Sunday 20 November 2011

Αριστερά και κρίση στην Ελλάδα - Μπορεί να καταφέρει κάτι η αριστερά στην χώρα μας;

Έχω σκεφτεί αρκετές φορές τι θα μπορούσε να κάνει η αριστερά στην Ελλάδα εφόσον βέβαια κάποιο αριστερό κόμμα έβγαινε πρώτο στις εκλογές. Έχω σκεφτεί διάφορα μέσα μου όπως την περίπτωση κολεκτιβοποίησης και διάφορες άλλες διεργασίες που έγιναν σε ξένα κράτη που εφαρμόστηκε κομμουνστικό πολίτευμα. Έχω σκεφτεί και άλλες ποιό ήπιες - εναλλακτικές πολιτικές, όπως αυτά που λέει το ΣΥΡΙΖΑ ή το κλασσικό που λένε όλοι, δηλαδή αναδιανομή του πλούτου και δικαιότερη κατανομή του στα άτομα της χώρας.

Βέβαια ωραία είναι όλα αυτά, να σκεφτόμαστε τι πολιτικές θα εφάρμοζε κάποιο αριστερό κόμμα αν νικούσε στις εκλογές, αλλά ελάχιστες φορές σκέφτηκα το ποιό βασικό. Πως θα βγεί ένα αριστερό κόμμα στις εκλογές. Σε έναν πρώτο συνειρμό σκέψεων θα πεί κανείς το ποιο απλό απ΄όλα, ένα κόμμα θα βγεί όταν θα το έχουν ψηφίσει οι περισσότεροι από οτι τα υπόλοιπα κόμματα που θα λάβουν μέρος στην εκλογική διαδικασία.

Και μόλις ακουστεί αυτή η 1η σκέψη τότε έρχεται και μια 2η, δηλαδή πως θα πιστεί ο κόσμος να ψηφίσει κάποιο αριστερό κόμμα αντί για κάποιο άλλο κόμμα. Εκεί λοιπόν ειναι το ζουμί της υπόθεσης, με ποιον τρόπο κάποιο αριστερό κόμμα θα καταφέρει να πίσει τον κόσμο να το ψηφίσει και να μην ψηφίσει κάτι άλλο εκ των ΠΑΣΟΚ,ΝΔ,ΛΑΟΣ κτλπ.

Η αριστερά σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές του 2009 έχει ενισχύσει σημαντικά την εκλογική της δύναμη, ώστε τα υψηλότερα ποσοστά που έχουμε δεί δημοσκοπικά να αγγίζουν αθροιστικά το 25% περίπου τόσο για τα ενδοκοινοβουλευτικά όσο και για τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα.

Πως όμως αύξησε την εκλογική της δυναμη ? Την αύξησε λόγω των πολιτικών που εξαγγέλει και των κινητοποιήσεων που κάνει ή την αύξησε για κάποιον άλλο λόγο ? Πιστεύω λοιπόν οτι η αριστερά αύξησε κυρίως την δύναμή της επειδή άντλησε απογοητευμένους ψηφοφόρους από τα υπόλοιπα κόμματα, δηλαδή η αποσυσπείρωση του δικομματικού συστήματος ενίσχυσε την εκλογική δύναμη της αριστεράς. Επίσης μια άλλη αιτία που ενίσχυσε την δύναμη της αριστεράς ήταν και η αλλαγή πολιτικής που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ κυρίως μετά τον μήνα του 2009 που μπήκαμε στο μνημόνιο και το ΔΝΤ.

Ο Αλέξης Τσίπρας άλλαξε την στάση του και από την παλιά στάση την αντιφασιστική την αντιδεξιά και την φιλομεταναστευτική στάση ακολούθησε μια στάση αντιμνημονιακής ρητορικής η οποία ώθησε τον κόσμο να επιλέξει αυτό το κόμμα και έτσι από το 5% και παρότι αποσπάστηκε μεγάλο μέρος του κόμματος για να φτιάξει δικό του κόμμα την ΔΗΜ.ΑΡ, το ΣΥΡΙΖΑ φτάνει εως και το 10%.

Στο ΚΚΕ έχουμε μια αύξηση δύναμης που πολλές φορές το φέρνει και πάνω από το 10%, το έχουμε δεί να φτάνει εως και 12.5%. Εκτός από το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει και η Δημοκρατική Αριστερά η οποία έχει διάφορα ποσοστά από 2% - 5%. Το αμέσως χαμηλότερο κόμμα σε εκλογική δύναμη που ποιάνουν οι δημοσκοπίσεις είναι το ΑΝΤΑΡΣΥΑ που έχει καταγράψει εως και 1.5%.

Ωραία είναι τα νούμερα όπως ωραίο είναι και το να αθροίζουμε όλα τα ποσοστά των αριστερών κομμάτων και να λέμε, πωωω ρε φίλε φτάνουν το 25-30%. Το θέμα είναι όμως αν υπάρχει πιθανότητα να μπορέσει να νικήσει κάποιο αριστερό κόμμα με την υπάρχουσα κατάσταση, όπου θεωρητικά το δυνατότερο εκλογικά κόμμα είναι το ΚΚΕ που φέρει εως 12.5%.

Η γνώμη μου λοιπόν είναι οτι αν δεν υπάρξει κάποιο κόμμα που θα σπάσει το φράγμα του 15% εκλογικά δεν υπάρχει περίπτωση να νικήσει κανένα αριστερό κόμμα. Διότι εκλογές θα έχουμε στις 19 Φεβρουαρίου και όχι αργότερα ή το 2013 και δεν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος που απαιτείται ωστέ να αποσυσπειρωθούν περαιτέρω τα υπόλοιπα κόμματα. Επίσης πιστεύω οτι η αριστερά μόνο από το ΠΑΣΟΚ μπορεί να πάρει ψηφοφόρους διότι από ΛΑΟΣ,ΝΔ είναι πολύ δύσκολο.

Τι άλλο θα μπορούσε να κάνει λοιπόν αριστερά για να μπορέσει να πάρει τις εκλογές ? Το μόνο που έχω να πώ είναι οτι θα πρέπει να ενωθούν τα αριστερά κόμματα που έχουμε ωστέ να προκύψει ένα νέο μεγάλο ενιαίο αριστερό μέτωπο το οποίο θα έχει και τέτοια εκλογική δυναμική που να μπορεί να συγκριθεί με την δυναμική της ΝΔ που φτάνει από 19% - 25%.

Αυτή την στιγμή έχουμε μια διασπασμένη αριστερά σε πολλά μέτωπα. Το ΚΚΕ τα χώνει στο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ παραμένει ουδέτερη αλλά είναι φιλική προς το ΣΥΡΙΖΑ, τα υπόλοιπα εξωκοινοβουλευτικά αριστερά κόμματα τα χώνουν στα ενδοκοινοβουλευτικά αλλά και μεταξύ τους. Το ΟΑΚΚΕ αποκαλεί το ΚΚΕ ως ψευτοΚΚΕ και τραμπούκικο κόμμα το ΣΥΡΙΖΑ που είναι γεμάτο μπάχαλους. Υπάρχουν και άλλα κόμματα πολύ μικρά όπως ΚΚΕ(μ-λ) και (μ-λ)ΚΚΕ, ΕΕΚ, ΚΟΕ κτλπ.

Πρέπει λοιπόν να αφήσουνε τους τσακωμούς και τις γκρίνιες και να ενωθούν όλα μαζί ή τουλάχιστον όπωσδήποτε το ΚΚΕ με το ΣΥΡΙΖΑ αν θέλουμε να υπάρξει λύση. Είναι η τελευταία ευκαιρία να γίνει αυτό τώρα, που το ΠΑΣΟΚ είναι αποδυναμωμένο όσο ποτέ άλλωστε και η ΝΔ κινδυνεύει και αυτή αν και διατηρεί ένα ελάχιστον πλαφόν στο 20%.

Αν η αριστερά δεν εκμεταλλευτεί την παρούσα συγκυρία ίσως να μην ξαναυπάρξει ποτέ τέτοια ευκαιρία για να γίνει κάτι καλό ! Κάτι διαφορετικό από τον απλό καταγγελτικό λόγο ενάντια στο δικομματικό σύστημα, στο κεφάλαιο και την πλουτοκρατία, από τις απλές αντιθέσεις και αρνήσεις ενάντια σε οτιδήποτε άλλο πάει να περάσει, αλλά και τις απλές εξαγγελίες κινητοποιήσεων.

ΥΓ: Αυτά τα λέει κάποιος που δεν αυτοαποκαλεί τον εαυτό του αριστερό. 

No comments: