Friday 11 November 2011

"Καμπανάκι" ΙΕΑ για ενίσχυση των ΑΠΕ έως το 2017

Για την ανάγκη πραγματοποίησης δραστικών αλλαγών στον ενεργειακό τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο προειδοποιεί η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) στη φετινή έκθεσή της η οποία δημοσιεύθηκε προ ημερών στο Λονδίνο, τονίζοντας την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών άνθρακα, με μεγαλύτερη συμμετοχή των ΑΠΕ και σημαντική μείωση χρήσης των ορυκτών καυσίμων.

Μάλιστα, όπως τονίζεται, προκειμένου να αποφευχθεί μια καταστροφική άνοδος της θερμοκρασίας της γης, οι συγκεκριμένες αλλαγές είναι απαραίτητο να γίνουν μέχρι το 2017.

Σε αντίθετη περίπτωση, σύμφωνα με την ΙΕΑ, η ανθρωπότητα θα βρεθεί εγκλωβισμένη σε ένα ανεπαρκές ενεργειακό σύστημα με μηδαμινά περιθώρια εκπομπών άνθρακα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση, τα περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα όσον αφορά τις ενεργειακές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να λάβουν ισχυρότερα μέτρα για την προώθηση των επενδύσεων σε καθαρές πηγές ενέργειας όπως οι ΑΠΕ.

Σύμφωνα με την εκτελεστική διευθύντρια της ΙΕΑ, Maria van der Hoeven, η ανάπτυξη και η αύξηση του πληθυσμού αναπόφευκτα θα οδηγήσουν σε αύξηση των ενεργειακών αναγκών στο μέλλον και συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην έκθεση, μεταξύ 2010 και 2035 η παγκόσμια ζήτηση για πρωτογενή ενέργεια αναμένεται να αυξηθεί κατά 1/3.

«Όμως δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να στηριζόμαστε σε επισφαλείς πηγές ενέργειας», τόνισε η διευθύντρια της ΙΕΑ.

Μεταξύ άλλων, στην έκθεση περιέχονται προτάσεις για περικοπή των επιδοτήσεων για τα ορυκτά καύσιμα, μεγαλύτερη συμμετοχή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και πιο έξυπνους τρόπους φορολόγησης.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/87744d64-6a9a-4117-bc07-f8cbd5908080

No comments: