Saturday 19 November 2011

Βήμα ενεργειακού διαλόγου θα αποτελέσει το «Ενέργεια και ανάπτυξη 2011» του ΙΕΝΕ

Βήμα ουσιαστικού διαλόγου για όλα τα θέματα της ενεργειακής αγοράς, σε μια κρίσιμη συγκυρία για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, θα αποτελέσει το 16ο Εθνικό Συνέδριο Ενέργειας, που διοργανώνει και φέτος το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), με αντικείμενο την «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2011», στο ξενοδοχείο Ledra Marriot, στις 22 και 23 Νοεμβρίου.

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που παρουσιάζει το συνέδριο είναι η συμμετοχή τριών μελών της κυβέρνησης, αξιωματούχου της κυπριακής κυβέρνησης, καθώς και κορυφαίων εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Διεθνών Οργανισμών και της εγχώριας ενεργειακής αγοράς.

Πιο συγκεκριμένα, στο συνέδριο θα μιλήσουν, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο νέος υπουργός Εσωτερικών, καθηγητής Τάσος Γιαννίτσης, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, ο Διευθυντής του τομέα Ενέργειας, στο υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, Σόλων Κασσίνης, το μέλος της Task Force της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υποστήριξη του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής της Ελλάδος Ben Van Houtte, από τη Διεύθυνση Ενέργειας της Κομισιόν η Monika Ekstrom και ο εκπρόσωπος του IEA κ. Dan Dorner. Από την TAP AG Greece ο Rikard Scoufias, ενώ τον ITGI θα παρουσιάσει ο διευθυντής διεθνών δραστηριοτήτων της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνος Καραγιαννάκος. Επίσης στο Συνέδριο θα συμμετάσχουν με παρεμβάσεις τους ο πρόεδρος της ΡΑΕ Δρ Νίκος Βασιλάκος, ο πρόεδρος του ΔΕΣΜΗΕ, καθηγητής Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Χάρης Σαχίνης, ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Γιώργος Παπαρσένος, και ο πρόεδρος του ΚΑΠΕ Δρ Μάνθος Σανταμούρης.

Σημαντική, εξάλλου, θα είναι η συμμετοχή των φορέων της ενεργειακής αγοράς, καθώς θα μιλήσουν, ο πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ Γιώργος Περιστέρης, ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ Δρ Παναγιώτης Παπασταματίου, ο πρόεδρος του ΣΕΦ Αλέξανδρος Ζαχαρίου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Βιομάζας Αντώνης Γερασίμου, ο πρόεδρος του ΕΣΣΗΘ Κώστας Θεοφύλακτος, ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ Κωνσταντίνος Κουκλέλης, ο αντιπρόεδρος και ο γενικός γραμματέας του ΕΣΜΥΕ κ.κ. Κωνσταντίνος Βασιλικός και Ηλίας Κακιόπουλος, καθώς και ο γενικός διευθυντής του ΕΣΑΗ, καθηγητής Μανώλης Κακαράς.

Δυναμικό παρόν θα έχουν στο συνέδριο και εκπρόσωποι της ενεργειακής επενδυτικής κοινότητας, όπως, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Δρ Ιωάννης Τσιπουρίδης, ο γενικός διευθυντής της ΕΠΑ Αττικής Χρήστος Μπαλάσκας, ο διευθύνων σύμβουλος της Elpedison Ενεργειακή Ανδρέας Τζούρος, ο διευθύνων σύμβουλος της M&M Gas Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Μανώλης Μαραγκουδάκης, ο εντεταλμένος σύμβουλος και γενικός διευθυντής της Protergia Ντίνος Μπενρουμπή, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas Μαθιός Ρήγας, ο πρόεδρος της Alumil Γιώργος Μυλωνάς, ο αντιπρόεδρος της Flow Δρ Ηλίας Κονοφάγος, και ο διευθύνων σύμβουλος της Helesco Γιώργος Καμάρας.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα ξεκινήσουν στις 9.30 π.μ. της Τρίτης, 22 Νοεμβρίου, με την ομιλία του κ. Παπακωνσταντίνου, ενώ ομιλητής στο επίσημο γεύμα, το μεσημέρι της ίδιας ημέρας θα είναι ο καθηγητής και νυν υπουργός Εσωτερικών, Τάσος Γιαννίτσης. Κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου τα θέματα που θα συζητηθούν είναι, η νέα οικονομική πραγματικότητα και η ενεργειακή αγορά στην Ελλάδα, η χρηματοδότηση των ενεργειακών επενδύσεων, το φυσικό αέριο και οι επενδύσεις στην Ελλάδα, καθώς και η οργάνωση και λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου θα ανοίξει με την παρέμβαση του κ. Μανιάτη, ενώ στα θέματα που θα απασχολήσουν τους συνέδρους συμπεριλαμβάνονται, η περιφερειακή διάσταση της ενεργειακής αγοράς, οι εξελίξεις στη διεθνή ενεργειακή σκηνή, οι ΑΠΕ και η ενεργειακή αποδοτικότητα.
Χορηγοί του συνεδρίου είναι ο ΔΕΣΦΑ, η Protergia και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και υποστηρικτές, η ΔΕΠΑ, η Siemens και η Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ. Χορηγός επικοινωνίας είναι η εφημερίδα ‘’Καθημερινή’’, το ενεργειακό ενημερωτικό πόρταλ energia.gr και το περιοδικό Energy World.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=51896

No comments: