Saturday 19 November 2011

Συνεργασία Ελλάδας - Αζερμπαϊτζάν για επενδύσεις στις ΑΠΕ

Για την ανάπτυξη επενδύσεων στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο έδαφός του ενδιαφέρεται το Αζερμπαϊτζάν, παρότι διαθέτει πλούσιους πόρους σε ορυκτά καύσιμα, και προς τούτο επιδιώκει τη συνεργασία με ελληνικούς φορείς, κυρίως για την μεταφορά τεχνογνωσίας. Οι Αζέροι θεωρούν μάλιστα ότι το θεσμικό πλαίσιο στη χώρα μας για την προώθηση των ΑΠΕ συγκεντρώνει πολλά πλεονεκτήματα και για το λόγο αυτό θέλουν, κατά κάποιο τρόπο, να το… αντιγράψουν. Από την άλλη δεν αποκλείουν την συνεργασία με ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους, τόσο για την εγκατάσταση ΑΠΕ στην χώρα τους όσο και για αντίστοιχες κοινές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Έτσι, τη στιγμή που το μεγάλο θέμα στις σχέσεις των δύο χωρών είναι η προμήθεια Αζέρικου φυσικού αερίου από την Ελλάδα και η επιλογή του αγωγού που θα αποτελέσει το «Νότιο διάδρομο» για την μεταφορά αερίου από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ ΙΙ στην Ευρώπη, αποκαλύπτεται ότι και οι ΑΠΕ αποτελούν σημείο κοινού ενδιαφέροντος.

Το πρώτο βήμα για να υπάρξουν οι «γέφυρες» επιχειρηματικής και ερευνητικής συνεργασίας στον τομέα των ΑΠΕ ανάμεσα στην Ελλάδα και το Αζερμπαϊτζάν θα γίνει με την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας με το Διεθνές Κέντρο Μελετών Ευξείνου Πόντου (ICBSS) για την προώθηση των ακαδημαϊκών και ερευνητικών προγραμμάτων των δύο χωρών ενώ επόμενος στόχος θα είναι μία πιλοτική συνεργασία σε θέματα ΑΠΕ.

Οι δυνατότητες ευρύτερης συνεργασίας των δύο χωρών θα διερευνηθούν στο πλαίσιο της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Energy Cooperation and Environmental Protection in the wider Black Seaarea» που οργανώνει το ICBSS στις 29 Νοεμβρίου στο υπουργείο Εξωτερικών. «Στόχος μας είναι η προαγωγή των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Αζερμπαϊτζάν στο πλαίσιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της υιοθέτησης πρακτικών φιλικών προς το περιβάλλον. Το Αζερμπαϊτζάν από πέρυσι έχει χαράξει μία νέα στρατηγική στον τομέα της ενέργειας δίνοντας μεγαλύτερη σημασία στον κλάδο των ΑΠΕ με απώτερο στόχο να εναρμονιστεί με την ευρωπαϊκή πολιτική και να προσεγγίσει τους στόχους για εξοικονόμηση ενέργειας κατά 20% μέχρι το 2020» εξήγησε στο energypress.gr η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Κέντρου Μελετών Ευξείνου Πόντου, κ. Ζέφη Δημαδάμα.

Στο περιθώριο της συζήτησης θα πραγματοποιηθούν και άτυπες συναντήσεις επιχειρηματιών από το Αζερμπαϊτζάν με Έλληνες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ΑΠΕ. «Μέσω αυτής της πρώτης επαφής φιλοδοξούμε να ανοίξουμε ένα διάλογο για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων και να βάλουμε τα θεμέλια για την έναρξη μίας ελπιδοφόρας συνεργασίας στον τομέα των ΑΠΕ», συμπληρώνει η κ. Δημαδάμα. Μάλιστα, το Διεθνές Κέντρο Μελετών Ευξείνου Πόντου προωθεί ήδη την δημιουργία ενός κόμβου ο οποίος θα αποτελεί σημείο συνάντησης για όσους δραστηριοποιούνται στο χώρο προκειμένου να ανταλλάσσουν πληροφορίες για τις ΑΠΕ και να διερευνούν ενδεχόμενα νέων συνεργασιών.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/80566d54-35f8-44d5-a8e0-de759fad46eb

No comments: