Tuesday 8 November 2011

Οι κυβερνήσεις πέφτουν, ο πονοκέφαλος του Τέλους ΑΠΕ παραμένει

«Πονοκέφαλο» συνεχίζει να προκαλεί το έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ, ο οποίος σύμφωνα με τις πληροφορίες επεξεργάζεται τα στοιχεία για το ακριβές ύψος στο οποίο αυτό τείνει να διαμορφωθεί, βάσει και των οποίων θα αποφασιστεί το αν τελικά θα αυξηθεί και σε τι ποσοστό.

Από την ανάλυση των στοιχείων θα κριθεί το αν θα καταστεί δυνατό να καλυφθεί μέρος από το έλλειμμα του διαχειριστή μέσω των δημοπρασιών ρύπων και της επιστροφής ΦΠΑ, δύο μέτρα που επικαλέστηκε στην τελευταία του συνέντευξη ο υπ. ΠΕΚΑ Γ. Παπακωσταντίνου ή αν τελικά είναι απαραίτητη η αύξηση του Τέλους ΑΠΕ, και μάλιστα από φέτος. Αν και στη συνέντευξη εκείνη ο υπουργός είχε αφήσει να εννοηθεί ότι οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί (επίσπευση δημοπρασιών δικαιωμάτων με εισροή 50 εκ. ευρώ στα ταμεία του ΔΕΣΜΗΕ, καθώς και επιστροφή οφειλόμενου ΦΠΑ ύψους 20 εκ. ευρώ) θα καταφέρουν να μειώσουν στο μισό το έλλειμμα 150 εκ. ευρώ του διαχειριστή, εντούτοις άνθρωποι του χώρου κάνουν λόγο για προσδοκίες, διόλου δεδομένες. Σύμφωνα με τα στοιχεία, δύσκολα θα εισρεύσουν ως το τέλος του έτους 50 εκ. ευρώ από δημοπρασίες στα ταμεία του, ενώ εξίσου δύσκολο θεωρείται να μπορέσει το Δημόσιο να του επιστρέψει και τα 20 εκ. ευρώ του ΦΠΑ. Ακόμη, όμως και σε αυτή την περίπτωση, η ανάγκη για αύξηση του Τέλους ΑΠΕ είναι αναγκαία, διευκρινίζουν οι γνωρίζοντες.

Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες, στη ΡΑΕ αναμένουν από το ΔΕΣΜΗΕ τα τελικά στοιχεία για το έλλειμμά του, ώστε να αποφασίσουν το πόσο ακριβώς πρέπει να αυξηθεί το Τέλος ΑΠΕ. Αν και όπως είχε προτείνει παλαιότερα ο διαχειριστής, για να καλυφθεί το εν λόγω έλλειμμα, το Τέλος ΑΠΕ θα έπρεπε να φτάσει από τα 2 ευρώ/ MWh στα 5,6 ευρώ/ MWh, η ΡΑΕ εξετάζει να αποφασίσει μικρότερη αύξηση, στο πλαίσιο και της πρότασης για τα μέτρα αντιμετώπισης του ταμειακού ελλείμματος του ΔΕΣΜΗΕ που είχε παρουσιάσει τον Οκτώβριο.

Τι απέγινε με το Τέλος ΕΡΤ ;

Με τη διαφορά βέβαια, ότι η πρόταση εκείνη περιελάμβανε και μια σειρά από βραχυπρόθεσμα μέτρα για την χρηματοδότηση της πράσινης ανάπτυξης, όπως η ενεργοποίηση του Τέλους ΕΡΤ, που για την ώρα τουλάχιστον, φαίνεται - με ευθύνη του αρμόδιου υπουργείου ΠΕΚΑ - να έχει παραμεφθεί στις καλένδες. Τούτο σημαίνει ότι χωρίς πόρους από το Τέλος ΕΡΤ, η αύξηση του Τέλους ΑΠΕ, μπορεί να είναι μικρότερη από εκείνη που είχε εισηγηθεί ο ΔΕΣΜΗΕ, αλλά δεν γίνεται να είναι και αμελητέα.

Σημειώνεται πάντως ότι οι πληρωμές από το ΔΕΣΜΗΕ για το μήνα Σεπτέμβριο προς τους παραγωγούς ΑΠΕ, οι οποίες και δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, πρόκειται να καταβληθούν εντός του Νοεμβρίου.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/83061b41-d070-47f9-b992-c4c8ad48bc71

No comments: