Saturday 26 November 2011

Δε βλέπει νέα παράταση για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά ο Μανιάτης

«Η δίμηνη παράταση που δώσαμε πρόσφατα θα είναι δύσκολο να επεκταθεί ακόμα περισσότερο», τόνισε μιλώντας στη βουλή ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, κ. Γιάννης Μανιάτης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θανάση Παπαγεωργίου. Ο κ. Μανιάτης έδωσε πληροφορίες για την πορεία των αιτήσεων των αγροτών, που επιθυμούν να επενδύσουν στα φωτοβολταϊκά, ενώ παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα στο νομό Πιερίας.

«Από τις 6.200 αιτήσεις αγροτών έχουν ήδη ικανοποιηθεί οι 5.000. Άρα, έχουμε περίπου 1.000-1.200 αγρότες των οποίων οι αιτήσεις ακόμα δεν έχουν πάρει θετική απάντηση αλλά βαδίζουν σε ένα καλό δρόμο.

Στο σύνολο της χώρας τα τελευταία δυο χρόνια έχουμε διπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος από φωτοβολταϊκά. Άρα, στην υπόλοιπη χώρα τα πράγματα πάνε πάρα πολύ γρήγορα και πολύ καλά», είπε.

Ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι η πρόσφατη παράταση των δυο μηνών που δόθηκε στους αγρότες έχει δημιουργήσει προβλήματα σε όλους τους υπόλοιπους επενδυτές.

«Πρέπει να σας πω ότι ειδικά αυτή τη στιγμή υπάρχουν και περιμένουν να δουν τι θα γίνει με τις αιτήσεις των αγροτών και άλλοι επενδυτές, απλοί πολίτες Έλληνες ή απλοί επενδυτές, οι οποίοι έχουν διαθέσιμα χρήματα που δεν μπορούν να προχωρήσουν επειδή ακριβώς πάμε με έναν σειριακό τρόπο και κατά προτεραιότητα εξετάζουμε τα προβλήματα των αγροτών. Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι η δίμηνη παράταση που δώσαμε πρόσφατα θα είναι δύσκολο να επεκταθεί ακόμα περισσότερο», σημείωσε και πρόσθεσε: «Πήραμε την πρωτοβουλία ως Κυβέρνηση έναντι όλων των άλλων Ελλήνων πολιτών κι έναντι όλων των άλλων επενδυτών δώσαμε άμεση προτεραιότητα στους αγρότες. Αυτό έχει συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης και λήξης».

Για το νομό Πιερίας

«Δυστυχώς, η Πιερία είναι μια από τις περιοχές της χώρας μας που έχει πραγματικά ειδικά προβλήματα που δεν έχουν αντιμετωπιστεί ακόμα. Με βάση τα στοιχεία που μου έχουν δώσει οι υπηρεσίες του Υπουργείου, της ΔΕΗ και του ΔΕΣΜΗΕ, είχαν κατατεθεί μέχρι πρόσφατα διακόσιες ογδόντα πέντε αιτήσεις, εκ των οποίων είχαν προωθηθεί οι ογδόντα τέσσερις. Άρα, έχουμε διακόσιες αιτήσεις, οι οποίες φαίνεται ότι έχουν σημαντικές τεχνικές δυσκολίες να ικανοποιηθούν. Αυτό το αντικειμενικό γεγονός θα δούμε πως μπορούμε να το ξεπεράσουμε, διότι η εκτίμηση που μου δίνουν είναι ότι σε περίπου ένα δίμηνο από σήμερα θα έχουμε οριστικοποίηση της όποιας απόφασης προκύψει», διευκρίνισε ο υφυπουργός.

Τέλος , ο κ. Μανιάτης υποστήριξε ότι το «feed in tariff» (το σύστημα αυτό με το οποίο αμείβονται οι επενδυτές αγρότες και μη αγρότες της Ελλάδας για επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά), είναι η καλύτερη επένδυση της Ευρώπης.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/e5800876-fe37-4f63-980e-ec4b60d8a49f

No comments: