Wednesday 9 November 2011

ΙΕΑ: Χωρίς περισσότερες επενδύσεις στις ΑΠΕ, θα βρεθούμε εγκλωβισμένοι ως το 2035

Δίχως μια τολμηρή αλλαγή κατεύθυνσης της ενεργειακής πολιτικής, η ανθρωπότητα θα εγκλωβιστεί σε ένα επισφαλές, ανεπαρκές και υψηλών ρύπων ενεργειακό σύστημα, προειδοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), στην ετήσια έκθεσή του για το έτος 2011. Η έκδοση παρουσιάστηκε σήμερα στο Λονδίνο και το βασικό μήνυμα είναι ότι το περιθώριο ελιγμών στενεύει επικίνδυνα όσον αφορά τις ενεργειακές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών.

«Η ανάπτυξη, η ευημερία και η αύξηση του πληθυσμού, μοιραία θα αυξήσουν τις ενεργειακές ανάγκες στις επόμενες δεκαετίες. Όμως δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να στηριζόμαστε σε επισφαλείς και περιβαλλοντικά ασταθείς πηγές ενέργειας», τονίζει η διευθύντρια του ΙΕΑ, Μαρία βαν ντερ Χόεβεν.

Η ίδια σημειώνει ότι «οι κυβερνήσεις πρέπει να εισάγουν πιο αποτελεσματικά μέτρα για τις επενδύσεις στις αποδοτικές και καθαρές τεχνολογίες. Το ατύχημα της Φουκουσίμα, η αναταραχή σε περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, καθώς και η ανάκαμψη της ενεργειακής ζήτησης το 2010, η οποία ώθησε τις εκπομπές σε επίπεδα-ρεκόρ, υπογραμμίζουν την ανάγκη και τον επείγοντα χαρακτήρα της πρόκλησης».

Σύμφωνα με ένα μετριοπαθές σενάριο του ΙΕΑ, στο οποίο οι κυβερνήσεις εφαρμόζουν τις δεσμεύσεις τους με έναν επιφυλακτικό τρόπο, η πρωτογενής ζήτηση ενέργειας αυξάνεται κατά 30% μεταξύ του 2010 και του 2035, με το 90% της αύξησης αυτής να αφορά τις αναπτυσσόμενες χώρες. Παράλληλα, η Κίνα παγιώνει τη θέση της ως ο μεγαλύτερος ενεργειακός καταναλωτής, απαιτώντας 70% περισσότερη ενέργεια από ότι οι ΗΠΑ το έτος 2035. Επίσης, το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων στην παγκόσμια πρωτογενή κατανάλωση μειώνεται από 81% σήμερα σε 75% το 2035, ενώ οι ΑΠΕ αυξάνονται από το 13% σε 18%. Για να συμβεί αυτό, οι επιδοτήσεις των ΑΠΕ θα αυξηθούν από τα 64 δις δολάρια σε 250 δις δολάρια, δίχως όμως να θεωρείται εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση. Ο ΙΕΑ τονίζει επίσης με έμφαση ότι οι επιδοτήσεις για τα ορυκτά καύσιμα ανήλθαν το 2010 σε 409 δις δολάρια διεθνώς.

Πετρέλαιο

Όσον αφορά το πετρέλαιο, ο ΙΕΑ εκτιμά πως η τιμή του θα κυμαίνεται στα 120 δολάρια το 2035 (σε σημερινές τιμές). Η απαιτούμενη εξεύρεση νέας παραγωγής όμως, θα προέλθει σε ποσοστό 90% από τις αραβικές χώρες. Παράλληλα, ο οργανισμός απευθύνει προειδοποίηση ότι αν μεταξύ του 2011 και του 2015 οι επενδύσεις των χωρών αυτών μειωθούν κατά το ένα τρίτο σε σχέση με τα 100 δις που απαιτούνται ετησίως, τότε η τιμή του αργού θα αγγίξει τα 150 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η ζήτηση για πετρέλαιο εκτιμάται στα 99 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα το 2035.

Άνθρακας-Φυσικό Αέριο-Πυρηνική Ενέργεια

Η χρήση του άνθρακα, ο οποίος κάλυψε τις μισές ενεργειακές ανάγκες την τελευταία δεκαετία, αυξάνεται κατά 65% ως το 2035. Ο ΙΕΑ σημειώνει ότι τεχνολογίες όπως το CCS μπορούν να βελτιώσουν τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο, αλλά υπάρχουν ρυθμιστικά εμπόδια. Πάντως, όσον αφορά την πυρηνική ενέργεια, ο οργανισμός αναμένει την επιστροφή αρκετών χωρών σε αυτή, με αποτέλεσμα μια ανάπτυξη 70% με άξονα το έτος 2035. Στο φυσικό αέριο από την άλλη, η κατάσταση είναι πιο σταθερή, με το μερίδιό του να αυξάνεται και να συμβαδίζει σχεδόν με την κατανάλωση άνθρακα.

Εκπομπές

Στο συγκεκριμένο σενάριο που εξετάζει ο ΙΕΑ, οι παγκόσμιες εκπομπές ρύπων στα επόμενα 25 χρόνια είναι τόσο μεγάλες, ώστε ισούνται με το 75% των συνολικών εκπομπών των τελευταίων 110 χρόνων. Το αποτέλεσμα είναι η αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 3,5 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή πολύ παραπάνω από το όριο των 2 βαθμών που θεωρείται ίσως αποδεκτό από τους επιστήμονες. Οι κατά κεφαλή εκπομπές της Κίνας αγγίζουν εκείνες των χωρών του ΟΟΣΑ, ενώ αν δεν εφαρμόζονταν οι σημερινές αποφάσεις, η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας θα έφτανε τον καταστροφικό αριθμό των 6 βαθμών Κελσίου.

«Καθώς περνούν τα χρόνια δίχως ξεκάθαρα μηνύματα για τις επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια, η εμπέδωση της ρυπογόνου παραγωγής καθιστά πιο δύσκολη και δαπανηρή την επίτευξη των ενεργειακών και κλιματικών στόχων», τονίζει ο Φατίχ Μπιρόλ.

Η ετήσια έκθεση του ΙΕΑ πάντως, περιέχει και το «σενάριο 450», το οποίο περιλαμβάνει μια οδό για την διατήρηση της ανόδου της θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς. Προειδοποιεί όμως ότι η καθυστέρηση οδηγεί σε μια «ψευδή οικονομία»: Για κάθε δολάριο επένδυσης στις ΑΠΕ που δεν καταβάλλεται πριν το 2020, θα χρειαστούν 4,3 δολάρια μετά το 2020 για να αντισταθμίσουν τις εκπομπές.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=51649

No comments: