Saturday 5 November 2011

ΡΑΕ: Αυξημένες οι Δαπάνες για την Ανάπτυξη του Ηλεκτρικού Δικτύου ως το 2009 - Περιορίζονται Σημαντικά στη Συνέχεια

Η ΡΑΕ παρουσίασε πρόσφατα την έκθεσή της για τις δαπάνες του δικτύου διανομής κατά την περίοδο 2004-2009. Στην μελέτη αυτή αποκρυσταλλώνονται αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία που ενδιαφέρουν για να διαπιστώσει κανείς την ανάπτυξη του δικτύου στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια και για να αποτολμήσει προβλέψεις για τη συνέχεια.

Η εξέλιξη του δικτύου

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αρχής, το μήκος του δικτύου μέσης τάσης σημείωσε αύξηση περίπου 8%, ενώ του δικτύου χαμηλής τάσης 10%. Η εγκατεστημένη ισχύς για την ίδια περίοδο σημείωσε αύξηση περίπου 16%. Το συνολικό μήκος των υπόγειων δικτύων σημείωσε αύξηση 23% (18% στη μέση τάση και 27% στη χαμηλή τάση), ενώ των εναέριων δικτύων 8% (7% στη μέση τάση και 9% στη χαμηλή τάση).

Όσον αφορά το εργατικό δυναμικό, εμφανίζεται σημαντική μείωση των υπαλλήλων που απασχολούνται στην εκμετάλλευση του δικτύου διανομής και μικρή αύξηση των υπαλλήλων που απασχολούνται στον τομέα της ανάπτυξης (επενδύσεις). Συνολικά, οι εργαζόμενοι στην Εταιρεία διανομής μειώθηκαν στην περίοδο 2004-2009 κατά 22%.

Αναφορικά με τα ποιοτικά στοιχεία του δικτύου, η ΡΑΕ διαπιστώνει σημαντική ενίσχυση του δικτύου διανομής, καθώς η αύξηση τόσο του μήκους των δικτύων όσο και της εγκατεστημένης ισχύος, είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από την αντίστοιχη αύξηση των πελατών και από το πλήθος νέων συνδέσεων που κατασκευάζονται ετησίως.

Δαπάνες και επενδύσεις

Η ΡΑΕ προχωρά στην ανάλυση του δαπανών ανά είδος και σημειώνει ότι «σε σχέση με το είδος της δαπάνης, στην εν λόγω περίοδο καταγράφεται μεγάλη αύξηση του εργολαβικού κόστους (υπερδιπλασιασμός), της μισθοδοσίας (87%) και του κόστους των υλικών (31%)».



Παράλληλα, παρατηρεί ότι τα έτη 2008 και 2009 εμφανίζεται σημαντική αύξηση των δαπανών επενδύσεων, συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη που οφείλεται στους ακόλουθους λόγους:

1. Στην αύξηση των τιμολογίων των νέων εργολαβικών συμβάσεων, εξ αιτίας των αυστηρότερων προδιαγραφών ποιότητας που τέθηκαν.
2. Στην ανάθεση εκπόνησης μελετών δικτύων σε εξωτερικούς συνεργάτες, επειδή το συσσωρευμένο μελετητικό αντικείμενο δεν ήταν δυνατό να διεκπεραιωθεί μόνο με προσωπικό της ΔΕΗ μέσα στα χρονικά όρια που προέβλεπε η Απόφαση του ΥΠΑΝ.
3. Στον αυξημένο έργο ενισχύσεων βελτιώσεων του Δικτύου, αναγκαίο μεταξύ άλλων για την επάρκεια του δικτύου (μετά και τα σοβαρά προβλήματα του θέρους 2007), για τη μείωση τεχνικών απωλειών και για τη βελτίωση της ποιότητας ενέργειας.
4. Στα έργα αισθητικής αναβάθμισης μετά την απόφαση του 2008 της Επιχείρησης για συμμετοχή στο κόστος των υπόψη έργων κατά 50%.
5. Στην ανανέωση του στόλου των οχημάτων της Διανομής με την αγορά ικανού αριθμού γερανών, καλαθοφόρων, φορτηγών και επιβατηγών οχημάτων.

Σημειώνεται επίσης ότι μετά το 2009 οι δαπάνες επενδύσεων συγκρατούνται σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα. Ειδικότερα από 525 εκ.€ το 2009 οι επενδύσεις μειώθηκαν σε 463 εκ.€ το 2010, ενώ προβλέπεται να μειωθούν περαιτέρω το 2011, περίπου στα 370 εκ.€.

Εργολαβικές Δαπάνες

Αναφορικά με την σημαντική αύξηση των εργολαβικών δαπανών που σημειώνεται τη διετία 2008-2009 συγκριτικά με τις αντίστοιχες δαπάνες υλικών, η Εταιρεία Διανομής ανέφερε τα ακόλουθα:

«Στα έτη 2008 & 2009 είχαμε πράγματι μια σημαντική μέση αύξηση των εργολαβικών δαπανών η οποία, σε σχέση με το 2007, οφείλεται προσεγγιστικά κατά:

- 65% στην αύξηση τιμών των εργολαβιών μαζί με τις ετήσιες αναθεωρήσεις τους).

- 25% στην αύξηση των ποσοτήτων των έργων κατά το διάστημα 2008-2009.

- 10% στην μερική αλλαγή του είδους των έργων κατά το υπόψη διάστημα (περισσότερες υπογειώσεις, αντικαταστάσεις αγωγών & υποσταθμών κλπ.).

Ο σχεδιασμός της Διανομής εστιάσθηκε στη σαφή βελτίωση της ταχύτητας και της ποιότητας κατασκευής του δικτύου, με δύο κύριους στόχους:

- Τη δραστική μείωση των χρόνων παροχής πρόσβασης τρίτων στο δίκτυο.

- Τη μείωση των βλαβών δικτύου, τον περιορισμό των χρόνων διακοπής και τελικά τη βελτίωση των δεικτών ποιότητας ενέργειας που αντιλαμβάνεται ο πελάτης.

- Και οι δύο ομάδες στόχων επηρεάσθηκαν πολύ θετικά από την όλη προσπάθεια που έγινε (κύρια μέχρι το 2010).»

Οι παρατηρήσεις της ΡΑΕ

Η Αρχή προβαίνει σε ορισμένες παρατηρήσεις σχετικά με τις τάσεις που παρατηρήθηκαν κατά την περίοδο 2004-2009 στο δίκτυο διανομής:

1. Η μείωση του ρυθμού αύξησης των ενεργών πελατών συνοδεύτηκε από αύξηση των συνολικών δαπανών επενδύσεων στο δίκτυο διανομής τη διετία 2008-2009, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη 4ετία.

2. Η μέση δαπάνη επένδυσης στο δίκτυο ανά νέο ενεργό πελάτη παρουσιάζει σημαντική αύξηση τα έτη 2008 και 2009.

3. Οι συνολικές δαπάνες επενδύσεων σε σχέση με το μέγεθος της νέας εγκατεστημένης ισχύος σε Υ/Σ ΜΤ/ΧΤ παρουσιάζουν μικρή συγκριτικά αύξηση από το 2004 έως το 2009.

Δαπάνες εκμετάλλευσης

Τέλος, όσον αφορά τις δαπάνες εκμετάλλευσης, αυτές έχουν ως εξής ανά έτος:



Αναφορικά με την εξέλιξη των δαπανών εκμετάλλευσης την περίοδο 2004-2009, η ΡΑΕ αναφέρει την παράλληλη αύξηση των δαπανών μισθοδοσίας (κατά 20%) και των αμοιβών τρίτων (κατά 267%), συνεισφέροντας αθροιστικά στην αύξηση των δαπανών εκμετάλλευσης κατά 76%.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=51517

No comments: