Tuesday 29 November 2011

«Γκαζώνουν» από σήμερα τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κανονικά κυκλοφορούν από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τα πετρελαιοκίνητα ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα καθώς δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νόμος που προβλέπει την άρση της απαγόρευσης πετρελαιοκίνησης στα αστικά κέντρα.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας αίρεται αποκλειστικά για οχήματα με κινητήρες diesel προδιαγραφών Euro 5 ή Euro 6.

Οι πετρελαιοκινητήρες προδιαγραφών Euro 5 και Euro 6 καταναλώνουν τουλάχιστον 30% λιγότερο καύσιμο ενώ αντίστοιχα μειωμένες είναι και οι εκπομπές CO2.

Οι συγκεκριμένοι κινητήρες έχουν επίσης μικρότερες απαιτήσεις συντήρησης, μεγάλη διάρκεια ζωής ενώ θεωρούνται και πολύ αποδοτικοί.

Με την άρση της απαγόρευσης χρήσης πετρελαίου στα αστικά κέντρα ικανοποιείται ένα από τα βασικά αιτήματα των εισαγωγέων αυτοκινήτων, καθώς σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις δεν υφίσταται ο συγκεκριμένος περιορισμός.

Η Ελλάδα αποτελεί το μοναδικό κράτος-μέλος της ΕΕ στο οποίο απαγορευόταν η χρήση πετρελαιοκίνητων οχημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Είναι ενδεικτικό πως τη στιγμή που το 51% των συνολικών ταξινομήσεων στην ΕΕ αφορά σε πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα, στην Ελλάδα, μόλις το 4% των συνολικών ταξινομήσεων αφορά σε πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα.


http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/3499684e-1d78-4930-b2f7-8019d0efea71

No comments: