Thursday 10 November 2011

Συνδικαλιστικές κόντρες προκαλεί η Πτολεμαίδα

Συνδικαλιστικό πόλεμο στη ΔΕΗ πυροδοτεί η μεγάλη επένδυση που προγραμματίζει η επιχείρηση για την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας 660 MW στην Πτολεμαΐδα, προϋπολογισμού 1,3 δισ. ευρώ.

Τα τελευταία 24ώρα και με αφορμή τις πληροφορίες ότι το Σωματείο "Σπάρτακος" που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους της ΔΕΗ στον τομέα της παραγωγής της Μακεδονίας (μονάδες, ορυχεία), έχει δώσει τη "συναίνεσή" του στην κυβέρνηση ώστε η νέα λιγνιτική μονάδα της Πτολεμαϊδας να κατασκευαστεί από κοινού με ιδιωτικά κεφάλαια (σ.σ η ΔΕΗ δεν έχει τα λεφτά να την κατασκευάσει μόνη της), ωθεί σε ανοιχτή σύγκρουση τη ΓΕΝΟΠ και τα τοπικά σωματεία.

Στον πόλεμο ανακοινώσεων που μαίνεται τις τελευταίες μέρες εκστομίζονται βαριές κουβέντες για συναλλαγές με πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα και υπόγειες διαδρομές ενώ επιβεβαιώνεται η "διάσπαση" που έχει επέλθει στην ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος της ΔΕΗ που πλέον έχει χωριστεί σε "Βόρειους" και "Νότιους", δηλαδή στους εργαζόμενους που δουλεύουν στα εργοστάσια των λιγνιτικών κέντρων και σε εκείνους που εργάζονται στη μεταφορά και τη διανομή.

Το τάιμινγκ...

Εχει σημασία να τονιστεί ότι η σύγκρουση στα σωματεία κορυφώνεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση έχει βάλει μπροστά το σχέδιο δημιουργίας της"μικρής ΔΕΗ" στην οποία θα εισφερθούν περιουσιακά στοιχεία της μητρικής, και της πώλησης μονάδων σε ιδιώτες στο πλαίσιο των πιέσεων απελευθέρωσης της αγοράς που δέχεται από την Τρόϊκα, ενώ την ίδια στιγμή "τρέχει" η διαδικασία σπασίματος της καθετοποιημένης σήμερα ΔΕΗ σε επιμέρους εταιρείες (Δίκτυα Μεταφοράς, Διανομή, παραγωγή) ποστά των οποίων θα ιδιωτικοποιηθούν μελλοντικά.

Σε ανακοίνωσή της χθές η ΓΕΝΟΠ επισημαίνει ότι "για όσους ονειρεύονται πως η ΓΕΝΟΠ θα συμφωνήσει να δοθεί η μονάδα της Πτολεμαϊδας V σε ιδιώτες να το ξεχάσουν. Η θέση της Ομοσπονδίας σταθερά και αταλάντευτα είναι ότι η μονάδα θα γίνει από τη ΔΕΗ και θα ανήκει 100% στη ΔΕΗ". Στην ίδια ανακοίνωση η ΓΕΝΟΠ καλεί όσους επιδιώκουν την μερική ή ολική ιδιωτικοποίηση της νέας μονάδας να αναρωτηθούν ποιό θα είναι το ενεργειακό πορτοφόλι της ΔΕΗ στην περιοχή, ειδικά αν ιδιωτικοποιηθούν και οι άλλες 4 λιγνιτικές μονάδες και προαναγγέλει καταλήψεις μονάδων.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση η Ένωση Τεχνικών ΔΕΗ εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στο Σωματείο Σπάρτακος χαρακτηρίζοντας το "συνδικάτο με πολλά πρόσωπα" το οποίο συμμετέχει σε "παρέα με υπόγειες διαδρομές και συμφέροντα που καταλήγουν στους σκοτεινούς θαλάμους της ακόρεστης πολιτικής συναλλαγής". Από την πλευρά του ο "Σπάρτακος" μιλά για "κατασκευασμένες και αποπροσανατολιστικές ανακοινώσεις με αποκλειστικό στόχο να τρώσουν το σωματείο¨".

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/2b1ff5be-2685-4595-8bf2-4068bf304330

No comments: