Thursday 17 November 2011

Σε επικίνδυνα επίπεδα η ατμοσφαιρική ρύπανση στα Τίρανα

Απειλή για τη δημόσια υγεία είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση, η οποία υπολογίζεται ότι αποτελεί την αιτία θανάτου περίπου 500 ατόμων σε ετήσια βάση, στην αλβανική πρωτεύουσα, τα Τίρανα.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Μίιταλ Τρζιζανάβσκι, σε συνέντευξή του την εφημερίδα Γκαζέτα Σκιπτάρε, «η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και οι αρχές πρέπει να αναλάβουν άμεσα και δραστικά μέτρα διαφορετικά οι συνέπειες στο μέλλον θα είναι καταστροφικές για τα Τίρανα και ο αριθμός των νεκρών από τα σωματίδια σκόνης θα αυξηθεί».

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στα Τίρανα, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας της Αλβανίας, παραμένει σε ανησυχητικά επίπεδα κατατάσσοντας την αλβανική πρωτεύουσα μεταξύ των πρώτων στη λίστα των πόλεων με μεγαλύτερη ρύπανση στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα Τίρανα είναι δυνατόν να μειώσουν κατά 1 με 2 έτη το μέσο όρο ζωής των κατοίκων της. Μάλιστα, σε έρευνα των αρμοδίων οργάνων, προ ολίγων μηνών, διαπιστώθηκε πως ο δείκτης των σωματιδίων σκόνης ήταν 348 από 100 που είναι το ανώτατο επιτρεπτό όριο.

http://www.ecofinder.gr/news/ΜΟΛΥΝΣΗ/1/Σε_επικίνδυνα_επίπεδα_η_ατμοσφαιρική_ρύπ ανση_σ τα_Τίρανα

No comments: