Saturday 26 November 2011

Κανένα έλεος στην πυρηνική ενέργεια – Έρευνα του BBC

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι παγκοσμίως τάσσονται κατά της πυρηνικής ενέργειας, σύμφωνα με δημοσκόπηση του BBC.

Ειδικά στις χώρες με πυρηνικά προγράμματα, με εξαίρεση τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, η μερίδα πολιτών που αντιτίθεται στην πυρηνική ενέργεια είναι πολύ μεγαλύτερη συγκριτικά με το 2005.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των συμμετεχόντων στην έρευνα θεωρεί ότι η αύξηση των ΑΠΕ και της ενεργειακής αποδοτικότητας μπορεί να οδηγήσει στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών.

Μόνο το 22% απάντησε ότι «η πυρηνική ενέργεια είναι σχετικά ασφαλής και αποτελεί σημαντική πηγή για την ηλεκτροπαραγωγή, οπότε θα έπρεπε να κατασκευαστούν περισσότεροι αντιδραστήρες.

Αντιθέτως, οι συμμετέχοντες εκτιμούν, σε ποσοστό 71%, ότι εντός 20ετίας η χώρα τους θα μπορούσε να αντικαταστήσει ολοκληρωτικά τον άνθρακα και την πυρηνική ενέργεια με την παραγωγή ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο.

Παγκοσμίως, το 39% τάσσεται υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας των υπαρχόντων αντιδραστήρων, ενώ το 30% υποστηρίζει ότι πρέπει να κλείσουν άμεσα.

Στην έρευνα συμμετείχαν 23.231 άνθρωποι από 23 χώρες την περίοδο Ιούλιο με Σεπτέμβριο, λίγους μήνες μετά τον πυρηνικό όλεθρο στη Φουκουσίμα.

Τεστ αντοχής στους ευρωπαϊκούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

Στο επίκεντρο βρέθηκε και πάλι το θέμα της πυρηνικής ασφάλειας στην Ευρώπη, μετά τη δημοσίευση της μελέτης για τα τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών πυρηνικών αντιδραστήρων.

Η μελέτη προτείνει συντονισμένα, διασυνοριακά σχέδια διαχείρισης πυρηνικών κινδύνων στην Ευρώπη, αύξηση της διαφάνειας αναφορικά με τη λειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων και νέο καθεστώς ασφαλείας.

«Η θέσπιση ενιαίων κριτηρίων για τον καθορισμό των τοποθεσιών, την αδειοδότηση και τη διεξαγωγή ελέγχων, προϋποθέτει ότι οι διαχειριστές πυρηνικών αντιδραστήρων θα συμφωνήσουν ως προς τις καλύτερες πρακτικές για τους νέους πυρηνικούς σταθμούς που αναμένεται να κατασκευαστούν στην ΕΕ», επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Η διεξαγωγή τεστ αντοχής στους πυρηνικούς αντιδραστήρες της ΕΕ ανακοινώθηκε από τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για την ενέργεια, Günther Oettinger, στον απόηχο της πυρηνικής κρίσης στη Φουκουσίμα.

Στόχος είναι η αξιολόγηση του επιπέδου ασφαλείας των 143 πυρηνικών αντιδραστήρων στην Ευρώπη, σε περίπτωση εκδήλωσης φυσικών καταστροφών, όπως σεισμοί και πλημμύρες.

Παράλληλα η ΕΕ σκοπεύει να εξετάσει κατά πόσο τα πυρηνικά εργοστάσια «αντέχουν» ανθρώπινα λάθη, ατυχήματα, προσκρούσεις αεροπλάνων και τρομοκρατικές επιθέσεις.

http://www.econews.gr/2011/11/25/erevna-puriniki-energeia/

No comments: