Saturday 26 November 2011

Λογαριασμοί με τέλος ακινήτων ακόμη και σε στάβλους !

Ακόμη και σε στάβλους, κι ας εξαιρούνται από το νόμο τα κτίσματα με γεωργική και κτηνοτροφική χρήση, έχει επιβληθεί τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ !

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αστέριο Ροντούλη, δεκάδες παραγωγοί και κτηνοτρόφοι πανελλαδικά, παραλαμβάνουν λογαριασμούς με ενσωματωμένο τέλος για αγροτικά κτίσματα, παρ' ότι ο νόμος τα εξαιρεί. Ετσι, κτηνοτρόφος παρέλαβε λογαριασμό της ΔΕΗ για πτηνοτροφείο όπου του ζητείται να καταβάλει ως τέλος το ποσό των … 26.558 ευρώ ! Σε άλλη περίπτωση, αγρότης έλαβε για κτίσμα που είναι δηλωμένο ως γεωργική αποθήκη για σιτηρά, λογαριασμό ΔΕΗ με τέλος 3.240 ευρώ.

Κατά τον κ. Ροντούλη, όλοι αυτοί οι κτηνοτρόφοι και γεωργοί όταν απευθύνονται στη ΔΕΗ, δείχνοντάς της το άρθρο που νόμου βάσει του οποίου «τα ακίνητα που έχουν αποκλειστικά γεωργική ή κτηνοτροφική χρήση, δεν υπόκεινται στο ειδικό τέλος», εισπράττουν την απάντηση «πληρώστε τώρα και στη συνέχεια θα σας επιστραφούν τα χρήματα». Στο πλαίσιο αυτό, ο υφυπουργός καλεί τη ΔΕΗ σε συνεργασία με τους Δήμους να αντιμετωπίσουν το θέμα, (π.χ. μέσω της έκδοσης ενός πιστοποιητικού ότι το κτίσμα αφορά αγροτική χρήση), ώστε να μην αποστέλλονται σε παραγωγούς τέτοιοι λογαριασμοί.

Παρεμβάσεις από Συνήγορο του Πολίτη...

Παρέμβαση για το τέλος είχαμε χθες και από τη Συνήγορο του Πολίτη, Καλλιόπη Σπανού. Σε επιστολή της προς τον υπ. Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, υπογραμμίζει ότι η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος συνιστά, ένα υπέρμετρα επαχθές μέτρο, κυρίως για ορισμένες ομάδες πολιτών που χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας. Και υπογραμμίζει ότι η διακοπή ηλεκτροδότησης σε πολίτες που αποδειδμένα αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στο τέλος συνιστά στέρηση βασικών βιοτικών αγαθών αναγκαίων για τη θέρμανση, τη σίτιση, και τη καθαριότητα των ίδιων και της οικογένειάς τους.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/e0f857d6-2a43-4291-b728-8e0ca8887473

No comments: