Tuesday 1 November 2011

Με 3 προσφορές ΔΕΠΑ – EDISON στο Αζερμπαϊτζάν

Τρεις χωριστές προσφορές έχουν καταθέσει η ΔΕΠΑ και η Edison στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας για τον αγωγό που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη, με τη ΔΕΠΑ να βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την αζέρικη κυβέρνηση αλλά και τις εταιρείες που θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις.

Η πρώτη προσφορά προέρχεται από την κοινοπραξία του ITGI που προσφέρει στους Αζέρους συγκεκριμένο κόμιστρο – κόστος για τη διέλευση του αερίου.

Η δεύτερη προέρχεται από τη ΔΕΠΑ η οποία προσφέρει συγκεκριμένη ανταγωνιστική τιμή για την αγορά αερίου που θα διατεθεί στην Ελλάδα, αλλά πιθανόν και σε άλλες χώρες.

Η τρίτη προέρχεται από την Edison επίσης για την αγορά αερίου που θα διατεθεί προς την Ιταλία ή και άλλες χώρες.

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια των τελευταίων επαφών που είχε τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η ΔΕΠΑ στο Αζερμπαϊτζάν την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο της προώθησης του ITGI, η ΔΕΠΑ κλήθηκε να δώσει απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα τα οποία αφορούν αφενός το κομμάτι της χρηματοδότησης και αφετέρου το τι θα γίνει με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ όταν δηλαδή θα μπει ένας νέος μέτοχος.

Σε ό,τι αφορά το σκέλος της χρηματοδότησης έχει καταστεί σαφές προς την Αζέρικη πλευρά ότι ο αγωγός αποτελεί ένα διεθνές project το οποίο δε συναρτάται με την ελληνική κρίση. Κατά συνέπεια το έργο μπορεί άνετα να εξασφαλίσει χρηματοδότηση τόσο από ιδιωτικές τράπεζες όσο και από την EIB αλλά και ExportCreditAgencies, το ίδιο εύκολα με όλα τα ανταγωνιστικά project.

Από την πλευρά της ΔΕΠΑ επιβεβαιώνεται ότι στο πλαίσιο της προετοιμασίας της αποκρατικοποίησης, έχουν ήδη υπάρξει επαφές με αρκετές διεθνείς εταιρείες που έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για την εταιρεία. Εκφράζεται δε η βεβαιότητα ότι μεγάλος αριθμός εταιρειών που μπορεί να φτάσει τις 8 έως 10 θα καταθέσει προσφορές, κάτι που εφόσον συμβεί θα οδηγήσει σε απόλυτη επιτυχία το εγχείρημα.

Τέλος, σε σχέση με την αποκρατικοποίηση, αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ βρίσκονται πολύ κοντά στην επέκταση της σύμβασης προμήθειας, έχοντας καταλήξει στις αρχές της συμφωνίας.

Πρόταση για είσοδο των Αζέρων

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΠΑ έχει προτείνει στο κονσόρτιουμ του ShahDeniz να μπει ως μέτοχος στον ITGI, αποκτώντας μερίδιο 30%, το οποίο θα της παραχωρηθεί από τη ΔΕΠΑ η οποία σήμερα κατέχει το 20%.

Όπως μάλιστα σημειώνουν πηγές της ΔΕΠΑ, η λύση αυτή έρχεται να καλύψει και ένα κενό της αρχικής συμφωνίας που προέβλεπε ότι η ΔΕΠΑ αναλαμβάνει το 50% της επένδυσης και της χρηματοδότησης κατασκευής του αγωγού, ενώ θα μπορεί να εκμεταλλεύεται μόνο το 20% της χωρητικότητας.

Οι τελικές αποφάσεις όσον αφορά τον αγωγό που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από τη χώρα της Κεντρικής Ασίας προς την Ευρώπη αλλά και τις εταιρίες στις οποίες θα πουλήσει αέριο το κονσόρτιουμ του ShahDeniz αναμένεται να έχουν ληφθεί μέχρι το τέλος του έτους.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/c259ab54-261f-444a-b0d1-d099f4bc4f34

No comments: