Tuesday 29 November 2011

Χρήστες προς ΔΕΣΦΑ: «Που είναι οι μειώσεις, εμείς αυξήσεις βλέπουμε» – Όλο το παρασκήνιο της χθεσινής ημερίδας

Ικανοποιημένοι από την πρωτοβουλία του ΔΕΣΦΑ να συζητήσει το νέο κανονισμό τιμολόγησης σε ειδική ημερίδα, απολύτως … δυσαρεστημένοι από το περιεχόμενο της πρότασης του διαχειριστή, δηλώνουν εκπρόσωποι της αγοράς φυσικού που παρέστησαν χθες στην εκδήλωση της Μεγάλης Βρετανίας. Το EnergyPress άνοιξε τις «κεραίες» του και σας μεταφέρει όσα ειπώθηκαν αλλά και αυτά που δεν … ακούστηκαν, πίσω από τις πόρτες της κλειστής για το κοινό ημερίδας για το κρίσιμο θέμα του κόστους του δικτύου του φυσικού αερίου.

Το κλίμα

Μπορεί ο ΔΕΣΦΑ να εξέδωσε χθες δελτίο τύπου, στο οποίο μίλησε εκ νέου για μειώσεις της τάξης του 13% στα κόστη χρήσης του ΕΣΦΑ, ωστόσο οι αντιδράσεις από την πλευρά των ηλεκτροπαραγωγών και των συμμετεχόντων στην αγορά αερίου κάθε άλλο παρά συμφωνούν με τη διαπίστωση αυτή. Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, όλοι οι ηλεκτροπαραγωγοί – άλλοι με μεγαλύτερη ένταση άλλοι πιο ήπια, με εξαίρεση τη ΔΕΗ που δε συμμετείχε στη συζήτηση – ομόφωνα στάθηκαν κριτικά απέναντι στην πρόταση για αύξηση του WACC. Δηλαδή στην αύξηση που ζητεί ο ΔΕΣΦΑ για το μέσο σταθμισμένο κόστος κεφαλαίου που με βάση την πρόταση από 10,06% μεικτό, ζητείται να γίνει 12,21%. Στην πράξη, ήταν κοινή η διαπίστωση των «πελατών» του ΔΕΣΦΑ ότι η πρότασή του σε καμία περίπτωση δεν οδηγεί σε μείωση του κόστους και ότι ο υπολογισμός περί μείωσης γίνεται με σταθμισμένες και αποπληθωρισμένες τιμές. Στην πράξη ωστόσο, το αποτέλεσμα θα είναι διατήρηση των χρεώσεων στα ίδια ύψη ή ακόμη και αύξησή τους.

Ρίσκο

Εντύπωση εξάλλου προκάλεσε η επίκληση της επιθυμίας του μετόχου να υπάρξει αύξηση των εσόδων του διαχειριστή προκειμένου να έχει επιτυχία το εγχείρημα της…. Αποκρατικοποίησης. «Η αποστολή του ΔΕΣΦΑ είναι να προσφέρει οικονομικά αποδοτικές υπηρεσίες προς τους χρήστες» αντιτείνουν οι χρήστες του συστήματος αερίου που υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να σταθεί η λογική που προβάλλεται από το ΔΕΣΦΑ ότι πρέπει να αυξηθούν οι χρεώσεις ώστε ο διαχειριστής να γίνει πιο ελκυστικός σε επενδυτές.

Αίσθηση προκαλεί εξάλλου και η επίκληση του περίφημου country risk ως ένας από τους λόγους για την αύξηση των χρεώσεων. Συγκεκριμένα όπως «ειπώθηκε» κάποιος «για να επενδύσει στο ΔΕΣΦΑ θα αναζητήσει μεγαλύτερες αποδόσεις, λόγω του κινδύνου της χώρας». Το πρόβλημα ωστόσο που εντόπισαν οι συμμετέχοντες στην ημερίδα, αφορά στο ότι προτείνεται να υπάρξει αύξηση – country risk, ακόμη και για επενδύσεις που έγιναν το 1990, το 1995, το 2000 και το 2007. Και σε αυτό το σημείο, υπήρξε ομόφωνη … κριτική στις απόψεις που διατύπωσε ο ΔΕΣΦΑ.

Τα θετικά

Εκτός από τα σημεία της πρότασης που συγκέντρωσαν την κριτική της αγοράς, υπήρξαν και σημεία που διαπιστώθηκε ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Όπως για παράδειγμα η υιοθέτηση του συστήματος entry exit (χρέωση ανάλογα με το σημείο εξόδου και εξόδου) και όχι όπως ισχύει σήμερα Post stamp (μία χρέωση για όλους). Πρόκειται για ρύθμιση που εναρμονίζει τον κανονισμό με τα ισχύοντα στην Ε.Ε. και ανοίγει το δρόμο για νέου τύπου συναλλαγές όπως το virtual trading point, που σήμερα δεν είναι εφικτό. Επίσης με την αλλαγή αυτή, θα μπορούν οι χρήστες να κλείσουν δυναμικότητα αερίου και να εισάγουν ποσότητες αερίου στην εισόδου του εθνικού συστήματος.

Τι δέχεται

Εκεί που πάντως φάνηκε να «ακούει» τις προτάσεις της αγοράς, ο διαχειριστής, είναι στην περίπτωση των χρεώσεων της Ρεβυθούσας. Σύμφωνα με παρατηρήσεις των συμμετεχόντων, ο νέος τρόπος υπολογισμού, αυξάνει κατακόρυφα το κόστος της Ρεβυθούσας, σε τέτοιο βαθμό που η χρήση της εγκατάστασης να καθίσταται ασύμφορη για οποιονδήποτε συμμετέχοντα, πλην ίσως της ΔΕΠΑ. Σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς, ο προτεινόμενος τρόπος χρέωσης τετραπλασιάζει το κόστος χρήσης της Ρεβυθούσας. Στο συγκεκριμένο σημείο, ο ΔΕΣΦΑ έδειξε ότι θα επανεξετάσει την πρότασή του.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/51ece3e5-eaa3-44d6-9cb6-d1ed19ada02d

No comments: