Thursday 3 November 2011

Φωτοβολταϊκά: οι Κινέζοι κατεβάζουν ταχύτητα με το βλέμμα στην Ευρώπη

Επιβραδύνουν τη λειτουργία των μονάδων τους κινεζικές εταιρείες κατασκευής φωτοβολταϊκού εξοπλισμού προκειμένου να περιορίσουν αποθέματα και κεφαλαιουχικά έξοδα σε μια περίοδο που ο κλάδος πλήττεται παγκοσμίως από χαμηλά περιθώρια κέρδους και κατακόρυφη πτώση των τιμών.

Η JA Solar, μεγαλύτερος κατασκευαστής ηλιακών κυψελών παγκοσμίως, ανακοίνωσε πως θα επιβραδύνει την παραγωγή, τη στιγμή που το ποσοστό εκμετάλλευσης του κεφαλαιουχικού εξοπλισμού σε μικρούς κατασκευαστές έχει διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω του 50%.

Οι προβλέψεις για το τέταρτο τρίμηνο του έτους παραμένουν δυσοίωνες καθώς μετά τις Γερμανία και Ιταλία και η Βρετανία ετοιμάζεται να περικόψει τις επιδοτήσεις στα φωτοβολταϊκά, ενώ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού τρεις μεγάλοι κατασκευαστές εξοπλισμού έχουν κηρύξει πτώχευση.

Η ομαλή εξάπλωση του κλάδου και η κάμψη της παραγωγής είναι θεωρούνται από τους αναλυτές ως οι μόνοι δρόμοι ανάκαμψης του κλάδου.

Η διάρκεια της κρίσης στα φωτοβολταϊκά είναι δύσκολο να εκτιμηθεί καθώς η έκβαση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη παραμένει αβέβαιη.

Να σημειωθεί πως η Ευρώπη αντιπροσωπεύει το 90% των πωλήσεων των κινεζικών εταιρειών “ηλιακού” εξοπλισμού.

http://www.econews.gr/2011/11/03/fotovoltaika-kina/

No comments: