Saturday 19 November 2011

Υπερβολική η χρηματοδότηση των Κινεζικών ομίλων στις ΑΠΕ

Οι κινεζικοί όμιλοι του κλάδου των ΑΠΕ άφησαν ανέγγιχτους χρηματικούς πόρους ύψους 28 δις δολαρίων το προηγούμενο έτος, τους οποίους παρείχε η China Development Bank για επενδύσεις. Όπως ανέφερε η τράπεζα, από τα 29 δις που θα μπορούσε να δανείσει σε εταιρείες όπως η Suntech, η Yingli και η Trina Solar, μόλις 866 εκατ. δολάρια αντλήθηκαν τελικά το 2010, γεγονός που καταρρίπτει σε ένα βαθμό τους ισχυρισμούς των Αμερικανών ότι οι κινεζικές εταιρείες εκμεταλλεύονται τα κρατικά κεφάλαια για να είναι πιο ανταγωνιστικές.

Συνολικά η κυβέρνηση διέθεσε την τελευταία διετία 47 δις δολάρια για τις επιχειρήσεις των ΑΠΕ, από τα οποία μόλις ένα μέρος αντλήθηκε για επενδύσεις. Από την πλευρά τους, οι αμερικανικοί όμιλοι ισχυρίζονται ότι τα δάνεια αυτά αποτελούν σημαντικό πρόβλημα ανταγωνισμού και ζητούν να επιβάλουν οι ΗΠΑ δασμούς στα κινεζικά προϊόντα. Αναλυτής της Bloomberg εκτιμά ότι οι όροι των δανείων αυτών δεν απέχουν πολύ από αυτούς που ισχύουν ευρύτερα στην αγορά και ως εκ τούτου δεν επηρεάζουν σημαντικά την ανταγωνιστικότητα.

Οι κινεζικοί όμιλοι συνεχίζουν παρόλα αυτά να εκμεταλλεύονται το φθηνό εργατικό κόστος και την ισοτιμία γιουάν-δολαρίου για να αποκομίσουν κέρδη και μερίδιο της αγοράς από τους αντίστοιχους αμερικανικούς και ευρωπαϊκούς.

http://www.neaenergia.gr/index.php/eidiseis/fotoboltaika/iperboliki-i-xrimatodotisi-ton-kinezikon-omilon-stis-ape.html

No comments: