Wednesday 9 November 2011

Απαγορεύονται και πάλι τα φωτοβολταϊκά σε γη υψηλής παραγωγικότητας

Νέα προβλήματα με τις αδειοδοτήσεις φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων αντιμετωπίζει μεγάλος αριθμός επενδυτών, καθώς η διάταξη που είχε εισαγάγει η Τίνα Μπιρμπίλη στον νόμο για τις ΑΠΕ που ψηφίστηκε πέρυσι το καλοκαίρι (3851) σύμφωνα με την οποία επιτρεπόταν η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε γη υψηλής παραγωγικότητας μέχρι ποσοστού 1% σε κάθε νομό, «καταργήθηκε» με τροπολογία που έχει περιληφθεί, χωρίς να γίνει γνωστό, σε νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς που πέρασε από τη Βουλή ο υπουργός Γεωργίας κ. Σκανδαλίδης.

Με την τροπολογία που περιελήφθη στο νόμο του υπουργείου Γεωργίας, παύει να ισχύει το «πράσινο φως» για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε γη υψηλής παραγωγικότητας μέχρι να εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ. Έτσι, πολλές πολεοδομίες της χώρας έχουν ουσιαστικά πάψει να δίνουν έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας σε επενδυτές οι οποίοι επιχειρούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά σε τέτοιες εκτάσεις (πρόκειται για πολύ μεγάλο μέρος των ιδιόκτητων εκτάσεων της ελληνικής περιφέρειας) δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στους σχεδιασμούς και στα προγράμματα των επενδυτών. Πρέπει δε να σημειωθεί ότι δεν μιλάμε μόνον για αγρότες – επενδυτές αλλά για κάθε έναν που θέλει να εγκαταστήσει σταθμούς ΑΠΕ σε γη υψηλής παραγωγικότητας, είτε την έχουν στην κατοχή τους είτε την έχουν νοικιάσει κ.λπ.

Πρόβλημα είναι πιθανόν να υπάρξει ακόμα και για όσους έχουν λάβει τη σχετική έγκριση κατά το διάστημα που ισχύει ο νόμος Σκανδαλίδη επειδή πιθανόν κάποιες πολεοδομίες δεν τον… γνώριζαν.

Σε κάθε περίπτωση αναμένεται έντονη η αντίδραση, έστω και εκ των υστέρων, των φορέων που εκπροσωπούν τους επενδυτές φωτοβολταϊκών.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/0a3addd8-b770-41c1-a260-ace6ef0bfd70

No comments: