Thursday 17 November 2011

Στη πρόταση ΡΑΕ μοιάζει να συγκλίνει το υπουργείο για το έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ.

Πιο κοντά στη πρόταση ΡΑΕ που προβλέπει ήπια αύξηση του τέλους ΑΠΕ, παρά σε εκείνη του τετραπλασιασμού του όπως εισηγείται ο ΔΕΣΜΗΕ, φαίνεται να βρίσκεται η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ για την επίλυση του χρονίζοντος σίριαλ με το ταμειακό έλλειμμα του διαχειριστή.

Ερωτηθέντες πως σκοπεύουν επιτέλους να χειριστούν το διαωνιζόμενο ταμειακό πρόβλημα του ΔΕΣΜΗΕ, και ενώ είναι πρόσφατη η μελέτη του τελευταίου για την ανάγκη αύξησης του επίμαχου τέλους από τα 2 στα 7,6 ευρώ/ MWh, κύκλοι του υπουργείου διαβεβαιώνουν αφενός πως δεν τίθεται θέμα τόσο μεγάλης αναπροσαρμογής, αφετέρου πως βρίσκονται κοντά στην εξεύρεση των μόνιμων εσόδων που θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση. «Η επιστροφή του οφειλόμενου ΦΠΑ 20 εκ. ευρώ στο ΔΕΣΜΗΕ έχει κλείσει, ενώ η δημοπράτηση των επιπλέον αδιάθετων δικαιωμάτων ρύπων ακόμη κι αν δεν δώσει τα 50 εκ. ευρώ που είχαμε προβλέψει ως το τέλος του έτους, θα φέρει τα 40 εκ. ευρώ. Ηδη η αξία των δικαιωμάτων που δημοπρατήθηκαν χθες, έφερε τα πρώτα 9 εκ. ευρώ», λένε στο «Energypress», κύκλοι του ΥΠΕΚΑ.

Απομακρύνεται η λύση ΕΡΤ…

Εκείνο πάντως που μοιάζει να απομακρύνεται, τουλάχιστον προς το παρόν, είναι η ενεργοποίηση της δυνατότητας του νόμου Μπιρμπίλη για την απόδοση στο ΔΕΣΜΗΕ ποσοστού της εισφοράς υπέρ ΕΡΤ. «Θα πιέσουμε και προς αυτή την κατεύθυνση, αν και δεν ξέρουμε ακόμη σε ποιόν υπουργό υπάγεται η ΕΡΤ», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι συνομιλητές μας.

Αν και είναι σαφές ότι το κατάλληλο μείγμα δεν έχει ακόμη βρεθεί, το υπουργείο επαναλαμβάνει ότι ο στόχος του είναι να έχει μηδενιστεί το έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ ως το τέλος του 2012, προσθέτοντας ότι για να επιτευχθεί αυτό, ίσως ένας δρόμος να είναι το μοντέλο ΡΑΕ. Σε κάθε μάλιστα περίπτωση, όπως προσθέτουν οι ίδιες πηγές, την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει μια κουβέντα για το όλο θέμα με την αγορά (σ.σ. έχει εξαγγελθεί εδώ και καιρό και υποτίθεται πως είχε ολοκληρωθεί), γεγονός που ίσως να σημαίνει ότι οι όποιες αποφάσεις για το τέλος ΑΠΕ πάρουν μερικές ακόμη ημέρες αναβολή, ίσως και πάνω από εβδομάδα…

Υπενθυμίζουμε, εδώ, ότι με βάση το σενάριο που έχει έτοιμο η ΡΑΕ, το τέλος ΑΠΕ θα αυξηθεί από την 1η Δεκεμβρίου, από τα 2 μόνο στα 3 ευρώ/ MWh. Πρόκειται για αύξηση που αποβλέπει αποκλειστικά στο πώς ο ΔΕΣΜΗΕ δεν θα συνεχίσει να συσσωρεύει κάθε μήνα του 2012 νέα ελλείμματα. Στο ίδιο σενάριο, όσον αφορά το υφιστάμενο έλλειμμα του 2011, η ΡΑΕ δέχεται ότι θα καλυφθεί από τους έξτρα μόνιμους πόρους που θα βρεθούν. Αν ωστόσο δεν εξευρεθούν, τότε για να καλυφθεί, θα πρέπει από την 1η Απριλίου του 2012 να υπάρξει και νέα αύξηση του τέλους. Και για να μην επιβαρυνθεί υπέρμετρα ο καταναλωτής, που από του χρόνου θα επωμισθεί και τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, προτείνει οι αυξήσεις να είναι τέτοιες ώστε το έλλειμμα να μηδενισθεί σε βάθος διετίας, δηλαδή στο τέλος του 2013, και όχι στο τέλος του 2012, όπως προτείνει ο ΔΕΣΜΗΕ.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/04dddb90-ec68-4be4-88b4-756d71f0cf76

No comments: