Tuesday 1 November 2011

Συσκέψεις της τελευταίας στιγμής για την ίδρυση ΑΔΜΗΕ και ΛΑΓΗΕ

Από τη μία καθυστέρηση στην άλλη πηγαίνει η ίδρυση και κυρίως η πιστοποίηση του ΑΔΜΗΕ (διαδόχου του ΔΕΣΜΗΕ) και δεν φαίνεται ότι μπορεί να εφαρμοστεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων ο νέος ενεργειακός νόμος. Το θέμα, όπως και εκείνο που αφορά τον λειτουργό της ηλεκτρικής αγοράς ΛΑΓΗΕ, πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, να απασχολήσει τη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο ΥΠΕΚΑ υπό την προεδρία του κ. Παπακωνσταντίνου με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων μερών (ΔΕΣΜΗΕ και ΔΕΗ) της ΡΑΕ κ.λπ.

Αναβολή συνέλευσης

Το τελευταίο «κρούσμα» καθυστέρησης είναι η αναβολή για δύο εβδομάδες της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης που είχε συγκαλέσει για την προηγούμενη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου η ΔΕΗ, με θέμα την οριστική απόσχιση (έχει περάσει από Διοικητικό Συμβούλιο) του κλάδου μεταφοράς, την εισφορά του στην θυγατρική εταιρεία «ΔΕΗ Τηλεπικοινωνίες» και τη μετονομασία της τελευταίας σε «Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ΑΕ» (ΑΔΜΗΕ ΑΕ).

Η καθυστέρηση ξεκίνησε με την αργοπορία στην ψήφιση του νόμου και συνεχίστηκε κατά τη συνήθη πρακτική, μέχρι σήμερα. Αρκεί να αναφερθεί ότι με βάση το νόμο, θα έπρεπε μέχρι τέλος Αυγούστου να έχει υποβληθεί αίτηση για πιστοποίηση του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος ακόμα επίσημα δεν… υφίσταται.

Ως γνωστόν ο ΑΔΜΗΕ είναι ο φορέας που θα αναλάβει τη διαχείριση των δικτύων ηλεκτρισμού του ελληνικού εθνικού συστήματος. Η πιστοποίησή του από την ελληνική και την ευρωπαϊκή Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας είναι υποχρεωτική και κεφαλαιώδους σημασίας, καθώς συναρτάται με το κατά πόσον θα είναι πράγματι ανεξάρτητος από το καθετοποιημένο μονοπώλιο της ΔΕΗ (της οποίας θα είναι θυγατρική).

Για να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα η προετοιμασία για την πιστοποίηση του ΑΔΜΗΕ θα έπρεπε να ξεκινήσει πριν ακόμα ψηφιστεί ο νόμος, καθώς οι υποχρεώσεις ήταν δεδομένες: Η ΔΕΗ είχε στα χέρια της από τον Μάρτιο τον οδηγό που έχει εκδώσει η Ομάδα Εργασίας των Ευρωπαίων Ρυθμιστών. Ο αναλυτικός αυτός Οδηγός «Διαδικασία Πιστοποίησης των Διαχειριστικών Συστημάτων Μεταφοράς», περιλαμβάνει αναλυτικά τις διαδικασίες και τα απαιτούμενα στοιχεία. Αρκεί να αναφερθεί ότι στις 3 Μαρτίου 2012 θα πρέπει, με βάση τις δεσμεύσεις της κοινοτικής οδηγίας αλλά και του μνημονίου, να έχει πιστοποιηθεί ο ΑΔΜΗΕ, όταν η διαδικασία που προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία απαιτεί 10 μήνες.

Η απαιτούμενη διαδικασία

Βάσει των όσων αναφέρει ο νόμος, η δημιουργία της νέας εταιρείας, του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), θα προκύψει εντός 3 μηνών από την ψήφισή του νόμου. Δηλαδή μέχρι 22 Νοεμβρίου. Ακολουθεί μια 10μηνη διαδικασία για την πιστοποίηση, που αποτελείται από τρία στάδια: Το πρώτο, μέγιστης διάρκειας 4 μήνες απαιτείται για την αρχική πιστοποίηση από τη ΡΑΕ. Το δεύτερο στάδιο, διάρκειας κατ’ εκτίμηση επίσης 4 μήνες αφορά στην έγκριση ή σε τυχόν τροποποιήσεις της πιστοποίησης που θα κάνει η Ε. Επιτροπή και ο Ευρωπαίος Ρυθμιστής. Και το τρίτο στάδιο, διάρκειας γύρω στους 2 μήνες, αφορά στην ενσωμάτωση από τη ΡΑΕ όλων των αλλαγών που θα έχει κάνει στο φάκελο του ΙΤΟ η Ε.Ε.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ελληνική εφευρετικότητα έχει προβλέψει την μη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και έτσι ο κ. Παπακωνσταντίνου στο νόμο που έφερε στη Βουλή έβαλε και μια διάταξη σύμφωνα με την οποία ο υπουργός ΠΕΚΑ έχει τη δυνατότητα να δώσει 6μηνη παράταση στην προθεσμία για την πιστοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Ωστόσο πρόκειται, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, για μια «τρύπα στο νερό» καθώς οι προθεσμίες έχουν τεθεί από την κοινοτική οδηγία και δεν μπορούν να αλλάξουν επειδή έχει προβλέψει ο έλληνας νομοθέτης…

Γεγονός πάντως είναι, ότι οι ιθύνοντες γνωρίζουν πλέον ότι θα βρεθούν ενώπιοι μιας νέας ασυνέπειας, με αποτέλεσμα να έχει ξεσπάσει «πόλεμος» ανάμεσα στον ΔΕΣΜΗΕ και τη ΔΕΗ, με τον έναν να ρίχνει τις ευθύνες της καθυστέρησης στον άλλο. Σχετικές επιστολές που έχουν ανταλλάξει οι δύο εταιρείες έχουν κοινοποιηθεί στους αρμόδιους υπουργούς, γεγονός που σημαίνει ότι και εκείνοι γνωρίζουν τι θα επακολουθήσει.

Και ο ΛΑΓΗΕ

Πρόβλημα υπάρχει, τέλος, και με τον ΛΑΓΗΕ, την εταιρεία που θα αναλάβει κυρίως την ευθύνη της εκκαθάρισης της αγοράς . Η ίδρυση αυτής της θυγατρικής έχει άμεση σχέση με το θέμα του τέλους ΑΠΕ και του ελλείμματος του ΔΕΣΜΗΕ. Και αυτό διότι ο λειτουργός της αγοράς ΛΑΓΗΕ θα κληθεί να κάνει τις ημερήσιες εκκαθαρίσεις χωρίς έσοδα παρά μόνο κάποιο τέλος υπέρ ΛΑΓΗΕ και ταυτόχρονα θα πρέπει να κουβαλάει ως κληρονομιά το έλλειμμα των 150 τουλάχιστον εκατ. ευρώ. «Μια τέτοια εταιρεία δε θα μπορούσε να πάρει πιστοποιητικό ούτε από τους λογιστές» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΡΑΕ μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής..

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/df2c26ef-7cc0-4e80-826d-05f360b298ee

No comments: