Sunday 6 November 2011

Υδρογονάνθρακες: Συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Πετρελαίου

Το πλαίσιο συνεργασίας ανάμεσα στην Ελληνική Κυβέρνηση και το Γαλλικό Ινστιτούτο Πετρελαίου (Institut Francais du Petrole-ΙFP), στην προοπτική παροχής συμβουλευτικής υποστήριξης στις διαδικασίες αναζήτησης, έρευνας & εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη χώρα, διερευνήθηκε την Παρασκευή κατά τη διάρκεια επίσημης προγραμματισμένης συνάντησης που έλαβε χώρα στο Υπουργείο ΠΕΚΑ με εκπροσώπους του Οργανισμού Beicip Franlab (μέλους του Ομίλου ΙIFP) και στελεχών του Υπουργείου, υπό την παρουσία του Υφυπουργού Γιάννη Μανιάτη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν το Ελληνικό Υπουργείο αναφορικά με τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί στον τομέα αυτό.

Η Γαλλική πλευρά, η οποία σημειωτέον είναι ήδη ο σύμβουλος της Κυπριακής Δημοκρατίας τα τελευταία έξι έτη, επεσήμανε ότι διαθέτει γνώση της ευρύτερης περιοχής από προηγούμενες εργασίες του IFP.

Διαπιστώθηκε ευρύ πεδίο δυνατοτήτων συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές και στο πλαίσιο αυτό ο Υφυπουργός ζήτησε από τη γαλλική πλευρά τον προσδιορισμό των δράσεων που μπορούν να ενταχθούν στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας.

Αναφορικά με το θέμα, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιάννης Μανιάτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το κρατικό Γαλλικό Ινστιτούτο Πετρελαίου αποτελεί αξιόπιστο συνεργάτη πολλών κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο σε ζητήματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Η χώρα μας έχει τονίσει πολλές φορές ότι προτίθεται να προχωρήσει στις σχετικές πρωτοβουλίες, αξιοποιώντας πλήρως την εμπειρία κρατών – μελών της ΕΕ (και όχι μόνο) σε όλα τα επίπεδα.

Η σημερινή συνάντηση επιβεβαίωσε την ορθότητα των μέχρι τώρα πρωτοβουλιών της ελληνικής πλευράς και ταυτόχρονα ανέδειξε την ανάγκη υψηλού επιπέδου τεχνικής υποστήριξης και αξιοποίησης της διεθνούς εμπειρίας.

Έχουμε ήδη δηλώσει τη βούλησή μας να συνεργαστούμε στενά με τη νορβηγική κυβέρνηση, προκειμένου να χρησιμοποιήσουμε τη σχετική εμπειρία.

Έχουμε, επίσης, δηλώσει ότι θα συνεργαστούμε και με άλλες χώρες, όπως π.χ. Δανία, Μεγάλη Βρετανία, κ.ά., που έχουν υψηλού επιπέδου σχετική τεχνογνωσία.

Σήμερα, διαμορφώνονται βασικές προϋποθέσεις για συνεργασία με τη γαλλική πλευρά. Στο αμέσως προσεχές μέλλον θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τη διεύρυνση των συνεργασιών μας σε όλα τα επίπεδα».



Σχετικά με τον Οργανισμό BEICIP παρατίθενται οι ειδικότερες πληροφορίες:

· To BeicipFranlab είναι μια από τις πλέον διακεκριμένες εταιρίες συμβούλων και λογισμικού στο χώρο της έρευνας και παραγωγής Υδρογονανθράκων, προσφέροντας παγκοσμίως πιστοποιημένες υπηρεσίες συμβούλου σε επίπεδο Υπουργείων ή άλλων Δημόσιων Υπηρεσιών και όχι μόνο.

· Αποτελεί 100% θυγατρική εταιρία του Κρατικού Γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίου (IFP), λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς και είναι πλήρως ανεξάρτητο από εταιρίες Πετρελαίου, εργολάβους και παρόχους υπηρεσιών του πετρελαϊκού κλάδου.

· Οι εξειδικευμένες υπηρεσίες του αφορούν στο Τεχνικό, Νομικό, Οικονομικό πεδίο της εξορυκτικής βιομηχανίας Υ/Θ και έχουν ιστορία 45 και πλέον ετών. Τα έσοδα του κατά 95% προέρχονται από τη διεθνή αγορά ενώ το 2010 τα έσοδα του ανήλθαν στα 60ΜΜΕυρώ.

· Διαθέτει εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό που καλύπτει το σύνολο των τεχνικών και άλλων υπηρεσιών και απαιτήσεων στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων (230 εξειδικευμένοι επιστήμονες επί συνόλου προσωπικού 260 ατόμων)

· Βοηθά τα κράτη με τα οποία συνεργάζεται στον εντοπισμό νέων κοιτασμάτων Υ/Θ καθώς και στη βέλτιστη διαδικασία εξόρυξης, παρέχει ποιοτικές ανεξάρτητες γνωμοδοτήσεις καθώς και εξειδικευμένα λογισμικά που αφορούν στο σύνολο του τομέα UPSTREAM.

· Έχει παράσχει συμβουλευτικό έργο σε πάνω από 100 Χώρες παγκοσμίως

· Σε επίπεδο Κυβερνήσεων και έχει μελετήσει 20 από τα 50 μεγαλύτερα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στον κόσμο.

· Διαθέτει μεγάλη γνώση για τις περιοχές της χώρας μας όπου έχουμε δρομολογήσει δραστηριότητες έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων.

· Έχει ήδη αναλάβει αντίστοιχο ρόλο σε συνεργασία με τις Κυβερνήσεις Κύπρου και Λιβάνου.

· Αποτελεί σημαντική κίνηση ευρωπαϊκής συνεργασίας, με διεθνή διάσταση, που ενισχύει τη σοβαρότητα της χώρας μας στη διαχείριση θεμάτων πετρελαϊκής πολιτικής, ενδυναμώνει την εμπιστοσύνη της πετρελαϊκής αγοράς και θωρακίζει τη χώρα σε επίπεδο λήψης αποφάσεων.

http://www.econews.gr/2011/11/06/udrogonanthrakes-galliko-institouto-petrelaiou/

No comments: