Monday 21 November 2011

Διπλασιασμό των επενδύσεων ΑΠΕ παγκοσμίως ως το 2020, "βλέπει" έκθεση του Bloomber

Διπλασιασμό των επενδύσεων σε ΑΠΕ μέσα στην επόμενη δεκαετία, που από τα 195 δισ. δολάρια το 2010 αναμένεται να φτάσουν στα... 395 δισ. δολάρια το 2020, με την είσοδο στον παγκόσμιο χάρτη νέων παικτών όπως η Ινδία, η Μ. Ανατολή, η Αφρική και η Λ. Αμερική, "βλέπει" έκθεση της διεθνούς φήμης εταιρείας παροχής αναλύσεων σε θέματα ενέργειας Bloomberg Energy Finance.

Στην έκθεση, που φέρει τον τίτλο «Global Renewable Energy Market Outlook», παρουσιάζονται οι σημαντικότερες εξελίξεις που αναμένεται να διαμορφώσουν την πράσινη παγκόσμια αγορά ως το 2030, όταν δηλαδή σύμφωνα με τους συντάκτες της, το κόστος των επενδύσεων σε ΑΠΕ διεθνώς, θα έχει εκτιναχθεί στο... μισό περίπου τρισεκατομμύριο δολάρια (460 δισ. για την ακρίβεια) ! Σαν αποτέλεσμα, σε 20 χρόνια από σήμερα, το 15,7% της συνολικής παραγόμενης ενέργειας του πλανήτη θα προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές (συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων υδροηλεκτρικών), όταν το αντίστοιχο ποσοστό για το 2010 ήταν 12,6%.

Σχετικά με τη γεωγραφική κατανομή των επενδύσεων, η έκθεση προβλέπει ότι η Ευρώπη θα παραμείνει μια από τις μεγαλύτερες αγορές στον τομέα των ΑΠΕ για τα επόμενα τρία χρόνια, αλλά με συνεχώς μειούμενο μερίδιο στις παγκόσμιες επενδύσεις, καθώς οι κυβερνήσεις των κρατών της Ε.Ε. αναμένεται να περιορίσουν ακόμη περισσότερο την παροχή οικονομικών κινήτρων, εξαιτίας των προβλημάτων χρέους που αντιμετωπίζουν. Έστω πάντως και με μειούμενο ρυθμό, η ανάπτυξη στην ευρωπαϊκή αγορά θα συνεχιστεί και μετά το 2015, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της Ε.Ε. για τις ΑΠΕ έως το 2020.

«Βλέπει» Ινδία, Μ. Ανατολή, Αφρική, Λ. Αμερική

Ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας αποτελεί και η πρόβλεψη ότι το 2014 θα είναι το έτος κατά το οποίο η Κίνα θα ξεπεράσει την Ευρώπη στον τομέα των ΑΠΕ, με ετήσιες επενδύσεις λίγο κάτω από τα 50 δισ. δολ. Η μεγαλύτερη, ωστόσο, αύξηση αναμένεται να παρουσιαστεί στις ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ινδίας, της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, με προβλεπόμενα ποσοστά αύξησης της τάξης του 10%-18% ετησίως κατά την περίοδο έως το 2020. Όσον αφορά στις ΗΠΑ και στον Καναδά, η έκθεση προβλέπει διαρκή επιβράδυνση, με τις συνολικές τους επενδύσεις να φτάνουν τα 50 δισ. δολ. το 2020.

Αναφορικά με τις επιμέρους τεχνολογίες ΑΠΕ, σύμφωνα με την έκθεση η μείωση του κόστους θα τονώσει την ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας, που κατατάσσεται στη δεύτερη θέση από πλευράς ανάπτυξης (τη πρώτη θέση κατέχουν τα υπεράκτια αιολικά) καθώς από 51GW εγκατεστημένης ισχύος το 2010 θα φτάσει στα… 1.137GW το 2030 ! Μια τέτοια αύξηση, σύμφωνα με την έκθεση, θα απαιτήσει τεράστια κεφάλαια κάθε χρόνο, με μέσο όρο ετήσιου κόστους πάνω από τα 130 δισ. δολ. από το 2010 έως το 2030, σε σχέση με τα 86 δισ. δολ. του 2010. Ο τομέας της αιολικής ενέργειας (χερσαία και υπεράκτια αιολικά) θα συνεχίσει να επεκτείνεται και θα προσελκύσει επενδύσεις ύψους 140 δισ. δολ. το 2020 και 206 δισ. δολ. ετησίως από το 2030 – το αντίστοιχο ποσό για το 2010 ήταν στα 82 δισ. δολ.

Νέοι παίκτες στα αιολικά, άνοδος στη βιεονέργεια

Παράλληλα, η έκθεση προβλέπει ότι στον τομέα των αιολικών θα αναδειχθούν νέες αγορές όπως η Λατινική Αμερική, η Τουρκία, η Αφρική και η Αυστραλία. Σε αυτές τις χώρες, αναφέρει η έκθεση, η ανάπτυξη ευνοείται από μια σειρά παράγοντες όπως η αυξανόμενη ζήτηση για ενέργεια και η τάση για διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος.

Τέλος, αύξηση των επενδύσεων αναμένεται και στον τομέα της βιοενέργειας. Ειδικότερα, οι επενδύσεις σε βιοκαύσιμα, βιομάζα και μετατροπή αποβλήτων σε ενέργεια προβλέπεται να αυξηθεί από τα 14 δισ. δολ. το 2010 στα 80 δισ. δολ. το 2020 και να παραμείνει σε αυτό το επίπεδο και κατά την επόμενη δεκαετία.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/ba9bea9c-efc7-4f93-afcd-7c77760162eb

No comments: