Monday 7 November 2011

Καθορίστηκαν οι όροι για τις άδειες γεωθερμίας για αγρότες

Τους ειδικότερους όρους της άδειας διανομής θερμικής ενέργειας από εκμετάλλευση γεωθερμικού δυναμικού χαμηλής θερμοκρασίας αποκλειστικά για αγροτικές εκμεταλλεύσεις καθορίζει απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Σύμφωνα με την απόφαση η θερμική ενέργεια πρέπει να παρέχεται σε ανταγωνιστική τιμή συγκριτικά με το μεταβλητό κόστος παραγωγής με την βέλτιστη διαθέσιμη εναλλακτική τεχνολογία παραγωγής θερμικής ενέργειας από ΑΠΕ, συμπεριλαμβανομένης της γεωθερμικής αντλίας θερμότητας και του λέβητα βιομάζας.

Ο αδειούχος οφείλει να υποβάλλει μέχρι τη 31η Μαρτίου κάθε έτους στην αρμόδια Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Έκθεση Δραστηριοτήτων για το προηγούμενο ημερολογιακό έτος, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα αναλυτικά στοιχεία κόστους από τα οποία να προκύπτει ότι με την τιμολογιακή πολιτική του προηγούμενου έτους εξασφαλίστηκαν ανταγωνιστικές τιμές, ανάλυση πωλήσεων και νέων συνδέσεων καταναλωτών και ανάλυση παραπόνων καταναλωτών και διευθέτησής τους.

Σύμφωνα με όσα ορίζει η απόφαση:

-Για κάθε εκμισθούμενο δικαίωμα διαχείρισης γεωθερμικού πεδίου χαμηλής θερμοκρασίας δύναται να εκδοθεί μία και μόνη άδεια διανομής θερμικής ενέργειας για αποκλειστική χρήση σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις.Δικαιούχος της άδειας διανομής ορίζεται ο μισθωτής του πεδίου.

-Η άδεια εκδίδεται από τον υπουργό ΠΕΚΑ, μετά από γνώμη της οικείας αποκεντρωμένης διοίκησης, για χρόνο ίσο με το χρόνο εκμίσθωσης του πεδίου, η οποία δύναται να παραταθεί αντιστοίχως.

-Για την έκδοση της άδειας απαιτείται η κατάθεση τεχνικοοικονομικής μελέτης, μετά συνημμένου χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης εργασιών, καθώς και η κατάθεση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

-Για την έναρξη των πάσης φύσεως εργασιών εγκατάστασης του δικτύου διανομής θερμικής ενέργειας και του αναγκαίου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, απαιτείται η εξασφάλιση των πάσης φύσεως αδειών και εγκρίσεων, που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία και διέπουν τη διαχείριση γεωθερμικού δυναμικού, τη δραστηριότητα διανομής θερμικής ενέργειας και την άσκηση δραστηριοτήτων σε αγροτικές και δασικού χαρακτήρα εκτάσεις.

-Η άδεια διανομής θερμικής ενέργειας από γεωθερμικό πεδίο χαμηλής θερμοκρασίας για αποκλειστικά αγροτικούς σκοπούς, περιλαμβάνει τους όρους που οφείλει να τηρεί ο εκάστοτε αδειούχος.

Επίσης προβλέπεται ότι ο αδειούχος οφείλει να τηρεί το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εργασιών και να προβεί σε συνδέσεις με καταναλωτές και να τηρεί απαρέγκλιτα επί ποινή προσωρινής ανάκλησης ή οριστικής ανάκλησης (αφαίρεσης) της άδειας, τα προβλεπόμενα και τις δεσμεύσεις της υποβεβλημένης εγκεκριμένης τεχνικοοικονομικής και περιβαλλοντικής μελέτης και της χορηγηθείσας απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων και να διαθέτει την αναγκαία τεχνική και οργανωτική δομή προκειμένου να διασφαλίζεται η άμεση αποκατάσταση βλαβών.

Ο κάτοχος της άδειας δεν επιτρέπεται να προβαίνει σε διακρίσεις μεταξύ καταναλωτών, ως προς τους όρους σύνδεσης και ιδιαίτερα ως προς τους όρους σύμφωνα με τους οποίους τιμολογεί την παρεχόμενη θερμική ενέργεια. Υποχρεούται να κάνει δεκτές όλες τις αιτήσεις των καταναλωτών εντός της εμβέλειας και των δυνατοτήτων του ανεπτυγμένου δικτύου του και να προβαίνει σε υλοποίηση των συνδέσεων εντός χρονικού διαστήματος, που προβλέπεται στους ειδικούς όρους της άδειας και να εγκαθιστά εξοπλισμό θερμιδομέτρησης που πληροί τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας και ιδίως της Οδηγίας 2004/22/ΕΚ. Κυρίως, δε, να εξασφαλίζεται η αδιάλειπτη εξυπηρέτηση της συμφωνημένης ζήτησης των πελατών του καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Σε περίπτωση διαπίστωσης μη συμμόρφωσης του αδειούχου προς τους όρους της άδειας εκδίδεται από την αρμόδια αρχή αιτιολογημένη απόφαση που επιδίδεται με απόδειξη στον αδειούχο, με την οποία τάσσεται εύλογη προθεσμία για την συμμόρφωσή του, σύμφωνα με τους όρους της χορηγηθείσας άδειας.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του αδειούχου η άδεια ανακαλείται προσωρινά με απόφαση του υπουργού ΠΕΚΑ, κατόπιν γνωμοδότησης της οικείας αποκεντρωμένης διοίκησης και τασσεται ρητη προθεσμία συμμόρφωσης. Σε περίπτωση υποτροπής αυτή ανακαλείται οριστικά.

Με τη λήξη της άδειας ο αδειούχος υποχρεούται να παραδώσει τις μη ιδιωτικές εγκαταστάσεις στο Δημόσιο, διαφορετικά είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει ως ποινική ρήτρα στο Δημόσιο ποσό, που καθορίζεται στην άδεια, για κάθε ημέρα καθυστέρησης.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/26d29970-66ce-4872-a01f-196e075af837

No comments: