Thursday 17 November 2011

Αλλαγή υπολογισμού οριακής τιμής ζητούν οι ΑΠΕ

Το πρόβλημα με τον ελλειμματικό λογαριασμό του ΔΕΣΜΗΕ για τις ΑΠΕ, δεν οφείλεται στις εγγυημένες τιμές που απολαμβάνουν οι φωτοβολταϊκές ή αιολικές κιλοβατώρες, αλλά στον στρεβλό τρόπο υπολογισμού της Οριακής Τιμής (τιμή στη χονδρική).

Αυτό τονίζουν παράγοντες της αγοράς των ανανεώσιμων πηγών, ενόσω συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις του ΥΠΕΚΑ με θεσμικούς και φορείς της αγοράς, για τον τρόπο κάλυψης του ελλείμματος στο σχετικό λογαριασμό του ΔΕΣΜΗΕ.

Μέχρι στιγμής εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια για ενίσχυση του ΔΕΣΜΗΕ μέσω τέλους ΕΡΤ, εσόδων του πράσινου ταμείου, ή εσόδων από την εκποίηση δικαιωμάτων ρύπων.

Ακόμη, ενδεχόμενη μικρή αύξηση του τέλους ΑΠΕ που καταβάλλουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού, με ταυτόχρονη μείωση άλλων ρυθμιζόμενων επιβαρύνσεων, όπως η χρέωση για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας κλπ.

Ωστόσο αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη, ενώ το κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι να μην επιβληθούν το 2012 άλλες επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού, πέραν των όσων θα προκύψουν από τις προβλεπόμενες στο μνημόνιο αυξήσεις της τιμής της κιλοβατώρας.

Από την πλευρά των φωτοβολταϊκών, η τεχνολογία των οποίων «κατηγορείται» περισσότερο, λόγω των υψηλών τιμών που απολαμβάνει η πωλούμενη κιλοβατώρα, επισημαίνεται ότι έχει γίνει ήδη ένα πρώτο βήμα, με την πρόταση του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, να μειωθεί κατά 10% η τιμή της κιλοβατώρας.

(euro2day.gr, 17/11/2011)


http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/b2f9790e-7d1f-4481-8f6c-01bef52d5ef3

No comments: