Saturday 26 November 2011

Κρατική κινεζική εταιρεία διεκδικεί τη ΔΕΠΑ

Και Κινεζικό ενδιαφέρον, μετά από τις κρατικές εταιρείες του Αζερμπαϊτζάν και του Κατάρ, αλλά και εκείνο της Ρωσικής Gazprom, εκφράστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress για την απόκτηση του ποσοστού της ΔΕΠΑ που θα πουλήσει το ελληνικό δημόσιο.

Συγκεκριμένα, η κινεζική εταιρεία ENN Energy Holdings, κρατικών συμφερόντων, προσήλθε στη ΔΕΠΑ και έλαβε το σχετικό φάκελο, συζήτησε με τα στελέχη που έχουν αναλάβει την ενημέρωση των υποψήφιων επενδυτών και επισκέφθηκε τη Ρεβυθούσα, η οποία, όπως φαίνεται, είναι η προίκα για την οποία ενδιαφέρονται ιδιαιτέρως οι «μνηστήρες».

Αντίστοιχο ενδιαφέρον για τις υποδομές φυσικού αερίου έχουν επιδείξει οι Καταριανοί που, μέσω των πλέον επίσημων χειλέων, εκείνα του Εμίρη Αλ Θανί, δήλωσαν ότι εξετάζουν τη συμμετοχή τους στη ΔΕΠΑ.

Η Αζέρικη Socar έχει καταθέσει το ενδιαφέρον της αλλά εκτιμάται ότι θα συμμετάσχει τελικά στη διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, κυρίως εφόσον επιλεγεί ο ελληνοϊταλικός αγωγός για την εξαγωγή του αζέρικου αερίου στην Ευρώπη.

Από την πλευρά της η Ρωσική Gazprom δεν φαίνεται να έχει καταλήξει αν αξίζει να πληρώσει για να αγοράσει τη ΔΕΠΑ όταν μπορεί να διαθέσει το δικό της αέριο στην Ελλάδα μέσω της Promitheas Gaz. Αν τελικά ενδιαφερθεί η Gazprom εκτιμάται ότι αυτό θα γίνει σε συνάρτηση με τις επιδιώξεις της για την προώθηση του South Stream.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι, παρά την αρχική ρητή πρόθεση να πουληθούν χωριστά η ΔΕΠΑ και η ΔΕΣΦΑ, τώρα πλέον είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα και ουσιαστικά θα καθοριστεί ο τρόπος πώλησης από το ποια λύση θα φέρει τα περισσότερα χρήματα. Δηλαδή η προκήρυξη του διαγωνισμού που πιθανόν να βγεί ακόμα και μέσα στο Δεκέμβριο θα δίνει δυνατότητα επιλογής στους επενδυτές. Ανάλογα με τη ζήτηση που θα παρουσιαστεί αλλά και τις διαθέσεις των «μνηστήρων» θα παραμείνει ανοιχτή η μέθοδος της πώλησης, εάν δηλαδή θα πουληθούν χωριστά ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ ή θα υπάρξει αποκρατικοποίηση «πακέτο» της μητρικής και της θυγατρικής, χωρίς διαχωρισμό.

Πάντως ανάλογα με την τελική απόφαση, θα διαφοροποιηθούν και τα ποσοστά που θα πουληθούν από το Δημόσιο. Σε περίπτωση χωριστής αποκρατικοποίησης τότε θα πουληθεί ολόκληρη η συμμετοχή του δημοσίου (65%) στη ΔΕΠΑ και θα διατηρηθεί μία στρατηγική μειοψηφική συμμετοχή στα δίκτυα του ΔΕΣΦΑ. Εάν αντιθέτως πραγματοποιηθεί πώληση πακέτο «σε στρατηγικό εταίρο» τότε το Δημόσιο θα κρατήσει ποσοστό της ενιαίας εταιρείας, δηλαδή θα παραμείνει και στη ΔΕΠΑ.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/3703210f-d2bd-4964-af9d-2a9643590aac

No comments: