Tuesday 8 November 2011

Φωτοβολταϊκά: Εκτός αγοράς τα 2/3 των κατασκευαστών εξοπλισμού ως το 2015

Οι περισσότεροι μεγάλοι κατασκευαστές ηλιακού εξοπλισμού ίσως εξαφανιστούν τα επόμενα χρόνια εξαιτίας της κάθετης πτώσης των τιμών, σύμφωνα με τον CEO της Trina Solar, πέμπτου μεγαλύτερου προμηθευτή φωτοβολταϊκών πάνελ παγκοσμίως.

Όπως δήλωσε στο Bloomberg ο Τζίφαν Γκάο, διευθύνων σύμβουλος της κινεζικής Trina “μέχρι το 2015 τα δύο τρίτα των παικτών θα έχουν μείνουν εκτός παιχνιδιού”.

Ο Γκάο, που ίδρυσε την Trina το 1997 εκτίμησε πως θα αντέξουν μόνο πέντε εταιρείες σε κάθε κατασκευαστικό τομέα της φωτοβολταϊκής βιομηχανίας: φωτοβολταϊκά πάνελ, ράβδοι και δισκία κρυσταλλικού πυριτίου (ingots, wafers) και παραγωγή πολυσιλικόνης .

Από την αρχή του έτους τρεις αμερικανικές εταιρείες φωτοβολταϊκών έχουν χρεωκοπήσει, ενώ και οι μεγάλοι Κινέζοι παίκτες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα.

“Θα επιβιώσουν όσοι συνδυάσουν ισχυρό τεχνολογικό πλεονέκτημα, εκμετάλλευση των οικονομιών κλίμακας και τις επενδύσεις στην καινοτομία με υγιείς προϋπολογισμούς και οικονομική απόδοση” λέει ο Γκάο.

«Οι Κινέζοι έχουν ένα τεράστιο οικονομικό πλεονέκτημα έναντι των Ευρωπαίων, Αμερικανών και Ιαπώνων ανταγωνιστών τους χάρη στην καλύτερη διοίκηση και την ταχύτερη ανταπόκριση στις απαιτήσεις της αγοράς», καταλήγει ο Κινέζος παράγοντας.

http://www.econews.gr/2011/11/08/fotovoltaika-trina-kinezoi/

No comments: