Saturday 19 November 2011

ΕΛΕΤΑΕΝ: Αναγκαία η ανάπτυξη των θαλάσσιων αιολικών

Η Μύριαμ Ροντρίγκεζ Ρουίζ, μέλος της ΕΛΕΤΑΕΝ, μίλησε πρόσφατα για τις δυνατότητες ανάπτυξης θαλάσσιων αιολικών πάρκων στη χώρα μας, κατά την Διημέριδα του ΕΛ.ΚE.Θ.Ε για το μέλλον της θαλάσσιας έρευνας στην Ελλάδα τα επόμενα 20 χρόνια. Η ίδια θεωρεί ότι προκειμένου να επιτευχθεί ο εθνικός στόχος του 2020, θα πρέπει να εκμεταλλευτεί η Ελλάδα τις δυνατότητες που προσφέρει το Αιγαίο και να εγκαταστήσει εκεί αιολικά πάρκα.

Το σύνολο των μελετών που έχει παρουσιαστεί για την επίτευξη του στόχου 20-20-20 καταλήγει ότι μέχρι το 2020 η χώρα μας θα πρέπει να έχει εγκαταστήσει 7,000 – 10,000 αιολικά MW. Μάλιστα, πολλά περισσότερα θα χρειαστούν από εκείνη τη στιγμή και μετά για τους στόχους με άξονα το 2050. Η κα Ροντρίγκεζ εκτιμά ότι τα μεγέθη αυτά δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με ορθολογικό τρόπο αν δεν αξιοποιηθεί το τεράστιο αιολικό δυναμικό του Αιγαίου, δηλαδή των νησιών του και των αβαθών νερών του. Για τον σκοπό αυτό, απαιτούνται σημαντικές και επείγουσες παρεμβάσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών με ένα κεντρικά οργανωμένο σχέδιο.

Η ΕΛΕΤΑΕΝ θεωρεί ότι η αιολική τεχνολογία είναι σήμερα ώριμη για τις χερσαίες εγκαταστάσεις και, σχετικά ώριμη, για τις υπεράκτιες εγκαταστάσεις για τα σχετικά μικρά θαλάσσια βάθη 20-30 μέτρα. Πλέον υπάρχουν μεμονωμένα έργα και εμπορικές εφαρμογές και για μεγαλύτερα βάθη (40-50 μέτρα). Για την Ελλάδα αλλά και για τη νότια Ευρώπη θα είχε επίσης νόημα η μελλοντική αξιοποίηση του τεράστιου αιολικού δυναμικού στη θάλασσα με πλωτές εγκαταστάσεις.

Η κα Ροντρίγκεζ σημείωσε επίσης κατά την παρουσίασή της ότι η αξιοποίηση του νησιώτικου και του υπεράκτιου αιολικού δυναμικού της χώρας μας θα συμβάλει :

- στην κάλυψη των μεσο-μακροπρόθεσμων ενεργειακών της αναγκών ενισχύοντας συγχρόνως στην ασφάλεια του ενεργειακού της εφοδιασμού και την προστασία του περιβάλλοντος

- στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της (με την αξιοποίηση ενός σημαντικού εγχώριου πόρου)

- στην καλύτερη ενεργειακή ενσωμάτωση των πολυάριθμων νησιών του αρχιπελάγους.

Τέλος, η ΕΛΕΤΑΕΝ θεωρεί ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι προσπάθειες, έτσι ώστε:

- Να καταγράψουμε το δυναμικό και να χωροθετήσουμε τις εγκαταστάσεις με βέλτιστο τρόπο

- Να σχεδιαστούν τα ηλεκτρικά δίκτυα στο Αιγαίο και αλλού εξυπηρετώντας συγχρόνως την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, την παραλαβή ενέργειας από εγκαταστάσεις ΑΠΕ στα νησιά και, μελλοντικά, την παραλαβή μεγάλων ποσοτήτων υπεράκτιας αιολικής ενέργειας

«Έχουμε ήδη διαθέσιμο το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό και σημαντικό μέρος της τεχνογνωσίας που θα επιτρέψει τη συμμετοχή της χώρας μας στο εγχείρημα με συνθήκες υψηλής προστιθέμενης αξίας», υπογραμμίζει η κα Ροντρίγκεζ.

- Να δώσουμε έγκαιρα εναλλακτικές διεξόδους στην ελληνική ναυπηγική βιομηχανία με τη συμμετοχή της στο σχεδιασμό και την κατασκευή των απαραίτητων πλωτήρων και γενικότερα των συστημάτων υποστήριξης (support structures), αγκυρώσεις, ειδικές πλωτές κατασκευές για μεταφορά-ανέγερση-συντήρηση κλπ

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=51903

No comments: