Sunday 27 November 2011

Υδρογονάνθρακες: τουρκικές γεωτρήσεις στην κατεχόμενη Αμμόχωστο

Έρευνες για υδρογονάνθρακες στην κατεχόμενη Αμμόχωστο από την Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου ανακοίνωσε από την κατεχόμενη Κερύνεια ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλτίζ, σύμφωνα με tanea.gr.

Η γεώτρηση θα γίνει στη στεριά και αναμένεται να ξεκινήσει σε δύο ή τρεις μήνες, ενώ υπάρχει περίπτωση να ακολουθήσει και γεώτρηση σε θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Κύπρου.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σε τρείς μήνες θα έχουν τα αποτελέσματα για το αν υπάρχει πετρέλαιο ή όχι. Στην περίπτωση που βρεθεί πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, η Τουρκία θα πάρει το 55% της παραγωγής και τα Κατεχόμενα το 45%.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου δήλωσε ότι, αν τελικά βρεθεί πετρέλαιο στην Αμμόχωστο, θα ενισχυθεί η θέση της τουρκικής πλευράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Αντιδρώντας στην είδηση για τις γεωτρήσεις, ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, έκανε λόγο για «παρανομία επί της παρανομίας», ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση και άμεση και αποφασιστική καταγγελία της Τουρκίας και σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως κατήγγειλε, «η Τουρκία συνεχίζει για 37 τώρα την κολοσσιαία παρανομία της στρατιωτικής κατοχής εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας και τώρα προχωρούν ένα βήμα παρακάτω σε μια προσπάθεια διεκδίκησης των φυσικών πόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας σε πλήρη σύγκρουση, σε πλήρη αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο και με όλες τις αρχές και τις αξίες που καθορίζει ο παγκόσμιος και ευρωπαϊκός νομικός πολιτισμός».

http://www.econews.gr/2011/11/27/gewtriseis-tourkia-ammoxwstos/

No comments: