμού, που ούτως ή άλλως αντιμετωπίζει προβλήματα στο σκέλος της χρηματοδότησης των ΑΠΕ. Έτσι σε περίπτωση που δεν υπάρξει άμεση λύση στο ταμειακό πρόβλημα, τότε τίθεται εν αμφιβόλω ολόκληρο το οικοδόμημα της αγοράς ηλεκτρισμού.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/6decad2e-7d0a-4827-955a-e7615efd7219

No comments: