Monday 21 November 2011

Βγάζουν στο σφυρί άδειες για μικρά φωτοβολταϊκά

Η όξυνση της κρίσης στην ελληνική οικονομία, καθώς και τα μεγάλα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα "φρενάρουν" τις επενδύσεις σε έναν από τους πλέον "υποσχόμενους" κλάδους, αυτόν των ΑΠΕ.

Ειδικότερα οσον αφορά τα φωτοβολταϊκά, σύμφωνα με εκτιμήσεις του αντιπροέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Κώστα Δανιηλίδη, "από τα 1.500 συμβολαιοποιημένα MW δεν πρόκειται να υλοποιηθεί ούτε ένα, γιατί υπάρχει μηδενική ρευστότητα και κλυδωνίζεται ο ΔΕΣΜΗΕ".

"Εχουν παγώσει"
Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Επενδυτών Φωτοβολταϊκών, Νίκος Καλογεράκης, υπογραμμίζει στο "ΕτΚ" ότι "έχουν ''παγώσει'' όλες οι επενδύσεις. Ακόμη και αυτοί που καταφέρνουν να πάρουν δάνειο, πληρώνουν επιτόκια, που ξεπερνούν το 10%. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να ενισχυθεί άμεσα η ρευστότητα του ΔΕΣΜΗΕ, ώστε να λειτουργήσει ομαλά η αγορά, αφού ένα μεγάλο μέρος του Ειδικού Τέλους για τις ΑΠΕ πηγαίνει σε... ορυκτά καύσιμα".

Επενδυτές, δηλαδή, οι οποίοι έχουν πληρώσει μέχρι και... 50.000 ευρώ για μελέτες και για την απόκτηση των απαραίτητων αδειών έως ότου εξασφαλίσουν το περίφημο 20ετές συμβόλαιο με τη ΔΕΗ, δεν μπορούν να ξεκινήσουν τις εργασίες ελλείψει... χρημάτων.

Σημειώνεται ότι στο Σύστημα έχουν μπει μόλις 350 MW περίπου από ηλιακή ενέργεια, ενώ οι αιτήσεις μικρομεσαίων επενδυτών που βρίσκονται σε εκκρεμότητα (άνω των 10 kW και εξαιρουμένων των αγροτικών) έφταναν στο τέλος του εννεαμήνου τα 4.412,5 MW (348,5 MW με άδεια εγκατάστασης, 2.117 MW με προσφορά σύνδεσης και 1.947 MW με άδεια παραγωγής).

Συμβάσεις
Για αρκετούς επενδυτές το 18μηνο (που είναι η προθεσμία για την υλοποίηση της επένδυσης μετά την υπογραφή σύμβασης με τον ΔΕΣΜΗΕ) πλησιάζει απειλητικά και δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι, έχοντας συμβολαιοποιημένες συμβάσεις, επιθυμούν να "πουλήσουν" τις άδειες σε εταιρείες που έχουν υψηλή ρευστότητα ή τη δυνατότητα τραπεζικού δανεισμού.

Οι τιμές στις οποίες γίνονται οι αγοραπωλησίες εξαρτώνται από τη δυναμικότητα της "άδειας", τη θέση του οικοπέδου και κυρίως από την τιμή που έχει "κλειδώσει" η σύμβαση με τον ΔΕΣΜΗΕ, αν και οι τιμές βαίνουν ολοένα μειούμενες.

Παράλληλα, για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά (?100 kW) ο κ. Καλογεράκης επισημαίνει ότι περίπου προ διμήνου καταργήθηκε διάταξη η οποία επέτρεπε την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε γη υψηλής παραγωγικότητας μέχρι ποσοστού 1% σε κάθε νομό.

Ετσι, πολλές πολεοδομίες έχουν σταματήσει να δίνουν το πράσινο φως για εργασίες μικρής κλίμακας σε τέτοιες εκτάσεις, δημιουργώντας έτσι μεγάλο πρόβλημα στα προγράμματα και στους σχεδιασμούς των επενδυτών.

Χρηματιστήριο

Οι τιμές στις οποίες γίνονται οι αγοραπωλησίες εξαρτώνται από τη δυναμικότητα της "άδειας", τη θέση του οικοπέδου και κυρίως από την τιμή που έχει "κλειδώσει" η σύμβαση με τον ΔΕΣΜΗΕ, αν και οι τιμές βαίνουν ολοένα μειούμενες

http://www.neaenergia.gr/index.php/eidiseis/fotoboltaika/bgazoun-sto-sfiri-adeies-gia-mikra-foto boltaika.html

No comments: