Thursday 3 November 2011

Κινεζικά κεφάλαια για το φωτοβολταϊκό της Μεγαλόπολης

Σε συζητήσεις με κινεζικές τράπεζες βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες η ΔΕΗ προκειμένου να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της κατασκευής του φωτοβολταϊκού πάρκου 50MW στη Μεγαλόπολη. Το χρηματοδοτικό σχήμα πιθανότατα θα περιλαμβάνει και κεφάλαια της ΕΤΕΠ κάτι που ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί, ωστόσο η βασική πηγή χρηματοδότησης, φαίνεται ότι θα είναι τελικώς κινεζικές τράπεζες, εφόσον βεβαίως δοθεί το τελικό πράσινο φως. Και αυτό διότι στο έργο θα χρησιμοποιηθεί κινεζικός εξοπλισμός από τον ανάδοχο που κέρδισε το έργο στο διαγωνισμό και πήρε το χρίσμα για την κατασκευή του έργου τον Αύγουστο (JP Άβαξ, Martifer). Πρόκειται δηλαδή για ένα σχήμα που πλησιάζει – άτυπα – τους αντίστοιχους οργανισμούς εξαγωγικών πιστώσεων ευρωπαϊκών χωρών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ΔΕΗ βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με την HSBC για το ζήτημα, χωρίς ωστόσο ακόμη να έχει κλείσει η οριστική συμφωνία, η οποία και θα ανοίξει το δρόμο για την κατασκευή του έργου.

Όσο για τη συνδρομή της ΕΤΕΠ η ΔΕΗ ως ο μεγαλύτερος πελάτης της τράπεζας στην Ελλάδα έχει ζητήσει τη συνδρομή όχι μόνο για το project της Μεγαλόπολης αλλά για ένα cluster έργων που σχεδιάζει στον τομέα των ΑΠΕ. Θυμίζουμε ότι πρόσφατα, τον περασμένο Ιούλιο, ανακοινώθηκε η χορήγηση 310 εκατ. ευρώ από την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων προς την ελληνική εταιρεία, για την κατασκευή της μονάδας της Μεγαλόπολης (150 εκατ. ευρώ) αλλά και για επενδύσεις αναβάθμισης των δικτύων μεταφοράς και διανομής (160 εκατ. ευρώ). Η εγγύηση για τη χρηματοδότηση αυτή, προήλθε από το ελληνικό δημόσιο, με σχετική απόφαση του υπουργείου οικονομικών.

Πάντως είναι δεδομένο ότι η ευρύτερη αβεβαιότητα γύρω από τα μακροοικονομικά αλλά και για την τύχη του πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, επηρεάζει τις εξελίξεις και για τη ΔΕΗ ενώ οι όποιες αποφάσεις πιθανότατα θα ληφθούν μόλις ξεκαθαρίσει το ευρύτερο τοπίο.

Το έργο

Ο διαγωνισμός για το φωτοβολταϊκό 50 MW που θα κατασκευάσει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες διαμέσου των θυγατρικών της εταιριών ΑΡΚΑΔΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ ΕΝΑ ΑΕ και ΑΡΚΑΔΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ ΔΥΟ ΑΕ στη Μεγαλόπολη, ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο με μειοδότη την JP Άβαξ. Το φ/β πάρκο όταν είχε ανακοινωθεί για πρώτη φορά επί διοίκησης Αθανασόπουλου, επρόκειτο να είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο. Πλέον καθώς το έργο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία σε διάστημα 12 μηνών από την έναρξη των έργων, όταν ολοκληρωθεί μπορεί να περιλαμβάνεται στην πρώτη δεκάδα της Ευρώπης, αφού εν τω μεταξύ αρκετά άλλα μεγάλα φωτοβολταϊκά έργα στο εξωτερικό δε συνάντησαν τα… «ελληνικά» προβλήματα. Πριν από το θέμα της χρηματοδότησης άλλωστε, η Μεγαλόπολη είχε «βασανιστεί» με προσφυγές κυνηγετικών συλλόγων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που καθήλωσαν το έργο για αρκετά χρόνια. Το έργο σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση αναμένεται να λειτουργήσει στο πρώτο τρίμηνο του 2013.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/3c8d5681-9227-4 ad0-87e3-3db 18412 3272

No comments: