Tuesday 29 November 2011

Απέχετε περισσότερο από 25 μέτρα από το δίκτυο της ΕΠΑ ; Λυπάμαι, χάσατε

Δυσάρεστες εκπλήξεις περιμένουν όσους καταναλωτές θέλουν να συνδεθούν με το φυσικό αέριο, αλλά έχουν την ατυχία η πολυκατοικία τους να απέχει περισσότερο από 25 μέτρα από το δίκτυο της ΕΠΑ Αττικής.

Διότι η εταιρεία, τους ζητά να καταβάλουν εκείνοι εξ ολοκλήρου τα κόστη κατασκευής της επιπλέον σύνδεσης από εκεί που τελειώνει το υφιστάμενο δίκτυο μέχρι και την πόρτα τους. Νόμιμο ή όχι ;

«Όχι είναι η απάντηση», της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, που παρενέβη προς την Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής ζητώντας από τη διοίκησή της να μειώσει άμεσα τις χρεώσεις που η τελευταία επιβάλει στους καταναλωτές ως κόστη κατασκευής της σύνδεσης με το δίκτυο.

Τι έχει συμβεί ; Όπως επισημαίνει η ΡΑΕ, τους τελευταίους μήνες δέχεται πλήθος καταγγελιών από καταναλωτές για υπέρογκες χρεώσεις που τους επιβάλει η ΕΠΑ Αττικής, μόνο και μόνο επειδή η απόσταση από το υπάρχον δίκτυο της εταιρείας ως την πόρτα της πολυκατοικίας τους, υπερβαίνει τα 25 μέτρα (στην ουσία ένα οικοδομικό τετράγωνο). Στις περιπτώσεις αυτές, αναφέρει πάντα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, οι καταναλωτές καλούνται να επωμιστούν εξ ολοκλήρου το κόστος κατασκευής του επιπλέον δικτύου, το οποίο όμως αποτελεί βασική δραστηριότητα της ΕΠΑ.

Τα ποσά...

Πρόκειται για ένα κόστος διόλου ευκαταφρόνητο, αφού μιλάμε για 80 με 100 ευρώ/ μέτρο, που σημαίνει ότι αν μια πολυκατοικία απέχει για παράδειγμα 50 μέτρα, από το υπάρχον δίκτυο της ΕΠΑ, τότε θα πρέπει για να φτάσει το αέριο στην πόρτα της, να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ούτε λίγο ούτε πολύ, μαζί με το ΦΠΑ, το ποσό των 5.000- 6.000 ευρώ ! Ποσό που φτάνει στα 7.000 ευρώ, αν σε αυτά προσθέσει κανείς και τα 770 ευρώ που είναι το κόστος για τα τέλη σύνδεσης.

Εκείνο λοιπόν που πρέπει να ξέρει όποιος βρεθεί σε παρόμοια θέση, είναι ότι σύμφωνα με τη ΡΑΕ, κακώς η ΕΠΑ επιβάλλει στους καταναλωτές να πληρώσουν τα επιπλέον αυτά κόστη. Διότι, όπως αναφέρει σε επιστολή που απέστειλε η Αρχή προς την διοίκηση της ΕΠΑ, και κοινοποίησε στο Γ.Γ. Καταναλωτή, δεν προκύπτει κάτι τέτοιο από τους όρους λειτουργίας της εταιρείας, καθώς ο τυχόν επιχειρηματικός κίνδυνος που απορρέει από την επέκταση του δικτύου σε μια νέα περιοχή, δεν μπορεί να μετακυλύεται εξ ολοκλήρου στον καταναλωτή.

Εκείνο επίσης που επισημαίνεται στην επιστολή είναι ότι η άδεια λειτουργίας της εταιρείας παροχής αερίου προβλέπει ότι τα τέλη σύνδεσης μπορούν να περιλαμβάνουν μόνο "ένα εύλογο ποσοστό επί των δαπανών για την επέκταση του δικτύου διανομής" (άλλα όχι το σύνολο των δαπανών, όπως αυτή απαιτεί να εισπράττει από τους πελάτες της). Καθώς επίσης, ότι η εταιρεία που έχει το αποκλειστικό δικαίωμα διανομής του συγκεκριμένου καυσίμου στο Λεκανοπέδιο για τα επόμενα 20 περίπου χρόνια (μέχρι το 2031), καλείται άμεσα από τη ΡΑΕ να εφαρμόσει νέα μέθοδο υπολογισμού των τελών σύνδεσης.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/2e8ab22c-5c16-4721-ac9e-607c36894ab8

No comments: