Monday 21 November 2011

Ενέργεια από σκουπίδια και κοπριά σε φυλακές

Με καθαρή ενέργεια λειτουργούν οι δέκα κουζίνες στο μαγειρείο των φυλακών Nsinda, στη Ρουάντα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, οι κουζίνες «τρέφονται» με τα απόβλητα 8.000 τροφίμων, που κρατούνται στις φυλακές για τη συμμετοχή τους στη γενοκτονία του 1994, και κοπριά αγελάδων.

Η Ρουάντα έχει αναπτύξει μονάδες βιοαερίου και στις 14 φυλακές της, στο πλαίσιο της πολιτικής της για προώθηση των ΑΠΕ και μείωση της χρήσης καυσόξυλων και κάρβουνου, που μέχρι στιγμής καλύπτουν το 85% των ενεργειακών αναγκών της χώρας.

Παράλληλα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να φέρει το βιοαέριο στα νοικοκυριά της Ρουάντας, στο πλαίσιο της προσπάθειας να αυξηθεί η πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια, που σήμερα περιορίζεται στο 14%.

«Πριν ξεκινήσουμε να χρησιμοποιούμε το βιοαέριο ξοδεύαμε ένα εκατομμύριο φράγκα για την προμήθεια καυσόξυλων. Τώρα μειώσαμε το ποσό αυτό κατά 85%», δήλωσε ο διευθυντής παραγωγής βιοαερίου στις φυλακές της Ρουάντα, Emmanuel Ndori.

«Ακόμα χρησιμοποιούμε καυσόξυλα για να ικανοποιήσουμε το ¼ των ενεργειακών αναγκών των φυλακών, όμως στο άμεσο μέλλον, με τις κουζίνες που αξιοποιούν βιομάζα, θα σταματήσουμε να τα χρησιμοποιούμε», συμπλήρωσε ο κ. Ndori διευκρινίζοντας ότι το 2013 δεν θα υπάρχει πλέον ανάγκη για καυσόξυλα.

http://www.econews.gr/2011/11/21/vioaerio-fulakes/

No comments: