Monday 7 November 2011

«Κόβουν» το φυσικό αέριο οι Ευρωπαίοι

Σημαντική πτώση παρουσιάζει η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα, εξ αιτίας της λειτουργίας των νέων ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων, η κατανάλωση φυσικού αερίου αυξάνεται. Πρόσφατη έκθεση της Societe Generale τοποθετεί σε 7,5% την πτώση της ζήτησης αερίου στην Ευρώπη το 2011 εξαιτίας των σχετικά θερμού φθινόπωρου αλλά και της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου. Η πτώση αυτή στην κατανάλωση φυσικού αερίου είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ακόμα και σε σχέση με τη μείωση που είχε σημειωθεί κατά τη διάρκεια της διεθνούς ύφεσης το 2009.

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι στην Ευρώπη έχει αυξηθεί η κατανάλωση λιθάνθρακα και αυτό είναι ένας από τους λόγους που μειώνεται η χρήση φυσικού αερίου. «Οι καιρικές συνθήκες αντιστοιχούν σε πτώση 5% και οι φθηνότερες τιμές του λιθάνθρακα για το αλλο 2,5%», αναφέρει η έκθεση της Societe Generale. Στην Ισπανία, όπου η ζήτηση για φυσικό αέριο στην ηλεκτροπαραγωγή έπεσε 25% τον Αύγουστο, η πτώση ήλθε μετά τη θέσπιση ενός νόμου για τη στήριξη του λιθάνρθρακα, εξέλιξη που εκτόπισε την παραγωγή ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο.
Ανανεώσιμες Πηγές

Η μεγάλη αύξηση στη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ισπανία, όπως τα αιολικά πάρκα, οδήγησε τις μονάδες φυσικού αερίου να λειτουργούν κατά μέσον όρο κάτω από 3.000 ώρες το χρόνο, ενώ πρέπει να λειτουργούν γύρω στις 6.000 ώρες ετησίως για να είναι κερδοφόρες.

Το Σεπτέμβριο παρατηρήθηκε επίσης διψήφιο ποσοστό πτώσης στις παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη. Η μείωση αυτή δεν αναμένεται να δημιουργήσει ελλείψεις στην αγορά αερίου, λόγω της πτώσης της κατανάλωσης.
Σε αντίθεση με την περίοδο Ιανουαρίου- Ιουλίου, κατά την οποία οι ευρωπαϊκές εισαγωγές LNG αυξήθηκαν 14% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του
προηγούμενου χρόνου, οι παραδόσεις LNG το Σεπτέμβριο έπεσαν 11%.

Οι εκτιμήσεις της Societe Generale αφορούν τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ αλλά τα στοιχεία- κλειδιά για τις καταναλώσεις έχουν συγκεντρωθεί από τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Βρετανία, την Ολλανδία και την Ιταλία.

Στην Ελλάδα, από τα στοιχεία της ΔΕΠΑ προκύπτει ότι η ζήτηση φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 23% το πρώτο εξάμηνο, ενώ συνολικά το 2011 εκτιμάται ότι θα κλείσει με αύξηση της τάξης του 20%, στα 4,4 δισ. Κυβικά μέτρα αερίου. Η αύξηση, που ακολουθεί ένα επίσης καλο 2010, οφείλεται κυρίως στις νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που τέθηκαν σε λειτουργία.

http://www.ecofinder.gr/news/ΕΝΕΡΓΕΙΑ/1/Κόβουν_το_φυσικό_αέριο_οι_Ευρωπαίοι

No comments: