Sunday 13 November 2011

Δυο νεκροί από έκρηξη σε αγωγό αερίου στη Βουλγαρία

«Εκρήξεις ταράζουν τη Βουλγαρία"(Τρουντ), «Κόλαση εκρήξεων στη χώρα"("Σταντάρτ").

Αυτά είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά πρωτοσέλιδα, που αφιερώνει ο σημερινός Τύπος με αφορμή τη σειρά εκρήξεων σε αγωγό φυσικού αερίου κοντά στην Φιλιππούπολη και σε πυριτιδαποθήκη κοντά στην ορεινή πόλη Σεβλίεβο στην Κεντρική Βουλγαρία το απόγευμα του Σαββάτου.

Δύο νεκροί και δύο βαριά τραυματισμένοι εργάτες είναι ο τραγικός απολογισμός της έκρηξης στον αγωγό, το οποίο μεταφέρει «τράνζιτο' φυσικό αέριο για την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το μοιραίο ατύχημα κοντά στην Φιλιππούπολη συνέβη όταν το συνεργείο της αρμόδιας δημόσιας επιχείρησης Bulgartransgaz διεξήγαγε εργασίες εκκαθάρισης και αποκατάστασης σωλήνων και άλλων τμημάτων του αγωγού. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους, η μεταφορά του αερίου δεν διακόπηκε, ούτε μειώθηκαν οι ποσότητες.

Εξάλλου, η αλλεπάλληλη πυροδότηση τριών χιλιάδων οβίδων πυροβολικού προκάλεσε μεγάλη ανησυχία τους κατοίκους της πόλης Σεβλίεβο και των γύρω χωριών, από νωρίς το πρωί ως αργά το βράδυ του Σαββάτου, 12 Νοεμβρίου.

Όπως εξήγησε στα βουλγαρικά ΜΜΕ ο υπουργός Άμυνας Άνιου, Άγγελοφ πρόκειται για εκρήξεις οβίδων της Τσεχίας, αποθηκευμένες σε πυριτιδαποθήκη κοντά στη Σεβλίεβο, όπου εξειδικευμένη εταιρία της Βουλγαρίας είχε αναλάβει την επισκευή και τη συντήρηση των πυρομαχικών.

Οι αρμόδιες αρχές ερευνούν τις αιτίες του περιστατικού, που δεν προκάλεσε, ευτυχώς, ανθρώπινα θύματα.

Σήμερα το βράδυ αναμένεται στην καταστραμμένη από τις εκρήξεις αποθήκη να σταλεί ειδικό ρομπότ με κάμερες που θα συλλέξει τις πρώτες πληροφορίες για τους ανάγκες των πυροτεχνουργών, ανακοίνωσε στα ΜΜΕ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Καλίν Γεωργίεφ.

Σύμφωνα με τον Βούλγαρο αρμόδιο, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ούτε για τον τοπικό πληθυσμό, ούτε για το περιβάλλον.


http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/11/blog-post_741.html

No comments: