Wednesday 2 November 2011

Ρεκόρ ζήτησης για φυσικό αέριο το 2011

Τα χαρακτηριστικά «πολύφερνης νύφης» φαίνεται ότι αποκτά η ΔΕΠΑ, λίγο πριν μπεί και επίσημα το πωλητήριο για την παραχώρηση του ποσοστού που κατέχει το δημόσιο στην εταιρεία. Συγκεκριμένα, ρεκόρ ζήτησης φυσικού αερίου καταγράφουν για το 2011 τα στοιχεία της ΔΕΠΑ. Στο εξάμηνο η ζήτηση σημείωνε αύξηση 23%, ενώ για το σύνολο του έτους οι εκτιμήσεις της διοίκησης της επιχείρησης «βλέπουν» την κατανάλωση να φτάνει στα 4,4 δις κυβικά μέτρα σημειώνοντας δηλαδή αύξηση περί το 20% σε σχέση με πέρυσι που και πάλι ήταν μια καλή χρονιά. Η νέα αύξηση οφείλεται κυρίως στις καινούριες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που μπήκαν μέσα στο 2011 σε λειτουργία.

Από το 2010 η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ελλάδα σημείωσε άνοδο. Η κατανάλωση έφτασε στα 3,7 δις κυβικά μέτρα, το 63% των οποίων απορροφήθηκε από την ηλεκτροπαραγωγή και το υπόλοιπο από τη βιομηχανία, οικιακό τομέα και τριτογενή τομέα.

Η αγορά φυσικού αερίου εμφανίζει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης στη χώρα μας, η επιβεβαίωσή τους ωστόσο θα εξαρτηθεί από τη συνολικότερη πορεία της οικονομίας και ειδικά από τους ρυθμούς ανάπτυξης που θα σημειωθούν.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η αύξηση της συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών στο ενεργειακό – ηλεκτρικό ισοζύγιο της χώρας ευνοεί τη μεγαλύτερη διείσδυση και του φυσικού αερίου, καθώς η αστάθεια που έχουν οι ΑΠΕ απαιτεί ευέλικτες μονάδες βάσης και τέτοιες είναι οι του φυσικού αερίου.

Με βάση τα σενάρια που έχει επεξεργαστεί η διοίκηση της ΔΕΠΑ, ανάλογα με την εξέλιξη της κρίσης, το 2020 η Ελλάδα θα σημειώσει κατανάλωση αερίου από 5,4 δις κυβικά μέτρα (το χειρότερο σενάριο) έως 6,9 δις κυβικά μέτρα (το καλύτερο σενάριο).

Ζήτηση αερίου που μπορεί να καλυφθεί από τη ΔΕΠΑ θα υπάρξει όχι μόνον στη χώρα μας αλλά και στις υπόλοιπες γειτονικές χώρες ιδιαίτερα σε Βουλγαρία και Ρουμανία, όπου θα μπορεί από το 2013 να καλυφθεί από τον αγωγό IGB αλλά και στην Ιταλία, όπου η ΔΕΠΑ έχει ήδη υπογράψει συμφωνία με τοπική εταιρεία διανομής αερίου.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η ΔΕΠΑ θα μπορούσε το 2020 να διακινεί στην ευρύτερη περιοχή πάνω από 8 δις κυβικά μέτρα και το 2025 περί τα 12 δις κυβικά μέτρα.

Στρατηγικοί στόχοι της ΔΕΠΑ, σύμφωνα με κύκλους της διοίκησής της, είναι να έχει διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο προμήθειας αερίου και να διατηρήσει ένα μεγάλο ποσοστό της αγοράς με ανταγωνιστικές τιμές. Είναι γεγονός, δε, ότι η μεσοσταθμική τιμή του αερίου που προμηθεύεται σήμερα η ΔΕΠΑ από Ρωσία, Αλγερία και Αζερμπαϊτζάν είναι πολύ ανταγωνιστική, πράγμα που της επιτρέπει να έχει ελκυστικές τιμές προς τους πελάτες της.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/9b2738c1-22c5-4c79-9b0f-15e4c68c964b

No comments: