Saturday 5 November 2011

Ανατροπή: «πράσινο φως» από τους Βούλγαρους για τον Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη

Ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη», καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Υδάτων της Βουλγαρίας, αξιολόγησε θετικά τη μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων( ΜΠΕ) για το έργο του αγωγού.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «εκτίμηση των αρμόδιων οργάνων του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι ότι στη μελέτη που κατατέθηκε έχουν αναλυθεί οι κίνδυνοι για το περιβάλλον, τους οποίους πρέπει να λάβει υπόψη το Ανώτερο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Περιβάλλοντος κατά τη λήψη της απόφασης σχετικά με την υλοποίηση ή της μη υλοποίησης του μέρους του σχεδίου δια μέσου της επικράτειας της Βουλγαρίας».

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος έστειλε στη διεθνή κατασκευάστρια εταιρία του έργου, «Trans Balkan Pipeline», επιστολή με οδηγίες για τις επόμενες διαδικαστικές κινήσεις: να διασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση στη μελέτη για τις περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις του έργου σε όλους τους ενδιαφερομένους, ώστε να αρχίσει η προετοιμασία της δημόσιας συζήτησης για το στρατηγικό έργο στους δήμους, από τους οποίους θα διέλθει ο αγωγός.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι «σε εφαρμογή των σχετικών συμφωνιών ανάμεσα στη βουλγαρική και στην ελληνική πλευρά, η διοργάνωση παράλληλων δημόσιων διαβουλεύσεων στις δύο χώρες μπορεί να αρχίσει μόνο κατόπιν της επιβεβαίωσης από τις αρμόδιες περιβαλλοντολογικές αρχές τόσο της Βουλγαρίας, όσο και της Ελλάδας, ότι υπάρχουν όλα τα απαιτούμενα έγγραφα για τις περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη (εκτίμηση της διαδρομής στη βουλγαρική επικράτεια, εκτίμηση της διαδρομής στην ελληνική επικράτεια και περίληψη της έκθεσης για τη συνολική διαδρομή του πετρελαιαγωγού στη Βουλγαρία και στην Ελλάδα).

Όπως εκτιμάται, η ελεύθερη πρόσβαση στην περιβαλλοντολογική μελέτη και τα αποτελέσματα της δημόσιας συζήτησης «θα έχουν εξαιρετική σημασία» στη λήψη της σχετικής απόφασης, την οποία η υπουργός Περιβάλλοντος και Υδάτων της Βουλγαρίας θα δώσει στη δημοσιότητα εντός 45 ημερών μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας συζήτησης, όπως προβλέπει ο νόμος.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής το βουλγαρικό υπουργείο είχε επιστρέψει τρεις φορές στην κατασκευάστρια εταιρία για αναθεώρηση και συμπλήρωση την περιβαλλοντολογική μελέτη, επειδή διερευνούσε μόνο την εκδοχή για εκφόρτωση του αργού πετρελαίου σε πλωτό τερματικό στον κόλπο του Μπουργκάς. Στην τρίτη και οριστική έκθεση περιλαμβάνεται και η εναλλακτική λύση για εκφόρτωση του πετρελαίου στο λιμάνι του Μπουργκάς, κατόπιν σχετικής υπόδειξης του υπουργείου.

Η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ αναφέρει:

Δρομολογείται η τελική φάση αδειοδότησης του αγωγού πετρελαίου Burgas - Αλεξανδρούπολη, μετά την απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Υδάτων της Βουλγαρίας με την οποία έκανε θετική αξιολόγηση της νέας περιβαλλοντικής μελέτης του αγωγού για το λιμάνι του Burgas που είχε παραδοθεί πριν λίγες εβδομάδες. Η απόφαση γνωστοποιήθηκε στην εταιρεία Υλοποίησης του Αγωγού (T.B.P.) με χθεσινή επιστολή του Βουλγαρικού Υπουργείου και ανακοινώθηκε σήμερα στο πλαίσιο της Ελληνοβουλγαρικής συνάντησης για το ίδιο θέμα, που διεξήχθη σήμερα στη Σόφια.

Η θετική αυτή αξιολόγηση, με δεδομένο ότι έχει ήδη προηγηθεί προ πολλού (27.07.2010) η αντίστοιχη αποδοχή εκ μέρους των αρμόδιων ελληνικών περιβαλλοντικών αρχών για την πληρότητα της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του τμήματος του αγωγού στην ελληνική επικράτεια, σημαίνει ότι μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Βουλγαρία οι προβλεπόμενες από το εθνικό και κοινοτικό δίκαιο διαδικασίες δημόσιας διαβούλευσης με το ενδιαφερόμενο κοινό, το περιφερειακό συμβούλιο και τους λοιπούς φορείς από τις περιοχές ευθύνης των οποίων θα διέλθει ο αγωγός.

Σημειώνεται ότι σήμερα έγινε στη Σόφια ελληνοβουλγαρική συνάντηση για τα περιβαλλοντικά θέματα του αγωγού με συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ε.Ε. και με συμμετοχή εκπροσώπων των Υπουργείων Περιβάλλοντος Ελλάδας και Βουλγαρίας.

Το ΥΠΕΚΑ εκπροσωπήθηκε από αντιπροσωπεία της οποίας επικεφαλής ήταν ο Γ.Γ. Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καθ. Κ. Μαθιουδάκης και συμμετείχαν ο Διευθυντής της Ειδικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος (ΕΥΠΕ), Ν. Τολέρης και ο Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων, Χ. Πίππος.

Αναφορικά με το θέμα ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η εξέλιξη αυτή είναι εξαιρετικά θετική και δικαιώνει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία με σταθερότητα και επιμονή προώθησε και στήριξε όλες τις διαδικασίες, προκειμένου το εθνικής σημασίας έργο του αγωγού Burgas - Αλεξανδρούπολη να αντιμετωπιστεί από την περιβαλλοντική του πλευρά με τις καλές υπηρεσίες και το συντονισμό της Ε.Ε. και στο πλαίσιο των σχέσεων καλής συνεργασίας ανάμεσα στις γειτονικές και φίλες χώρες Ελλάδα και Βουλγαρία. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που οι αρμόδιες περιβαλλοντικές υπηρεσίες της Βουλγαρίας, γνωμοδότησαν θετικά ως προς την πληρότητα της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου. Η σημαντική αυτή εξέλιξη, μετά μάλιστα την πρόσφατη ψήφιση από τη Βουλή των Ελλήνων του Νομοσχεδίου που χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο έργο ως έργο εθνικής σημασίας, αποτελεί αναμφισβήτητα ένα σημαντικό σταθμό στην πορεία εξέλιξης του έργου. Με την ίδια προσήλωση στο στόχο θα συνεχίσουμε και στα επόμενα βήματα».

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/1882952c-46b8-46ff-ba49-a1df0517e4ac

No comments: