Tuesday 1 November 2011

Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Έργο BIOCLUS για αξιοποίηση πηγών βιομάζας

Η αξιοποίηση των πηγών βιομάζας με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη είναι ο στόχος των ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου BIOCLUS (Developing innovation and research environment in five European regions in the field of sustainable use of biomass resources), στο οποίο συμμετέχει ερευνητική κοινοπραξία (cluster) από τη Δυτική Μακεδονία.

Το έργο (http://www.bioclus.eu), που έχει συνολικό προϋπολογισμό 3,6 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα "Περιφέρειες της Γνώσης" του 7ου Προγράμματος Πλαισίου για την Έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνενώνει τις προσπάθειες περιφερειακών clusters από τη Φινλανδία, την Ισπανία, τη Σλοβακία, την Πολωνία και την Ελλάδα, με συντονιστή το φινλανδικό πανεπιστήμιο Jyvaskylan Ammattikorkeakoulu.

Η αξιοποίηση της βιομάζας μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μοχλό ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας. Στο πλαίσιο του έργου, διαμορφώνονται στρατηγικές για την έρευνα και την περιφερειακή ανάπτυξη, διοργανώνονται σεμινάρια για ανταλλαγή πρακτικών και τεχνογνωσίας μεταξύ των clusters, πραγματοποιούνται τεχνολογικές διαγνώσεις για τις ανάγκες και τα δυνατά σημεία ανά περιφέρεια, αναπτύσσονται κοινά σχέδια δράσης κ.λπ.

Το ελληνικό cluster απαρτίζεται από την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Εφαρμογών Στερεών Καυσίμων (ΙΤΕΣΚ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και τη βιομηχανία επεξεργασίας ξύλου Ζιώνας ΑΕ.

http://www.neaenergia.gr/index.php/eidiseis/biomaza/eiropaiko-ereinitiko-ergo-BIOCLUS-gia-aksiopoiisi-pigon-biomazas.html

No comments: